Ranskan Cognac yllättää monipuolisuudellaan. Siellä voi myös viettää rennon luksusloman.

– Täällä kellarissahan ei tapahdu mitään, mutta samalla täällä tapahtuu kaikki, sanoo Florian Hériard-Dubreuil, Rémy Martin -suvun brändilähettiläs.

Konjakki valmistetaan valkoisista, pääosin ugni blanc -lajin rypäleistä. Rypäleistä puristetaan mehua, joka laitetaan käymisastioihin. Käyminen kestää kolme viikkoa, minkä jälkeen mehu on noin 8–9-prosenttista, hapanta viiniä.

Tämän jälkeen viini tislataan isoissa kuparikattiloissa kahdesti. Tislauksesta syntynyt eau-de-vie, elämänvesi, siirretään tarkkojen säädösten mukaan valmistettuihin tammitynnyreihin kypsymään vuosiksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tynnyreissä kypsyvästä elämänvedestä haihtuu vuosien kuluessa muutama prosentti. Haihtunutta osaa kutsutaan kauniisti enkelten osuudeksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kellarit, joissa elämänvesi kypsyy, ovat mustia, sillä Torula-niminen musta sieni elää tällä enkelten osuudella. Mitä mustempi kellari on, sitä vanhempaa elämänvettä siellä on.

Kun konjakin tisleet on tuotettu ainoastaan Grande ja Petit Champagne -alueen rypäleistä ja vähintään puolet on Grande Champagnen alueelta, voidaan etikettiin lisätä merkintä Fine Champagne.
Kun konjakin tisleet on tuotettu ainoastaan Grande ja Petit Champagne -alueen rypäleistä ja vähintään puolet on Grande Champagnen alueelta, voidaan etikettiin lisätä merkintä Fine Champagne.

Nyt Rémy Martinilla on kuudes kellarimestari, Cognacissa syntynyt Baptiste Loiseau. Kun hänet nimitettiin vuonna 2014, hän oli 34-vuotias ja historian nuorin kellarimestari. Baptisten edeltäjä Pierrette Trichet taas oli ensimmäinen naispuolinen kellarimestari konjakin historiassa.

– Tehtäväni on pitää yllä Rémy Martinin laatutasoa. Kymmenen vuotta kestänyt koulutukseni oli käytännössä sitä, että Pierrette Trichetin ohjaamana kalibroin nenäni talon tuotteiden palettiin, Baptiste Loiseau kertoo.

– Parfymööri voi työskennellä luovasti ja vapaasti, mutta minun tehtäväni on tietää tarkkaan miten esimerkiksi talon XO sekoitetaan ja ohjata jatkuvasti myös tiimini neniä samaan.

Tammitynnyreihin käytettävän tammen pitää lain mukaan olla vähintään 50-vuotiasta. Konjakki on nimetty Cognacin kaupungin mukaan, ja nimeä voivat käyttää ainoastaan Cognacin tuottajat.
Tammitynnyreihin käytettävän tammen pitää lain mukaan olla vähintään 50-vuotiasta. Konjakki on nimetty Cognacin kaupungin mukaan, ja nimeä voivat käyttää ainoastaan Cognacin tuottajat.

Ilmastokysymykset ovat Cognacin alueella tärkeitä, koska ilmastonmuutos on aiheuttanut paljon ongelmia sadonkorjuussa.

Rémy Martinillä on Ranskan maatalousministeriön myöntämä High Enviromental Value -sertifikaatti, ja koko alueen tulevaisuus rakennetaan ekologisen viljelyn varaan.

Luksuslomailijan ei silti tarvitse tinkiä vaatimuksistaan. Viime lokakuussa Cognaciin avattiin viiden tähden luksushotelli Chais Monnet. Uutta ja vanhaa yhdistelevän hotellin on suunnitellut arkkitehti Didier Poignant.

Hotellissa on esimerkiksi spa, hammam, iso kuntosali ja monta erityyppistä ravintolaa.

Chais Monnet hotellin La Distillerie -ravintola tarjoaa mutkatonta tunnelmaa ja ranskalaisen keittiön herkkuja.
Chais Monnet hotellin La Distillerie -ravintola tarjoaa mutkatonta tunnelmaa ja ranskalaisen keittiön herkkuja.

Hotellin pääkokkina on Michelin-tähdellä palkittu Sebastien Broda. Chais Monnetin kautta järjestyvät myös kierrokset eri konjakkitaloihin, esimerkiksi Hennessyyn, Martelliin ja Rémy Martinille.

Vierailun voi järjestää omatoimisestikin. Esimerkiksi Rémy Martinilta konjakkituristi voi valita eri vaihtoehtoja 20 euron pikakierroksesta aina 1 200 euron arvoiseen kuuden tunnin luksusvierailuun. Se sisältää illallisen, tastingin ja vierailun talon hyvin salaiseen Salle des Références -huoneeseen, jonne on kerätty yhtiön historiaa 1700-luvulta saakka.

Rohkeimmat katsastavat viininviljelyalueet tyylikkäästi kuumailmapallosta käsin.

Baptiste Loiseau. Kuva: Remy Martin.
Baptiste Loiseau. Kuva: Remy Martin.

Kellarimestari Baptiste Loiseaun vinkit: Näin opit maistelemaan konjakkeja

  1. Maistele laatukonjakin kanssa esimerkiksi viikunoita, kuivattua aprikoosia, tummaa suklaata ja inkiväärikeksejä.
  2. Tuoksuttele konjakkia ja sen jälkeen viikunaa. Tunnustele konjakin tuoksua uudestaan.
  3. Maista konjakkia, maista viikunaa ja jatka näin kaikkien maisteltavien kanssa. Tällä tavoin maallikkokin pääsee käsiksi konjakin tuoksuihin ja makuihin.
  4. Jätä suklaa viimeiseksi maisteltavaksi, sillä se on niin vahvaa, että tuhoaa makupaletin.

& Suosikkiravintolat Cognacissa

  1. Urbaani bistro Poulpette, 46 avenue de Lattre de Tassigny.
  2. Sesonkiherkkuja: La Maison, 1 rue du 14 Juillet.
  3. Perinteinen brasserie Le Coq d’Or, 33 Place François 1er.

Tämä on Glorian artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fissä. Lisää Glorian juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/gloria.

Näin pääset perille

Finnair lentää Bordeaux´hon 11.5.–14.9.

Ajo- tai junamatka Cognaciin kestää noin 1,5 tuntia.

Pariisista Cognaciin pääsee junalla. Matka kestää nelisen tuntia, ja sen aikana on yksi junanvaihto.

Sisältö jatkuu mainoksen alla