Vehreyttä, rauhaa ja tuoreita kukkia, niistä on Bali-fiilis tehty.
Vehreyttä, rauhaa ja tuoreita kukkia, niistä on Bali-fiilis tehty.

Juuri nyt pakomatka Balille tuntuu utopialta, mutta onneksi kaukaisella paratiisilla voi maustaa myös kotiarkea – kun vähän soveltaa.

Ajattele Balia. Näetkö mielessäsi loputtomia hiekkarantoja, vihreitä riisiterasseja, tulivuorimaisemia ja mielikuvituksellisen värisiä kukkia? Kuuletko, kuinka Jaavanmeren mainingit kuohuvat rantoja vasten? Tunnetko nenässäsi lootuskukan ja kookoksen huumaavan tuoksun?

Balin maaginen saari eteläisessä Indonesiassa on toki tunnettu kauniista luonnostaan ja paratiisirannoistaan, mutta monille yhtä tärkeä syy matkustaa sinne on hyvinvointi. Siksi saaresta voi ammentaa voimaa arkeen silloinkin, kun itse matka tuntuu utopistiselta haaveelta.

Balilaisen uskomuksen mukaan kaikki tunteemme, aistimuksemme ja kokemuksemme ovat meille annettuja ja osa elämää. Saarelaisten arkea määrittää tri hita karana -filosofia, jonka perusperiaatteita ovat harmonia ja kunnioitus. Siinä kannustetaan elämään sopusoinnussa muiden ihmisten, luonnon ja korkeimpien voimien kanssa. Ajatus on, että kaikessa elävässä voi nähdä jotain hyvää.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Balilaisuuteen kuuluu myös tietty rentous. Kun jokin menee pieleen, ajatellaan, että tällä kertaa meni näin. Mokasin, ehkä ensi kerralla onnistun. Balilainen osaa myös nauraa itselleen ja päästää asioista irti. Vanhan jutun vatvominen ei auta, se meni jo!

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kuulostaako toimivalta konseptilta? Tervetuloa nojatuolimatkalle Balille!


Balilaisessa sisustuksessa toistuvat erilaiset Buddha-elementit.
Balilaisessa sisustuksessa toistuvat erilaiset Buddha-elementit.


1. Sisusta Bali!

Tuoreita kukkia käytetään Balilla säästelemättä. Saaren nimikkokukka on valkokeltainen frangipani, ja kukka-asetelmien värimaailma usein valko-keltainen. Kulttuuriin kuuluvat myös suitsukkeet, tuoksukynttilät ja eteeriset öljyt.

Jokaisesta balilaiskodista löytyy Ganeshan eli elefanttijumalan patsas, joka symboloi uusia alkuja ja tuo kotiin hyvää onnea. Buddha-figuuritkin ovat suosittuja sisustuselementtejä.

KOKEILE KOTONA: Hanki laadukas tuoksukynttilä ja anna suosikkituoksusi kuljettaa sinut nirvanaan. Kokeile vaikka piristävää sitruunaruohoa!


Hyvänolonhoitoja voi maustaa trooppisilla tuoksuilla, kuten mangolla tai kookoksella. Muista kukat!
Hyvänolonhoitoja voi maustaa trooppisilla tuoksuilla, kuten mangolla tai kookoksella. Muista kukat!


2. Hemmottele Bali!

Balilaiseen mielenmaisemaan kuuluvat myös hyvänolonhoidot, tuoksuilla maustettuna.

KOKEILE KOTONA: Kotikutoisessa aroma­terapiahieronnassa voi käyttää vaikkapa lootuskukan tai kookoksen tuoksuista vartaloöljyä. Jos ei kotijoukoista ole hierontahommiin, tee itsellesi tuoksuva jalkakylpy ja koristele se balilaisittain tuoreilla kukilla.

Namaste! Etsi kodistasi paikka, jossa rauhoitut arjen keskellä.

3. Meditoi Bali!

Moni Balille asettunut on luonut kotiinsa tilan, jossa rauhoittua ja meditoida. Tila voi olla kotoisa nurkkaus, mukava nojatuoli, muhkea istuintyyny tai kokonainen huone.

KOKEILE KOTONA: Päivittäinen hengitysharjoitus eli pranayama auttaa rentoutumaan. Hengitä sisään ja laske neljään, pidätä sitten hengitystäsi sama aika ja jälleen neljään laskemalla hengitä ulos. Yksinkertainen harjoitus rauhoittaa hermojärjestelmää.


Nauti aamupalaksi väriterapiaa.
Nauti aamupalaksi väriterapiaa.


4. Syö Bali!

Balilaiset satsaavat vitamiinipitoisiin mehuihin ja muihin terveysjuomiin.

Yksi wellness-hitti on maailmallakin suosioon noussut kombutsa, joka valmistetaan käyttämällä volgansienestä, vedestä, sokerista ja teestä. Elämän eliksiiriksi kutsuttu juoma sisältää vatsaystävällisiä probiootteja.

KOKEILE KOTONA: Myrkynvihreä vehnänorasshotti on balilaisten suosikkeja. Huomioi, että tuoreiden vehnänoraiden mehustamiseen tarvitaan slowjuicer-mehustin: runsaskuituinen ”heinä” rikkoo tavallisen mehustimen.

Vehnänorasshotti näyttää hurjalta, mutta sisältää paljon erilaisia mineraaleja ja vitamiineja.

Trooppiset mehut ja smoothiet ovat paitsi piristäviä vitamiinipommeja, sopivat mainiosti myös makeanhimon taltuttamiseen. Tuttifrutti-smoothieen voi heittää vaikka papaijaa, tuoretta ananasta ja sitruunaa.

KOKEILE KOTONA: Kun kotimaiset mansikat ja mustikat ovat vasta kaunis unelma, poimi kaupasta trooppisia ihanuuksia, kuten mangoa, ananasta, passionhedelmää ja papaijaa. Pilko granolan ja luonnonjugurtin sekaan värikäs hedelmämeri, ja balilainen aamiainen on valmis. Tai kokeile jugurtin sijaan chiavanukasta!

Kirjoittaja Johanna Elomaa viettää Balilla osan vuodesta. Juttuun antoivat vinkkejä myös Balilla vuosia asuneet jooga- ja meditointiohjaaja Collette Davis, joogaopettaja Greg Kaps sekä dipl. ravintoneuvoja Anu Kiiveri-Sahila.

Aito Balin-reissu yhä mielessä?

Normioloissa Balille voi matkustaa ympäri vuoden, mutta parasta aikaa ovat kesäkuukaudet eli toukokuusta lokakuulle.

Paratiisin varjopuoli on sadekausi, jolloin kosteus hiipii kaikkialle. Balilla sataa monesti marraskuun alusta maaliskuun loppuun saakka.

Tavalliset suomalaisen rokotusohjelman mukaiset rokotukset sekä hepatiitti A -rokote riittävät yleensä Balille. Saarella ei ole merkittävää malariariskiä. Sen sijaan siellä on suuri riski sairastua hyttysen levittämään dengue-kuumeeseen, jota vastaan ei ole rokotusta. Hyttysiltä suojautuminen on siis tärkeää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla