Bongaa mahtava mureena! Eilat on snorklaajan paratiisi. Kuva: Shutterstock
Bongaa mahtava mureena! Eilat on snorklaajan paratiisi. Kuva: Shutterstock

Aurinkoa, aktiviteetteja, aavikkoretkiä, terveyskylpyjä, kaupungin kuhinaa ja historian havinaa. Israelin Eilatista löytyy jokaiselle jotakin. 

1. Snorklaa, bongaa ja patikoi

Eilatin Korallirannalta pääsee ihastalemaan Punaisenmeren vedenalaisen maailman upeaa värikirjoa. Disney-elokuvien Nemoa muistuttavat vuokkokalat ja pelottavalta näyttävät, mutta vaarattomat jättiläismureenat uiskentelevat vain parin metrin päässä rantaviivasta. Pieni varovaisuus on kuitenkin tarpeen, sillä osa merenelävistä on myrkyllisiä.

Eilat on muuttolintujen reitin varrella. Monet lintubongarit matkustavatkin sinne syksyisin ja keväisin ihastelemaan esimerkiksi hiirihaukkoja tai valko-otsalepinkäisiä. Lähellä sijaitsevan Jordanian raja-aseman tuntumassa on kansainvälisen lintujentarkkailuaseman rengastuskeskus ja loukkaantuneiden lintujen toipumisasema. Keskus järjestää myös ohjattuja retkiä ryhmille.

Eilatin vuoristoalue puolestaan tarjoaa kauniita patikointireittejä. Yksi reiteistä kiertää Jordanian rajan läheisyydessä sijaitsevat suola-altaat. Toinen patikkareitti vie Har Zefahotin kukkulalle aina 278 metrin korkeuteen. Sen huipulta avautuvat huikeat näköalat yli Aqabanlahden, jolle Jordanian vuoret antavat henkeäsalpaavan upean taustan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

2. Boheemia rantaelämää

Eilatin rannoista ehkä mukavin on Mosh Beach. Moni viihtyy rennon tyylikkäällä rannalla koko päivän, sillä auringon laskiessa rantaravintoloiden mukavat sohvat, hiekalle asetellut matot ja kaunis valaistus houkuttelevat jatkamaan iltaa. Alueen ravintolat tarjoavat myös herkullista kasvisruokaa, kuten munakoisopitaa ja maukkaita falafel-pyöryköitä. Tarjoilijoiden letkeä asenne tarttuu!

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mosh Beach on rannoista letkein. Täällä viihdytään aamusta iltaan asti. Kuva: Oona Ståhlström
Mosh Beach on rannoista letkein. Täällä viihdytään aamusta iltaan asti. Kuva: Oona Ståhlström

3. Sopii niin yökiitäjille kuin rauhaa rakastaville

Rakastatko rauhaa? Aivan Eilatin Korallirannan vieressä sijaitseva Isrotel Yam Suf -hotelli sopii rauhallista majoitusta etsivälle. Viihtyisät löhöilysohvat palmujen katveessa sekä pökerryttävän herkullinen, israelilainen aamiasbuffet ovat tämän hotellin valtteja. Ydinkeskustaan on matkaa useampi kilometri, mutta sinne pääsee kerran tunnissa paikallisbussilla. Reitti kulkee suurimpien ostoskeskusten ja suosituimpien ravintoloiden ohi. Yö kahden hengen huoneessa maksaa 120 eurosta ylöspäin. Coral Beach, Eilat.

Vai kaipaatko kaupungin humuun? Samalla rahalla pääsee yöpymään myös aivan Eilatin yhdinkeskustan hotellikeskittymään. Kaikkien palvelujen lähellä sijaitseva Isrotel Agamim Hotel -hotelli on sisustettu skandinaaviseen tyyliin, ja sen huoneista pääsee pulahtamaan suoraan hotellin uima-altaisiin. Yökiitäjiä ilahduttaa aina puoleenpäivään asti tarjolla oleva aamupalabuffet. Kampan Street, Eilat.

Kelluminen Kuolleessameressä on jännittävä kokemus. Kuva: Shutterstock
Kelluminen Kuolleessameressä on jännittävä kokemus. Kuva: Shutterstock

4. Kellu kuin korkki!

Huonon uimarin unelma: meri, johon on lähes mahdotonta hukkua! Tai itse asiassa järvi, sillä sellainen Kuollutmeri oikeasti on. Kuollutmeri sijaitsee 400 metriä merenpinnan alapuolella, ja 30 prosenttia siitä on suolaa. Siksi uimari ei uppoa, vaan kelluu. Samalla voi lueskella vaikka romaania.

Suolavedessä pulikoinnin uskotaan parantavan monenlaisia vaivoja. Kuolleenmeren mudassa on paljon mineraaleja, joista voi olla apua niin ihosairauksiin, verenkierto-ongelmiin kuin lihas- ja nivelkipuihin. Ilma on happirikasta, ja vedestä höyrystyy ilmaan UV-säteiltä suojaavia yhdisteitä, joten auringonotto on hiukan turvallisempaa.

Kuollutmeri sijaitsee Jordanian rajan lähellä, parin tunnin ajomatkan päässä Eilatista, josta tehdään sinne päiväretkiä.

Petran ruusunpunainen kalliokaupunki on mykistävän kaunis. Kuva: Shutterstock
Petran ruusunpunainen kalliokaupunki on mykistävän kaunis. Kuva: Shutterstock

5. Mykistävän kaunis Petra

Retki naapurivaltio Jordanian ruusunpunaiseen kalliokaupunkiin Petraan on kerran elämässä -kokemus, jota ei kannata jättää välistä. Petra on valittu sekä maailman uusien seitsemän ihmeen joukkoon että Unescon maailmanperintölistalle. Kallioon hakatut temppelit, haudat ja kodit kertovat kiehtovaa tarinaa Lähi-idän historiasta. Kaupungissa on kuvattu myös legendaarinen -elokuva.

Päiväretki Petraan maksaa noin 300 euroa, mutta yleensä hintaan sisältyvät opaspalveluiden lisäksi kuljetus, lounas sekä viisumikulut.

6. Historia eläväksi!

  1. Koe tarujen Jerusalem! Eilatista tehdään päiväretkiä Jerusalemiin, mutta kierrettävää kaupungissa riittäisi päivätolkulla. Jos aikaa on vain päivä, katsasta ainakin vanhankaupungin muurien sisäpuolelle jäävät Länsimuuri eli itkumuuri, Pyhän haudan kirkko sekä Via Dolorosa.
  2. Aavikon helmi. Kolmenkymmenen kilometrin päässä Eilatista avautuu Timnan karunkaunis luonnonsuojelualue. Timnaan pääsee joko vuokraamalla auton tai ostamalla valmiin retken läpi Negevin aavikon. Alueen muinaiset kuparikaivokset ovat peräti 6000 vuotta vanhoja. Bongaa myös Salomonin pylväät, egyptiläinen temppeli ja muinaisia kivikaiverruksia! Timnan luonnonpuisto tarjoaa myös monia kävelyreittejä, joista löytyy oman-sa niin lapsiperheille kuin kokeneille vaeltajille.

Isrotel Yam Sof -hotelli sijaitsee aivan Korallirannan kupeessa. Kuva: Oona Ståhlström
Isrotel Yam Sof -hotelli sijaitsee aivan Korallirannan kupeessa. Kuva: Oona Ståhlström

7. Mahtavia rafloja

Ravintolat noudattavat kosher-sääntöjä, joiden mukaan maito- ja lihatuotteita ei pidä nauttia samalla aterialla. Porsaanliha ja äyriäiset ovat kiellettyjä kokonaan. Kannattaa myös muistaa juutalaisten pyhäpäivä sapatti, joka alkaa perjantaina auringonlaskun aikaan ja kestää vuorokauden. Sapattina osa ravintoloista ja kaupoista on kiinni. Myös julkinen liikenne pysähtyy valtaosin.

Eilatissa on paljon hyviä ja kohtuuhintaisia ravintoloita. Kokeile vaikka näitä! 

  1. Soof. Vuonna 2015 kolme kaverusta päätti toteuttaa pitkäaikaisen unelmansa ja luoda Eilatin ensimmäisen käsityöläisoluen. Panimoravintolan baarissa voi nauttia oluista sekä tukevista liha- ja kasvisaterioista sekä tapas-tyylisistä pikkuannoksista. Kokeile kirsikalla, korianterilla, kahvilla tai inkiväärillä maustettua olutta! HaOrgim St 5, Eilat.
  2. Omer’s. Konstailematon Omer’s on paikallisten suosikki. Maista ainakin persiljalla, sitruunalla ja valkosipulilla maustettuja bataattiranskalaisia. Tahinilla, salsa verdellä ja vaikka kanalla tai munakoisolla täytetyt pitaleivät vievät myös kielen mennessään. 83 Shderot ha-Tmarim, Eilat.
  3. Pastory. Eilatin parhaaksi ravintolaksikin arvioitu Pastory tarjoilee italialaisia herkkuja. Erityisesti maukkaat gnocchi- ja tortellini-annokset kokeilemisen arvoisia. 7 Tarshish, Eilat.

Milloin ja miten?

Israelin Eilatissa riittää aurinkoa ja lämpöä koko vuoden. Talvikuukausina päivälämpötila on noin 20 astetta, mutta yöt voivat olla viileitä.

Finnair lentää Eilatiin suoraan, mutta sinne järjestetään myös pakettimatkoja. Lento kestää reilu neljä tuntia.

Tutkija

Vierailija kirjoitti:
En halua tukea kyseisen valtion toimintaa.

Minä taas haluan tukea Israelia ja sen taistelua olemassaolostaan joka ikinen päivä PLO'ta ja Hamasia vastaan jotka sortavat, kiduttavat raa'asti ja julmasti sekä teloittavat palestiinalaisia enemmän kuin murhaavat israelilaisia vasemmistolaisten suoralla tuella. Olen jo tehnyt reissun Israeliin ja menen taatusti vielä monta kertaa ja kierrän PLO'n ja Hamasin miehittämät NoGo alueet kaukaa. Käynti Israelissa avaa aivan toisenlaisen kuvan kuin disinformaatiota levittävät vasemmistolaiset. PLO ja Hamas ovat palestiinalaisten oikeat ja pahimmat viholliset ei Israel.

Huomioni lomani alussa kiinnittyi sotilaiden läsnäolo, heitä oli sekä miehiä että naisia armeijan univormut päällä sekä Uzi poikittain rinnalla ja sormi melkein liipasimella. Siihen tottui aika nopeasti ja loman lopussa niitä ei huomannu. Eksyin Jerusalemissa, kävin Kuolleessa meressä ja otin limukka pullollisen vettä sekä mineraaleja että fossileja. Olisi ollu paljon nähtävää, fauna, botaniikka, geologia, paleontologia niin että seuraavalla 2 viikon lomalla tutkimista piisaa kun pitää mennä Sodoman ja Gomorran alueille ja Salomonin kuparikaivoksille, josko löytyisi keräiltävää kotia asti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla