Kuvat
Tiina Kyllönen
Vaakkoin ulkoilualue sijaitsee Espoon ja Vihdin rajalla.
Vaakkoin ulkoilualue sijaitsee Espoon ja Vihdin rajalla.

Korona ei saanut maailmanmatkaaja Tiina Kyllöstä jättämään reissaamista. Kaukomaiden sijaan hän tutustui kotikulmiinsa ja yllättyi iloisesti.

Olin jo pitkään suunnitellut, miten tänä keväänä matkustaisin junalla Japanissa kirsikankukkien aikaan. Kävisin Fuji-vuoren viereisillä järvillä ja ottaisin upeita kukkakuvia, joiden taustalla häämöttää tulivuori. Matka oli tarkoitettu lahjaksi ylioppilaaksi pääsevälle pojalleni. Olimme myös sopineet australialaisen serkkuni kanssa treffit Tokioon, sillä meidän piti matkustaa yhdessä.

Koronapandemian takia kaikki tietenkin peruuntui, ja monivuotinen hanamimatkaunelmani siirtyi taas, ehkä jopa vuosilla eteenpäin.

Olen ihminen, jolla on jatkuva matkakuume. Taaperoiästä lähtien olen yhtä vuotta lukuun ottamatta matkustanut ulkomailla joka ikinen vuosi. Huomasin jo kuusivuotiaana Italian Garda-järvellä, kuinka ihanaa matkustaminen on. Silloin päätin, että sitten kun olen iso tyttö, lähden Gardalle koko kesäksi. Opettelen surffaamaan ja puhumaan italiaa. Ja hankin italialaisen poikaystävän.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Se haave jäi toteutumatta, mutta matkustamista en jättänyt. Rakastan reissata paikkoihin, joissa en ole koskaan aiemmin käynyt.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tänä keväänä olin täysin uuden edessä, kun Japanin-matkaa varten ottamani vuosiloman aikana en päässyt Uuttamaata pidemmälle. JapanRail-matka vaihtui Uudenmaan road tripiksi, ja uusien paikkojen kiksit piti hakea lähiseudulta ja luonnon helmasta.

Uudenmaan upeat kohteet Nuuksio, Kaitalampi, Porkkalanniemi, Kopparnäs ja Sipoonkorpi olivat jo ennestään tuttuja. Oli siis aika tutustua pääkaupunkiseudun ulkopuolisiin luontokohteisiin. Runsaan viikon lomani aikana kävin yhdeksässä minulle ennestään tuntemattomassa kohteessa ja patikoin niiden luontopoluilla.

Tulevalla kesälomallani haluaisin suunnata niin kauas kuin pääsen, eli Kilpisjärvelle Mallan luonnonpuistoon. Hetta-Pallas vaellusreitti kiinnostaa myös, ja paluumatkalla voisin pistäytyä Hailuodossa. Kaikki minulle uusia kohteita, totta kai.

KIRKKONUMMI

Linlon saari

Linlon löysin ystävieni somepostauksista. Saari osoittautui todella viehättäväksi päiväretkikohteeksi, jonne haluan palata kesähelteellä uimaan. Kauniita merimaisemia saarineen ja niemennokkineen, kallioita, sopukoita, useita nuotiopaikkoja, sokkeloisia metsäpolkuja ja pitkospuita. Parkkipaikka löytyi pienvenesatamasta.

HUOM! Linloon menevä kävelysilta on alkukesän remontissa ja avataan todennäköisesti 11.7. Omalla veneellä sinne pääsee nytkin. Linlontie 112

Linlon saari Kirkkonummella
Linlon saari Kirkkonummella

Meikon luonnonsuojelualueet

Meiko-järven ympäri kiertää hyvin merkitty­ ­8 kilometriä pitkä Meikonkierros-luontopolku. Komeaa kuusimetsää, nousu korkealle kalliolle, josta hieno näköala järven yli. Korsolammentie

Meikon komeaa kuusimetsää.
Meikon komeaa kuusimetsää.

LOHJA

Karkalin luonnonpuisto

Lohjanjärven keskellä oleva kapea niemenkärki, Karkalin luonnonpuisto, on tunnettu pähkinälehdoista, lehmusmetsiköistä ja harvinaisista kasveistaan. Keväällä se on erityisen komea puiston täyttyessä sini- ja valkovuokoista. Karkalissa saa kulkea vain merkityillä poluilla ja kulkua säestää komea lintukonsertto. Polun varrelta löytyy opastauluja kasveista ja eläimistä. Kaunis sinisiipi lehahteli kalliolla, ja heti 10 metrin päässä olikin infotaulu samaisesta perhosesta. Karkalintie 1035

Karkalissa voi keväällä nähdä kolme eri vuokkoa kerralla.
Karkalissa voi keväällä nähdä kolme eri vuokkoa kerralla.

Liessaaren luonto- ja hyvinvointipolku

Liessaaren ympäri kiertää runsaan 5 kilometrin lenkki, kun kävelee saaren läntisessä päässä oleville kahdelle laavulle. Laavulla voi suojautua järveltä puhaltavalta tuulelta, ottaa päikkärit ja paistaa makkarat nuotiopaikalla. Luontopolut lähtevät saaren hiekkarannalta. Tänne voisi tulla kesähelteellä uudestaan. Haikarinniemen kärjestä löytyy parkkipaikka.

Liesjärven laavu
Liesjärven laavu

VIHTI

Palakosken virkistysalue

Syrjäinen Palakosken ulkoilualue muuttui pääsiäisviikonloppuna yllättäen ruuhkaiseksi, kun Helsingin Sanomat mainitsi paikan luontokohdejutussaan. Runsaan neljän kilometrin hyvin merkitty polku kiertää vaihtelevassa maastossa, välillä ylhäällä kallioilla ja laskeutuu sitten alas kosken rantaan. Kalliolla kukkulalla on Mummusali, näköalapaikka penkkeineen, jonne kovin huonojalkaisen mummun on tosi vaikea nousta.
Palojärven metsätie

Mummusalin laelta on komeat näkymät.
Mummusalin laelta on komeat näkymät.

Salmen ulkoilualue

Salmi on Nuuksion pohjoinen portti, josta löytyy helppokulkuisia ja hyvin merkittyjä ulkoilureittejä myös pyöräilijöille ja pyörätuolinkäyttäjille. Viitoitettuja reittejä on yli 20 kilometriä, ja reitin varrelta löytyy myös keittokatoksia ja pari tulentekopaikkaa järven rannalta. Salmeen pääsee myös Helsingistä Vihdintietä kulkevilla busseilla.
Salmentie 100.

Salmeen pääsee Helsingistä myös bussilla.
Salmeen pääsee Helsingistä myös bussilla.

Tuusula

Sarvikallio

Tuusulanjärven rannalta löytyvä Sarvikallio lienee kunnan komein paikka. Siellä myös Eero Järnefelt maalasi aikoinaan taulujaan ja kutsui paikkaa pikku-Koliksi. Sarvikalliossa on nykyään hieno pieteetillä tehty vajaa 4 kilometriä pitkä luontopolku. Voi vähän hengästyttää, kun nousee 25 metrin korkeudessa olevalle kalliolle. Picnic-koreja kantavat perheet ja pariskunnat näyttivät suosivan paikkaa. Sarvikalliontie 35

Sarvikalliolle kuljetaan 4 kilometriä pitää luontopolkua pitkin.
Sarvikalliolle kuljetaan 4 kilometriä pitää luontopolkua pitkin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla