Patikointi on helppoa Fuerteventuran ja Lanzaroten aurinkoisilla poluilla. Mitä uutta opimme?

Kivikossa vilistää jotain harmaata. Vikkeläliikkeiset maaoravat kurkistelevat meitä uteliaina odottaen suupalaa. Fuerteventuran kraatterireitti on näköjään samalla oravasafari.

Orava on tulokaslaji mantereelta Marokosta sadan kilometrin päästä. Saaren kanta sai alkunsa häkkikarkulaisista, ja nykyään oravia on saarella noin miljoona. Ikävä kyllä niistä on haittaa alueen luonnon tasapainolle.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Söpö maaorava on utelias, mutta sitä ei saisi ruokkia.
Söpö maaorava on utelias, mutta sitä ei saisi ruokkia.

Seisomme sammuneen tulivuoren kraatterin rosoisella reunalla, maaoravien asuinpaikalla. Ravinnon vähyys saa ne kerjäämään ruokaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Syvässä kattilassa

Kraatterin nimi on Calderón Hondo, syvä kattila. Viininpunaisessa huokokivessä kasvaa keltaisia ja valkoisia jäkäliä.

Näköalaparvekkeelta katselemme kaukoputkella täydellisen pyöreän kraatterin pohjalle. Tämä 70 metriä syvä ja 300 metriä leveä malja muodostui noin 50 000 vuotta sitten.

Fuerteventuran erikoisuus on Calderón Hondo.
Fuerteventuran erikoisuus on Calderón Hondo.

Kraatterille pääsee Lajaresin kylästä lähtevää, hyvin merkittyä polkua pitkin. Polku kiemurtelee laavatuhkan ja jäkäläkivien keskeltä. Yllätys on polun varressa istuva hattupäinen mies ja hänen neljä kameliaan orjantappuramaisen keltakukkaisen pensasrisuvalvatin vierellä.

Kraatterin yli näemme hohtavat Corralejon hiekkadyynit. Ne erottuvat selvästi mustasta laavahiekasta ja smaragdinsinisestä merestä. Kraatterin juuressa on vanha laavakivistä ja parruista rakennettu paimenen talo. Kilometrien pituinen kivimuuri luikertelee vuoren laella.

Saarten päivälämpötila on 20–23 astetta joulukuusta huhtikuulle.

Maanviljelyksen loputtua jäljelle on jäänyt vuohien kasvatus. Vuohista saadaan lihaa ja maitoa, josta valmistetaan kuuluisaa Maxorata-juustoa. Vuohiaitaukset on reunustettu laavakivin.

Muistoja muilta kulkijoilta

Koukkaamme erikoiselle luolareiälle, joka on sulaan laavaan jähmettynyt kaasukupla. Jyrkkä nousu tuo meidät punertavan Bayuyo-tulivuoren amfiteatterimaisen kraatterin huipulle.

Calderón Hondon voi kiertää reunoja pitkin.
Calderón Hondon voi kiertää reunoja pitkin.

Polku kiertää syvännettä puolikaaressa. Ylhäällä on kulkijoiden rakentama suuri kivikasa ja kraatterin pohjalla kivistä sommiteltuja matkailijoiden nimikirjoituksia.

Musta, raakkuva korppi liittyy seuraamme. Ihailemme henkeäsalpaavaa maisemaa. Brittien suosima turistikaupunki Corralejo ja Los Lobosin saari näkyvät suoraan edessä. Taustalla häämöttää Lanzaroten Playa Blanca.

Rakkauslukkoja Lanzarotella

Playa Blancan rannassa kulkee komea, kahdeksan kilometriä pitkä kävelybulevardi. Katu lähtee Punta de Pechigueran majakan itäpuolelta. Majakan lähelle pääsee kätevästi bussilla numero 30, taksilla tai vuokra-autolla.

Torni sijaitsee jylhällä kallioniemellä, johon mainingit murskaantuvat hurjalla voimalla.

Rantabulevardi tarjoaa helpon ja vaihtelevan kaupunkivaelluksen.

Bulevardi tarjoaa helpon ja vaihtelevan urbaanivaelluksen. Tankkauspisteistä tai silmänruuasta ei ole pulaa. Punaisia ja mustia laavakiviä on koristeena kadun molemmin puolin. Kukoistavat istutukset, kanarianpalmut, jättiagaavet, kaktukset ja tyräkit hivelevät silmiä.

Meren hehkuva kirkkaus häikäisee ja suolaisen veden tuoksu huumaa.

Vaaleina hohtaville dyyneille kävelee helposti Corralejon kaupungista.
Vaaleina hohtaville dyyneille kävelee helposti Corralejon kaupungista.

Kiipeän läheiselle Montana Roja -tulivuorenkraatterille. Huipulta avautuu koko eteläinen saari. Laskeudun kiviportaita rantakalliolle tyrskyjen ulottuville.

Rakastavaiset ovat kiinnittäneet kettinkikaiteet täyteen värikkäitä rakkauslukkoja. Pieniä sinivalkoisia kalastajaveneitä makaa kivirannalla, ja hyväntuulisia ihmisiä istuu rantaa ympäröivillä aurinkoisilla terasseilla.

Taidetta sukeltajalle

Kävelykatu loppuu luonnonrantaan. Se on hiekan, silokallion ja kivien yhdistelmä.

Rannasta 300 metriä merelle päin sijaitsee Euroopan ensimmäinen vedenalainen taidemuseo Museo Atlántico. Uskomaton sadan patsaan taidekokoelma on piilossa kahdentoista metrin syvyydessä. Patsaiden luo pääsee vain sukeltamalla.

Ohitamme toinen toistaan hienompia kultahiekkaisia poukamia. Tuntuu, että jokaiselle pitäisi päästä.

Corralejon dyynit erottuvat selvästi mustasta laavahiekasta ja sinisestä merestä.

Laskeudun Playa del Pozon arkeologisille kaivauksille, San Marcial del Rubicónin kylään. Saaren valloittajilla oli leiri täällä vuonna 1402. He rakensivat paikalle linnoituksen ja kappelin.

Makeavetiset kaivot ovat ainoa jäljellä oleva todiste Rubicónin kaupungista.

Vuohenjuusto, viinietikka, oliiviöljy ja leipä ovat hyvä välipala.
Vuohenjuusto, viinietikka, oliiviöljy ja leipä ovat hyvä välipala.

Niemekkeen päälle on pystytetty kaksi ravintolaa. Niiden terasseilta avautuu ihastuttava näköala simpukankuoren muotoiselle suojaisalle rannalle, Playa del Papagayolle.

Villimeloneita ja runollinen ranta

Maasto muuttuu erämaaksi. Se on viipaloitu rotkoilla ja syrjäisillä laaksoilla, jotka jäävät piiloon vuorten taakse. Nousut ja laskut ovat jyrkkiä.

Täällä on vuoristoista, autiota ja hiljaista. Rantaviiva on pystysuoraa kalliota.

Kalkinpolttouunin rauniot tarjoavat varjoa. Eristyneen, kuivan ja soraisen puronuoman pohjalla kasvaa villimeloneita.

Playa Papagayo sijaitsee Lanzaroten saaren lounaiskärjessä.
Playa Papagayo sijaitsee Lanzaroten saaren lounaiskärjessä.

Barranco de la Casita -rotkon pohjalla kiviseinämän varjosta löytyy salainen puutarha. Marian pyhäkkö on luonnonkappeli, jonne on istutettu kaktuksia, palmuja ja mehevälehtisiä agaaveja. Paikalliset ovat koristelleet kappelin merestä poimituilla esineillä, madonnapatsailla ja luonnonkivillä.

Playa Quemadan pieni kalastajakylä ilmestyy esiin jyrkänteen takaa. Viikonloppuisin mustahiekkainen Playa Quemada -ranta houkuttelee paikalle seudun asukkaita. Muulloin se on rauhan tyyssija, sympaattisen runollinen kolkka hiljaisuutta arvostavalle.

Vitivalkoisten talojen rivi on lyhyt. Rannan lisäksi täällä on vain viisi ravintolaa, jotka tarjoavat tuoreita kalaruokia saaren parhaalla paikalla.

Tämä on ET-lehden artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fi:ssä. Lisää ET:n juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/et.

Kanariansaarista

  • Lanzarote ja Fuerteventura ovat luonnoltaan melko samankaltaisia saaria. Molemmat tarjoavat mainiot puitteet aktiiviseen vaelluslomaan. Aurinkoa, vilvoittavaa tuulta ja ihmeellisiä maisemia riittää.
  • Saarten etäisyys toisistaan on noin 15 kilometriä.
  • Lanzarote on Kanariansaarista itäisin. Karun vuoristoisella ja aavikkomaisella Fuerteventuralla on Kanarian upeimmat hiekkarannat ja syrjäisimmät poukamat. Saarta kutsutaankin Espanjan Karibiaksi. Hiljaisuutta ja avaruutta löytyy enemmän kuin Lanzarotelta, jossa on vilkkaampi liikenne.
  • Patikoijan kannalta Lanzarote on tiiviimpi paketti. Reitit ovat lähellä toisiaan ja niille pääsy on melko vaivatonta. Ensisilmäyksellä karulta saarelta löytyy enemmän vihreää kuin naapurisaarelta.
  • Ota mukaan aurinkosuojavoide, päähine ja täytettävä vesipullo. Myös hyvät tutut vaelluskengät tai lenkkitossut ovat ehdoton varuste. Hanki kattava matkavakuutus.
  • Matkapaketin, joka sisältää lennot ja hotellimajoituksen viikoksi, saa Fuerteventuralle noin 600 eurolla, Lanzarotelle alkaen 500 eurolla.
  • Suora lento Helsingistä Fuerteventuralle kestää kuutisen tuntia. Finnair lentää reittiä lokakuusta maaliskuulle.
  • Meno-paluulennon hinta on alkaen 300euroa.
  • Iberian kaksi välilaskua sisältävä lento Helsingistä Lanzarotelle kestää noin 10tuntia. Meno-paluu alkaen 400 e.
Sisältö jatkuu mainoksen alla