Porvoossa kuvattiin Onnela-sarjaa. Kuva: Visit Porvoo
Porvoossa kuvattiin Onnela-sarjaa. Kuva: Visit Porvoo

Sarjojen perässä matkustetaan Kroatiaan ja Islantiin, mutta telkkarista tuttuja maisemia riittää myös kotimaassa. Listasimme kahdeksan upeaa Suomi-kohdetta, kaikki tuttuja televisiosta.

Kesä tulee – ja reissujalkaa vipattaa. Minneköhän sitä suuntaisi?

Kohteen voi valita vaikka televisiota katselemalla. Alati kasvava matkatrendi on elokuvien ja televisiosarjojen kuvauspaikkoihin reissaaminen. Maailmalla esimerkiksi Kroatian Dubrovnik täyttyy Game of Thronesin faneista, Harry Potterin perässä suunnataan Lontooseen ja Skotlantiin, ja Taru Sormusten Herrasta -fanien mekka on Uusi-Seelanti.

Mitäs jos suuntaisit tänä kesänä kuitenkin johonkin kotimaan kohteeseen? Suomalaisia tv-sarjoja on kuvattu ympäri maata Helsingistä Lappiin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kokosimme listan reissukohteista, joissa on kuvattu menestynyttä suomalaista televisiosarjaa. Lähde matkaan lempisarjasi jalanjäljissä tai ihan muuten vain!

Sisältö jatkuu mainoksen alla

1. Lappeenranta (Sorjonen)

Sorjosen kolmas tuotantokausi nähdään Ylellä syksyllä 2019. Kuva: Ylen kuvapalvelu
Sorjosen kolmas tuotantokausi nähdään Ylellä syksyllä 2019. Kuva: Ylen kuvapalvelu

Pikkukaupungin tunnelmasta ja upeista järvimaisemista haaveilevan kannattaa suunnata Sorjosen maisemiin Lappeenrantaan.

Mikä sarja? Suomen ensimmäisenä nordic noir -tyylisenä rikosdraamasarjana pidetty Sorjonen alkoi Yle TV1:llä syksyllä 2016. Sarjan alussa keskusrikospoliisin rikostutkija Kari Sorjonen muuttaa perheensä kanssa vaimonsa lapsuuden maisemiin Lappeenrantaan. Jaksoissa nähdään Saimaan järvimaisemia ja Lappeenrannan nähtävyyksiä, kuten Lappeen Marian kirkko sekä Marian aukio ja historiallinen Linnoitus. Kaupungissa on järjestetty aiempina kesinä suosittuja kuvauspaikkakierroksia Sorjosen tapahtumapaikoille.

Lappeenrannan Linnoitus on kiinnostava nähtävyys. Kuva: Sanoma-arkisto / Kimmo Taskinen
Lappeenrannan Linnoitus on kiinnostava nähtävyys. Kuva: Sanoma-arkisto / Kimmo Taskinen

Miksi Lappeenranta? Nähtävyyksistä etenkin 1700-luvun sodissa rakennettu rajalinnoitus on vierailun arvoinen. Nykyään Linnoituksesta löytyy historiallisia rakennuksia, museoita, ortodoksisen kirkko, näyttelyitä, kahvila, ravintoloita ja kivoja käsityöputiikkeja. 

Lappeenrannan reissua ei voi tehdä ilman toripiipahdusta. Muista herkutella ja nappaa kioskista vety tai atomi, paikallinen lihapiirakka! Atomiin tulee täytteeksi kananmuna tai kinkku, vetyyn molemmat.

Jos kaupungissa aikoo viettää useamman päivän, kannattaa vuokrata mökki Saimaan rannalta. Mahtava kesäpäiväkokemus on risteily Saimaan kanavalla, jota pitkin pääsee myös viisumivapaasti Viipuriin ja Pietariin. Saimaahan voi tutustua myös kanootilla, kajakilla tai soutuveneellä. Ympäristöön voi tutustua autoillen tai pyöräillen. Äläkä unohda Luukkaansalmen siltaa, joka on tuttu myös Sorjosesta.

Satamaan kannattaa istua kahville kuuntelemaan kaakkoismurteen ja venäjän sorinaa. Kesäisin sataman lähelle rakennetaan Suomen suurin hiekkalinna. Hiekkaveistosten teemoina ovat edellisvuosina olleet muun muassa sirkus, avaruus, Suomi 200 ja eurooppalainen kulttuuriperintö.

Lappeenrantaan rakennetaan kesäisin mahtavia hiekkaveistoksia. Kuva: Sanoma-arkisto / Marko Valkonen
Lappeenrantaan rakennetaan kesäisin mahtavia hiekkaveistoksia. Kuva: Sanoma-arkisto / Marko Valkonen

Uimaan Saimaahan pääsee esimerkiksi Myllysaaren hiekkarannalla. Myllysaaren perhepuistossa voi viettää koko päivän. Suositulla virkistysalueella voi uida ja saunoa, kuntoilla, kiipeillä, harrastaa parkouria ja pelata beach volleyta. Saimaan alueella on myös neljä hienoa kylpylää: Lappeenranta Spa, Holiday Club Saimaa, Imatran Kylpylä sekä Cumulus Resort Imatran Valtionhotelli & Day Spa.

2. Porvoo (Onnela)

Onnelaa alettiin esittää MTV:n C More -suoratoistopalvelussa vuonna 2017.
Onnelaa alettiin esittää MTV:n C More -suoratoistopalvelussa vuonna 2017.

Mikä sarja? Idyllinen Porvoo valittiin tapahtumapaikaksi, kun ruotsalaisesta Onnea onkimassa -komediasarjasta (Solsidan) tehtiin suomalainen versio Onnela. Sarjassa keskiluokkainen pariskunta totuttelee elämään eliitin asuinalueella.

Miksi Porvoo? Porvoo on Suomen kesäkaupungeista monen suosikki. Sen kauniin vanhankaupungin kujilla kelpaa käyskennellä ja aurinko tuntuu paistavan aina. Porvoon sydän on Vanha Porvoo ranta-aittoineen. Värikkäiden puutalojen reunustamia mukulakivikatuja pitkin pääsee nauttimaan kahviloista ja ravintoloista ja pikkuputiikkien ihanasta tarjonnasta.

Porvoon jokiranta on hurmaava. Kuva: Visit Porvoo
Porvoon jokiranta on hurmaava. Kuva: Visit Porvoo

Porvoon kesään kuuluvat myös jokivarren kahvilat sekä jokiristeilyt. Porvoosta lähtee laiva myös Söderskärin majakkasaarelle. Vuonna 1862 rakennettu Söderskärin majakka on upea päiväretkikohde.

Syömään Porvoossa kannattaa suunnata esimerkiksi kehuttuun Bistro Sinneen. Rennon tunnelman löytää Zum Beispiel -ravintolasta, parhaan kasvisruuan Ani's Cafesta. Mielettömän hyvää jäätelöä tarjoaa Vanhan Porvoon jäätelötehdas.

Kaupungin kahviloista mahtavimpia on Cafe Cabriole. Se sijaitsee torin kulmalla, joten bussimatkaajankin on helppo piipahtaa ihailemassa ylellistä kokoelmaa taivaallisia kakkuja. Myös kahvilan suolaiset piirakat ovat ihania. Viikonloppuisin kahvilasalissa kuullaan elävää musiikkia flyygelillä kristallikruunujen alla, ja kesällä pääsee puiston puolella olevalle terassille.

Porvoossa pitää tietysti piipahtaa myös Brunbergillä. Vanhasta kaupungista löytyy myymälä, ja erillisessä tehtaanmyymälässä pääsee tekemään normaalia edullisempia suklaaostoksia.

3. Tampere (Uusi päivä)

Uusi päivä alkoi Ylellä syksyllä 2010 ja jatkui aina vuoteen 2018 asti. Kuva: Ylen kuvapalvelu
Uusi päivä alkoi Ylellä syksyllä 2010 ja jatkui aina vuoteen 2018 asti. Kuva: Ylen kuvapalvelu

Mikä sarja? Ylen päivittäissarja Uusi päivä sijoittuu kuvitteelliseen Virtauksen kaupunkiin, mutta sitä kuvattiin pääasiassa Tampereella ja Nokialla. Oikea Tamperekin oli sarjan tapahtumapaikka, sillä sarjan hahmot Krista ja Tomi muuttivat sinne opiskelemaan.

Miksi Tampere? Urbaania järvitunnelmaa, vanhat tehtaat, Muumimuseo, Pyynikki... Matkaoppaita julkaiseva Lonely Planetkin tietää, että Tamperetta ei kannata jättää väliin.

Kaupungin tunnetuin vierailukohde on epäilemättä Särkänniemen huvipuisto. Huvipuiston alueelta löytyy laitteiden lisäksi Koiramäen eläinpuisto, Akvaario, Planetaario ja Näsinneula, jonka huipulta aukeaa upea näkymä kaupunkiin.

Pispalan kaupunginosa on supersuloinen. Kuva: Visit Tampere / Laura Vanzo
Pispalan kaupunginosa on supersuloinen. Kuva: Visit Tampere / Laura Vanzo

Legendaarisen Pyynikin kaupunginosaan kannattaa tutustua. Sen metsistä löytyy lenkkipolkuja ja häikäisevän kauniit järvimaisemat. Suomen kenties kuuluisimmat munkkikahvit voi nauttia Pyynikinharjun kahvilassa. Kahvien jälkeen voi jatkaa kävelyä harjua pitkin, kunnes saapuu Pispalan kaupunginosaan. Rakennuskaavan suojelema puutalokaupunginosa on suloinen sekoitus omakotitaloja ja puisia pienkerrostaloja.

Tampere on Suomen saunamekka: kaupungista löytyy yli 20 julkista saunaa, esimerkiksi Suomen vanhin yleinen sauna, Rajaportti. 

Tampereelle kannattaa tulla myös kulttuurin perässä. Tee teatteriretki Tampereen teatteriin, Tampereen työväen teatteriin tai Pyynikin kesäteatteriin! Museoiden ystävä suuntaa museokeskus Vapriikkiin, josta löytyy muun muassa jääkiekkomuseo, vakoilumuseo sekä maailman ainoa Muumimuseo.

Mukava päiväretkikohde on Viikinsaari, joka sijaitsee 20 minuutin laivamatkan päässä Tampereen keskustasta. Veden äärelle pääsee myös Näsijärven ja Pyhäjärven ympäristössä. Järvien välistä löytyy yksi Suomen kansallismaisemista, ikoninen Tammerkoski, jonka rannat ovat Suomen vanhimpiin lukeutuvaa teollisuusmiljöötä. Sieltä löydät Finlaysonin entisen tehdasalueen, ja sen sisältä museoita, näyttelyitä ja soman Tallipihan käsityöläispuodit ja nostalgisen kahvilan.

Museokeskus Vapriikki lepää Tammerkosken rannassa. Kuva: Visit Tampere / Laura Vanzo
Museokeskus Vapriikki lepää Tammerkosken rannassa. Kuva: Visit Tampere / Laura Vanzo

Kun tulee nälkä, on onni olla Tampereella. Kaupungin ravintolatarjonta on upea. Hae Tampereen parasta pizzaa Napolista ja fine dining -elämyksiä Ravintola C:stä tai Ravinteli Berthasta. Tammelan torin myyntikojuista haetaan mustaamakkaraa ja kyytipojaksi kylmä maito. Olut kannattaa nauttia jossain kaupungin lukuisista gastropubeista – piipahda vaikka Gastropub Tuulensuussa tai Panimoravintola Plevnassa. Tampereelta löytyy myös Suomen ensimmäinen kissakahvila, Purnauskis. Takuuhyvä valinta on vohvelikahvila, joita Tampereella on kolme.

Entäs ne Uusi Päivä -sarjan maisemat? Lukion asuntolan ulkokohtauksia kuvattiin Tampereen Navigaatioseuran lähellä. Sarjan sydän oli Voimala, jossa oli niin kahvila, lukio, terveyskeskus kuin kirjastokin. Sen  ulkokohtaukset kuvattiin Museokeskus Vapriikin edessä. Virtauksen Koskenrannan tapahtumat kuvattiin Tampellan alueen rannassa. Ravintola Hovin kohtaukset kuvattiin Ravintola Mylläreissä.

4. Äänekoski & Jyväskylä (Suomen huutokauppakeisari)

Suomen huutokauppakeisarin keisari itse on Aki Palsanmäki (kesk.) ja hänen vaimonsa Heli. Yleisön rakastama Markku Saukko (vas.) sai oman tv-ohjelman tänä vuonna. Kuva: Sanoma-arkisto / Kristian Isotalo
Suomen huutokauppakeisarin keisari itse on Aki Palsanmäki (kesk.) ja hänen vaimonsa Heli. Yleisön rakastama Markku Saukko (vas.) sai oman tv-ohjelman tänä vuonna. Kuva: Sanoma-arkisto / Kristian Isotalo

Mikä sarja? Aki ja Heli Palsanmäen pyörittämän huutokaupan arkea on seurattu Suomen televisiossa jo kunnioitettavat 10 kautta. Ohjelmaa on tehty Ruotsissa ja Espanjassa, mutta sen sydän on syvällä Keski-Suomessa.

Suomen huutokauppakeisaria kuvataan tarkkaan ottaen Uuraisten Hirvaskankaalla, joka sijaitsee Jyväskylän ja Äänekosken puolessa välissä. Kaupunkien ympäristössä viettää helposti mukavan loman, sillä nähtävää ja tekemistä riittää.

Miksi Äänekoski? Ihana Suomen kesä on parhaimmillaan Äänekosken kauniissa luontokohteissa. Äänekosken ja Laukaan rajalla sijaitsevan Kapeenniemen virkistysalueen metsissä ja rannoilla voi reippailla tai yöpyä laavuissa. Alueella on paljon eläimiä, ja onnekas saattaa nähdä vaikkapa liito-oravan, saukon tai peuran. Kapeenniemen ympärillä voi myös kalastaa.

Uimaan Äänekosken keskustan alueella pääsee Rantapuiston yhteydessä olevalla Äänejärven uimarannalla. Keiteleen rannalla sijaitsee Lossinrannan uimaranta.

Musiikin ystävä suuntaa Keitele Jazzeille, jota vietetään heinäkuun lopussa. Kulttuurielämyksiä pääsee näkemään myös Kievarin kesäteatterissa

Entäpä sitten se huutokauppa? Akin ja Helin huutokauppa järjestetään perjantaisin nettisivuilla ilmoitettuun aikaan. Tee löytöjä ja käy aistimassa televisio-ohjelman kuvausten tunnelmaa!

Miksi Jyväskylä? Äänekoskelta ajaa puolessa tunnissa Jyväskylään palveluiden äärelle. Kaupungista löytyy muun muassa Suomen kaunein yliopistokampus. Kaupungissa on myös kaikkein eniten Alvar Aallon suunnittelemia rakennuksia, peräti 29. Petäjäveden vanha kirkko on Unescon maailmanperintökohde.

Upeita luontokohteita ovat Päijänteen vehmas ympäristö ja vain muutaman kilometrin päässä keskustasta sijaitseva Laajavuori, jossa voi ulkoilla, uida, kiipeillä seikkailupuistossa ja talvisin lasketella. Laajavuoden huippu kohoaa 227 metrin korkeuteen .Laajavuoressa sijaitsee myös viiden hyppyrimäen mäkihyppystadion, joiden joukossa on Matti Nykäsen mukaan nimetty mäki.

5. Helsingin Kallio (Aikuiset)

Kuisma (Mikko Kauppila) ja Oonan (Anna Airola) nähdään Aikuiset-sarjassa. Kuva: Hanna-Maria Grönlund/Yle
Kuisma (Mikko Kauppila) ja Oonan (Anna Airola) nähdään Aikuiset-sarjassa. Kuva: Hanna-Maria Grönlund/Yle

Helsingissä on kuvattu lukuisia televisiosarjoja Salatuista elämistä Kotikatuun. Helsinki on kuitenkin niin suuri kaupunki, että lyhyellä lomalla kannattaa keskittyä vaikkapa yhteen kaupunginosaan kerrallaan. Ja koska keskustan alue on todennäköisesti jo tuttu, mitäpä jos hurauttaisit sporalla Kallioon?

Mikä sarja? Tuorein perihelsinkiläisestä elämästä kertova sarja on Ylen komediasarja Aikuiset, joka kertoo nuorista kaupunkilaisista. Päähenkilö Oona asuu Helsingin Kalliossa, jossa hän pitää pientä artesaanikahvilaa Kolmannella linjalla. 

Miksi Kallioon? Kallio on Suomen tiheimmin rakennettu alue. Kaupunginosa on erityisesti opiskelijoiden ja nuorten aikuisten asuttama, sillä Kallion asunnoista 90 prosenttia on yksiöitä ja kaksiota. Asukkaiden vaihtuvuus on Kalliossa Helsingin suurinta, ja vain 23 prosenttia siellä asuvista on kotoisin Helsingistä. 

Kallio Block Party -lähiöfestivaali järjestetään elokuussa. Kuva: Visit Helsinki / Jussi Hellsten
Kallio Block Party -lähiöfestivaali järjestetään elokuussa. Kuva: Visit Helsinki / Jussi Hellsten

Ehkä vaihtelevan asukaskunnan vuoksi Kallio on yksi Helsingin omaleimaisimmista alueista. Se tunnetaan etenkin taiteilijoiden asuinpaikkana. Lähipalvelut ovat omaa luokkaansa, sillä lähes joka talon alakerrasta löytyy kauppoja, ravintoloita ja baareja. 

Tunnetuimpia Kallion maamerkkejä ovat Kallion kirkko ja Hakaniementorin alue kauppahalleineen. Torkkelinmäen kauniit talot, Tokoinrannan puistoalue ja Karhupuisto ovat monen suosikkeja. Kallion kaduilla tulee helposti haahuiltua koko päivä.

Yksi Kallion uusimmista ja ehkä parhaista ravintoloista on pieni ja kotoisa Way Bakery & Wine Bar, jossa kannattaa maistella natural-viinejä. Ravintolan takana ovat Michelin-tähdellä palkitun Grönin perustajat.

Mieletöntä kasvisruokaa saa Silvopleestä, kebabia Döner Harjusta, thaimaalaista Lemon Grassista, Lähi-idän makuja Levantista, sushia Rojista ja pizzaa rennolla tunnelmalla höystettynä Tenhosta. Kasvisruuan, raakakakut ja joogastudion yhdistää Roots, fine diningin ja viinibaarin puolestaan Wino. Aikuiset-sarjan hengessä voi käydä brunssilla Ruplassa. Jokaiselle helsinkiläisopiskelijalle tutun baarikierroksen voi tehdä Vaasankadulla, josta kannattaa piipahtaa myös Helsinginkadun puolelle. 

Hämeentiellä sijaitsevasta Ravintola Tannerista saa maistuvan aamiaisen. Kuva: Visit Helsinki / Yiping Feng and Ling Ouyang
Hämeentiellä sijaitsevasta Ravintola Tannerista saa maistuvan aamiaisen. Kuva: Visit Helsinki / Yiping Feng and Ling Ouyang

Kalliossa saattaa nähdä pyyhkeisiin pukeutuneita ihmisiä ulkosalla mihin vuodenaikaan vain, sillä alueella on kaksi legendaarista julkista saunaa, Kotiharju ja Arla. 

Kulttuurielämyksistä hurmaavin on elokuvailta Rivierassa. Yksityisomistuksessa olevassa elokuvateatterissa on baari, jonka erikoisuus on elokuvateemainen cocktail-lista. Rivierassa on yksi 55-paikkainen sali, jossa istutaan sohvilla tai nojatuoleissa. Valikoima vaihtelee tuoreista uutuuksista klassikoihin.

Jos kaipaa hurvittelua, voi piipahtaa naapurikaupunginosan puolella. Helsinginkatu erottaa Kalliosta Alppiharjun, jossa sijaitsee Linnanmäen huvipuisto.

6. Kemijärvi (Taivaan tulet)

Taivaan tulet -sarjaa esitettiin neljä tuotantokautta. Kuva: Yle kuvapalvelu / Vesa Särkelä
Taivaan tulet -sarjaa esitettiin neljä tuotantokautta. Kuva: Yle kuvapalvelu / Vesa Särkelä

Mikä sarja? Taivaan tulet -sarja sijoittuu Kemijärvelle, jonnekin kuvitteellisen ja todellisen maailman välille. Sarjan päähenkilö, poliisikonstaapeli Rauni Väänänen muuttaa Espoosta kotiseudulleen ja joutuu sopeutumaan pohjoisen elämään. Kemijärvellä on järjestetty Taivaan tulet -kiertoajeluita. 

Miksi Kemijärvi? Kemijärvi on ainutlaatuinen järvikaupunki keskellä Lapin upeaa, puhdasta luontoa. Lapin kaakkoisosassa sijaitseva kaupunki on vaarojen kehystämä. Sen ohitse virtaa Suomen suurin joki, Kemijoki. 

Kemijärvi oli vuoteen 2006 asti Suomen pohjoisin kaupunki, ja sen keskustaajama on edelleen Suomen pohjoisin. Asukastiheys on vain 2,1 henkilöä per neliökilometri, mikä tekee kaupungista yhden maamme erämaisimmista.

Luontoon pääsee tutustumaan Ämmänvaaran luontopolulla, joka on saamelaisten pyhä alue. Kotavaaran näkötornista näkee parhaiten upeat vesistöt ja tunturit, ja Kuumalammen puiston kävelyteillä kelpaa käyskennellä ja tarkkailla lintuja. Järveen voi tutustua kesäaikaan risteilyllä tai itse meloen.

Vajaan 50 kilometrin päässä Kemijärvestä sijaitsee Pyhä-Luoston kansallispuisto, jossa esihistorialliset, muuttumattomat maisemat ja metsäsaamelaisten pyhät paikat tulevat iholle. 

Pyhä-Luoston huipulta avautuvat upeat näkymät. Kuva: Sanoma-arkisto / Tea Karvinen
Pyhä-Luoston huipulta avautuvat upeat näkymät. Kuva: Sanoma-arkisto / Tea Karvinen

Kemijärvellä on rikas historia: Luusuan kylässä on asuttu jo esihistoriallisena aikana. 1700–1800-lukujen vaihteen talonpoikaiselämään ja perinteisiin elinkeinoihin pääsee tutustumaan Kemijärven kotiseutumuseossa.

Kesällä järjestetään musiikkifestivaali Kemijärven Yöttömät Yöt. Kulttuuria pääsee aistimaan ympärivuorisesti tutustumalla paikallisten taiteilijoiden töihin. Kulttuurikeskuksessa on näyttelyitä, teatteriesityksiä ja musiikkiopiston konsertteja.

7. Tuuri (Tuuri)

Tuuri-sarjaa kuvattiin Keskisen kyläkaupassa. Kuva: Sanoma-arkisto / Johannes Tervo
Tuuri-sarjaa kuvattiin Keskisen kyläkaupassa. Kuva: Sanoma-arkisto / Johannes Tervo

Mikä sarja? Vuosina 2010–2013 esitetyssä Tuuri-sarjassa seurattiin Tuurin kylässä sijaitsevan ostosalueen arkea. Pohjanmaalla Alavuden kaupungissa sijaitseva kylä tunnetaan parhaiten Suomen isoimmasta tavaratalosta, Veljekset Keskisestä. Huimat yli 6 miljoonaa kävijää vierailee vuosittain kyläkaupan alueella.

Miksi Tuuri? Kyläkaupan pihaan pykätty hevosenkenkä on jo omanlaisensa nähtävyys, samoin aivan sen kupeessa sijatseva Vesa Keskisen kartano, jota tosin voi ihailla lähinnä rauta-aidan takaa.

Alueella voi shoppailun lisäksi syödä ravintoloissa, majoittua karavaanarialueella, leikkiä Muumipuistossa ja ajaa kartingradalla, pelata minigolfia ja tämän kesän ajan hurvitella Miljoona Tivolissa. Seikkailupuisto Huikiassa pääsee kiipeilemään köysiradoille.

Vain 25 minuutin ajomatkan päässä on Ähtärin Eläinpuisto. Siellä voi ihailla muun muassa karhuja, ilveksiä, kettuja, lumileopardeja ja tietenkin kuuluisia pandapariskunta. Eläinpuiston kupeessa on Flowpark-kiipeilypuisto.

Ähtärin pandojen nimet ovat Lumi ja Pyry. Kuva: Ähtäri Zoo
Ähtärin pandojen nimet ovat Lumi ja Pyry. Kuva: Ähtäri Zoo

Runsaan tunnin ajomatkan päässä Kauhavan Alahärmässä on Suomen suurin vapaa-ajankeskus, huvipuisto Powerpark. Huvipuiston lisäksi alueelta löytyy muun muassa elokuvateatteri, ostoskeskus ja Mika Salon suunnittelema kartingrata.

8. Ivalo (Ivalo)

Ivalo-sarjan pääosaa esittää Iina Kuustonen. Kuva: Elisa Viihde Aitio
Ivalo-sarjan pääosaa esittää Iina Kuustonen. Kuva: Elisa Viihde Aitio

Mikä sarja? Yksi viime vuoden parhaista televisiosarjoista oli suomalais-saksalainen Ivalo. Sarja oli upeaa markkinointia Pohjois-Suomen talvelle, sillä erämaiden luminen kauneus välittyi sarjasta kotisohvalle asti.

Miksi Ivalo? Ivalo on upea talvella, mutta yhtä kaunis kaikkina Lapin kahdeksana vuodenaikana.

Ivalo on Inarin kunnan suurin taajama, jossa sijaitsevat Pohjois-Lapin monipuolisimmat palvelut sekä koko EU:n pohjoisin lentokenttä.

Ivalon omia nähtävyyksiä ovat Karhunpesäkivi, Jänkkävaaran virkistysalue ja ihanista maisemistaan tunnettu Ivalojoki, johon tehtiin kultaryntäys 1800-luvulla. Kultaryntäyksen vaiheista on tehty elokuva Lapin kullan kimallus.

Poroja Ivalojoen rannalla. Kuva: Sanoma-arkisto / Kimmo Taskinen
Poroja Ivalojoen rannalla. Kuva: Sanoma-arkisto / Kimmo Taskinen

Ivalon ympärillä sijaitsee suuri määrä erämaa-alueita, joissa pääsee tutustumaan Lapin karuun ja kauniiseen luontoon. Hammastunturin erämaa-alue, Lemmenjoen kansallispuisto, Muotkatunturin erämaa-alue ja kaunis Inarijärvi ovat kaikki lähellä. Noin 30 kilometriä Ivalosta etelään on Saariselkä, joka kuuluu Urho Kekkosen kansallispuistoon.

Ivalosta kannattaa suunnata erityisesti pohjoiseen. Suomen kauneimmaksi valittu tie, Tenontie, vie Karigasniemen kylästä Utsjoelle ja nousee jokilaaksosta rantatörmäille huikeiden maisemien äärelle. Suomen ja EU:n pohjoisimpaan kylään Nuorgamiin on Ivalosta alle kolmen tunnin ajomatka. Ja jos on tullut niin pohjoiseen asti, miksei jatkaisi matkaa Norjan rajalle Jäämerelle, jonne on Nuorgamista vain puolen tunnin ajomatka?

Retkeilijöiden kasaama kivikasa Urho Kekkosen Kansallispuistossa Kiilopään huipulla. Kuva: Sanoma-arkisto / Kimmo Taskinen
Retkeilijöiden kasaama kivikasa Urho Kekkosen Kansallispuistossa Kiilopään huipulla. Kuva: Sanoma-arkisto / Kimmo Taskinen

Lähteet: visittampere.fi, visitporvoo.fi, visitlappeenranta.fi, gosaimaa.fivisitaanekoski.fi, visitjyvaskyla.fi, visitkemijarvi.fi, inarisaariselka.fimyhelsinki.fiyle.fi

Sisältö jatkuu mainoksen alla