Kuvat
Jenni Kleemola
Largo de São Paulo -aukiolla on yksi Lissabonin kauneimmista kioskeista.
Largo de São Paulo -aukiolla on yksi Lissabonin kauneimmista kioskeista.

Portugalin aurinkoisessa pääkaupungissa ei voi kuin rentoutua pienestä turistiruuhkasta huolimatta.

Vaeltelua vaaleanpunaisten talojen lomassa, parin euron viinilaseja jakarandapuun varjossa ja loputtoman aurinkoisia päiviä.

Turistien tukkimia jalkakäytäviä, mukulakivikaduilla romisevia tuk-tukeja ja siellä täällä lojuvia sähköpotkulautoja.

Kumpikin näistä on yhtä totta. Lissabon on nyt ehkä Euroopan trendikkäin kaupunkilomakohde: rento ja rosoisen kaunis.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Hintataso on suomalaisittain melko edullinen. Kuudellakympillä saat kahden hengen illallisen viinilaseineen kivassa ravintolassa, kuudella eurolla sardiiniannoksen kansankuppilassa. Julkinen liikenne toimii hyvin ja on halpaa, mutta kompaktissa kaupungissa liikut kätevästi jalkaisin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Laattaseinien edessä kuivuvat pyykit ovat yksi Lissabonin kauneuspilkuista.
Laattaseinien edessä kuivuvat pyykit ovat yksi Lissabonin kauneuspilkuista.

Meren äärelle

Cais do Sodrén aseman lippuautomaatilla kiemurtelee jono: joku muukin haluaa pulahtaa mereen. Cascaisiin kulkevan paikallisjunan reitin varrelta löydät monta uimarantaa. Carcavelos puolen tunnin matkan päässä on suosittu: sen valkoiselta hiekalta kipaisee nopeasti vessaan tai rantaravintolaan. São Pedron rannan reunoilta taas löytyy aina rauhallinen paikka, jossa lukea kirjaa.

Osta etukäteen lippuautomaatista matkakortti ja sille arvoa, niin vältät jonon. Edestakainen reissu maksaa muutaman euron.

Laatudesignia

Valkoinen rakennus koristeineen ja kupoleineen näyttää prinsessan kodilta. Entinen palatsi on nykyään Embaixada-ostosgalleria. Käy kurkkaamassa sen seinämaalaukset, vaikka olisit ostoslakossa.

Vanhaan palatsiin perustettu pieni ostosgalleria Embaixada on näkemisen arvoinen.
Vanhaan palatsiin perustettu pieni ostosgalleria Embaixada on näkemisen arvoinen.

Puodeista löydät enimmäkseen laadukasta portugalilaista designia. Latitidin bikinit näyttävät tyylikkäiltä ja tuntuvat jämäköiltä. Organii myy luonnonkosmetiikkamerkkejä, joita ei löydy Suomesta. Sisustuskauppa Stock The Naturesta löydät pannunaluset, jotka näyttävät portugalilaisilta laatoilta.

Melkein Embaixadan vieressä on hitusen huokeampi Real Slow Retail Concept Store, joka myy vaatteita, asusteita ja sisustustavaraa. Varsinkin portugalilaisen Moskkito-merkin simppelit vaatteet ja helmillä koristellut käsilaukut himottavat.

Kuppi kuumaa kioskilla?

Teinejä treffeillä, pappoja sanomalehtineen, turisteja päiväviinillä – Lissabonin söpöillä kahvikioskeilla viettävät aikaa kaikenlaiset ihmiset. Espresso eli um café maksaa korkeintaan euron, ja vitriineistä löytyy pikkupurtavaa. Kioskeja on kaikkialla, ja niiden pihalla istutaan ympäri vuoden. Vanhat, kauniit krumeluurikioskit löydät esimerkiksi Largo São Paulo ja Largo da Sé -aukioilta.

Paljon vanhaa, sopivasti uutta

Mielikuva pimeistä munkinkammiosta katoaa Mosteiro dos Jerónimos -luostarissa. 1500-luvulla rakennettu valtava koristeellinen kompleksi muistuttaa, että Portugali rikastui löytöretkien aikana. Samasta muistuttaa näyttävä Belémin torni vähän matkan päässä. Belémin alue noin yhdeksän kilometriä keskustasta on historiafanin kohde. Paluumatkalla katsastaa kätevästi muut samalla suunnalla olevat kiinnostavat paikat.

Vanha tehdasalue LX Factory on trendikkäästi täynnä puoteja ja ravintoloita. Mez Caisista saat meksikolaista ruokaa.
Vanha tehdasalue LX Factory on trendikkäästi täynnä puoteja ja ravintoloita. Mez Caisista saat meksikolaista ruokaa.

MAAT on Lissabonin Kiasma – ja juuri sopivan kokoinen. Vaihtuvat näyttelyt kiertää hyvin läpi ilman nykytaideähkyä. Museokauppakin on kiva.

Trendikäs LX Factory on vanha tehdasalue, jolla majailee ravintoloita, puoteja ja luovan alan yrityksiä. Kirjafanin niska nyrjähtää Ler Devagar -kirjakaupan metrikaupalla nousevien hyllyjen edessä. Rutz-puodissa on pakko kokeilla korkista valmistettuja kenkiä. Välipalaksi maistuu Oh! Brigadeiro -kahvilan brasilialainen suklaapallo. Yksi riittää, niin makeita ne ovat.

Miten ja milloin?

Lennät Helsingistä Lissaboniin Finnairin tai portugalilaisen TAP:in suoralla lennolla, joka kestää alle viisi tuntia. Valmismatkoja järjestävät ainakin Tjäreborg, Aurinkomatkat, TUI ja CWT Kaleva Travel.

Mutta milloin Lissaboniin kannattaa matkustaa? Se riippuu siitä, kaipaatko hellettä vai viileämpää säätä – ja saako turistisesongin tungos verenpaineesi nousemaan.

Heinä- ja elokuu ovat kuumimmat kuukaudet, joiden aikana keskilämpötila huitelee 24 asteen tuntumassa. Aurinko paistaa, sateita on harvoin. Myös touko-kesäkuussa ja syys-lokakuussa saat pakata mukaan kesämekon.

Turisteja riittää keväästä syksyyn. Kaupunki rauhoittuu talvikuukausina marraskuusta maaliskuulle, mutta suomalaisittain lämpötilat ovat silloinkin mukavat. Kylmimmän kuukauden eli tammikuun keskilämpötila on 11 astetta. Talvella ota mukaan sateenvarjo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla