Emma on matkaillut pyöräillenkin: vuonna 2008 hän pyöräili yksin Turusta Jäämerelle. ”Elämäni oli silloin murrosvaiheessa.” Kuva: Milka Alanen
Emma on matkaillut pyöräillenkin: vuonna 2008 hän pyöräili yksin Turusta Jäämerelle. ”Elämäni oli silloin murrosvaiheessa.” Kuva: Milka Alanen

Kirjailija Emma Puikkonen pääsi matkustelun makuun jo lapsena, kun isä työskenteli matkatoimistossa. Vuosi sitten iski kuitenkin huono omatunto ja ilmastoahdistus. 

Siinä sitä istuttiin. Jumissa Kööpenhaminan rautatieasemalla viisivuotiaan kanssa ilman minkäänlaista suunnitelmaa.

Kirjailija Emma Puikkonen oli päättänyt, ettei enää matkustaisi lentämällä. Niinpä hän oli suunnitellut itselleen ja pojalleen reitin Helsingistä Lissaboniin juna- ja lauttakyydeillä. Matkan piti kestää kaksi vuorokautta ja kulkea Ruotsista Tanskaan, sieltä Saksan kautta Ranskaan ja lopulta Espanjasta Portugaliin.

Paino sanalla piti. Kaikki kulkuvälineet olivat myöhässä, ja matka katkesi jo Tanskaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Ensin juna Helsingistä Turkuun oli myöhässä, mutta ehdimme juuri Tukholman laivaan. Sitten laiva myöhästyi, ja jouduimme ottamaan myöhemmän Tukholma-Kööpenhamina-junan. Lopulta sekin oli myöhässä, ja Hampurin juna ehti lähteä ilman meitä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Emma koitti olla panikoimatta, ja yritti etsiä uusia reittimahdollisuuksia. Uudet liput olisivat tulleet maksamaan maltaita. Emman vanhemmat odottivat Lissabonissa, joten ei auttanut kuin varata lentoliput. Ärsytti.

– Mielessä vilisivät ne upeat vuoristomaisemat, jotka olin odottanut näkeväni junan ikkunasta. Opin, että aikaa täytyy budjetoida ihan eri tavalla, kun matkustaa maata pitkin.

Sitran testistä se lähti

Ilmastonmuutos on tullut Emmalle varsin tutuksi kahden viimeisen vuoden aikana.

Hänen tuoreessa Lupaus-romaanissaan päähenkilö miettii, miten kertoa tulevaisuudesta ja ekokriisistä lapsilleen. Kirjoitusprosessi avasi silmät myös sille, miten matkustaminen kuormittaa ympäristöä.

– Tein viime vuonna Sitran hiilijalanjälkitestin ja huomasin, että yksikin lento vuodessa tekee ihan älyttömän eron. Tuli olo, että nyt on pakko tehdä jotain.

Emma ryhtyi lentolakkoon, mutta totaalikieltäytyminen vaikutti kuin karkkilakko: mielessä alkoivat pyöriä kohteet, joihin pääsee vain lentäen. Asennetta oli pakko muuttaa armollisemmaksi.

Aiemmin Emma lensi 4–5 kertaa vuodessa. Häntä nolottaa myöntää, että lentokertoja kertyi viime vuonnakin neljä: kaksi työmatkalla ja kaksi Portugalin-reissulla. Kaikki perheen yhteiset lomamatkat tehtiin kuitenkin junalla. Esimerkiksi syyslomalla Emma matkusti miehensä ja perheen 5- ja 8-vuotiaiden poikiensa kanssa viikoksi Tanskaan.

Emma on käyttänyt reittien suunnittelemiseen Google Mapsia ja Rome2rio-sivustoa. Junamatkat hän on varannut erikseen kunkin maan junayhtiöltä noin kuukausi ennen matkaa. Emma toivoisi, olisi yksi sivusto, jolta voisi varata kaikki junaliput samalla kertaa. Matkustajan pitäisi pystyä helposti varaamaan uudet liput koko reitille, jos sattuu myöhästyy yhdestä junasta.

– Junamatkailun edullisuus ja helppous ovat yllättäneet. Lippu Tukholmasta Köpikseen tuli maksamaan minulta ja pojaltani yhteensä 23 euroa. Pitkät matkat ovat junalla kyllä usein vielä kalliimpia kuin lentäen. Toivoisin, että lentoyhtiöiden tukiaisia käytettäisiin junamatkustamisen kehittämiseen, Emma sanoo.

Jo pienenä Emma matkusti kaukomaille paljon useammin kuin muut ikätoverinsa. Isä oli töissä matkatoimistossa, ja otti usein koko perheen mukaan työmatkoille.

Myöhemmin matkustamisesta tuli todellinen intohimo. Lukion jälkeen Emma lähti ystävänsä kanssa puoleksi vuodeksi Itä-Eurooppaan, Intiaan ja Nepaliin.

Emma nauttii, jos saa pysyä vieraassa maassa pidemmän aikaa. Parasta matkustamisessa on, että se antaa tilaa ajatuksille.

– Matkoilla tunnen, että aistin asioita selvemmin. Matkustelu myös vähentää hälyn määrää päässä: silloin en ole tavoitettavissa kaikkeen ja huolehdin vain nykyhetkestä.

Emma matkusteli jo lapsena enemmän kuin monet muut, koska isä työskenteli matkatoimistossa. Tässä ollaan safarilla. Kuva: Emman kotialbumi
Emma matkusteli jo lapsena enemmän kuin monet muut, koska isä työskenteli matkatoimistossa. Tässä ollaan safarilla. Kuva: Emman kotialbumi

Pyörälläkin pääsee!

  1. Juna: ”Käytän junaa aina, kun mahdollista. Facebookissa on Maata pitkin matkustavat -ryhmä, josta löytää paljon vinkkejä junamatkailuun.”
  2. Pyörä: ”Pyörät kulkevat mukana esimerkiksi perhereissuilla Ahvenanmaalle. Olemme pyöräilleet mieheni kanssa myös Kroatian saaristossa ja Saimaan rannoilla.”
  3. Purjevene: ”Ostimme viime kesänä osuuden veneestä ja harjoittelimme Helsingin edustalla. Saaristossa tunsin olevani kaukana kotoa,
  4. vaikka välimatkaa oli vain 20 kilometriä. Ensi kesänä meillä on tarkoitus purjehtia paljon.”

Viime kesänä Emma perheineen osti osuuden purjeveneestä. Kuva: Emman kotialbumi
Viime kesänä Emma perheineen osti osuuden purjeveneestä. Kuva: Emman kotialbumi

Eettisen matkailijan muistilista

  1. Suosi maateitse matkustamista.
  2. Käytä mahdollisimman vähän lentokoneita ja laivoja, ne saastuttavat eniten.
  3. Tue paikallisia yrittäjiä. Vältä all inclusive -paikkoja ja kansainvälisiä ketjuja.
  4. Osta tuotteet ja palvelut paikallisilta.
  5. Löydä lähimatkailun ihanuus! Arjesta irrottautumiseen ei välttämättä tarvita ulkomaanmatkaa.

Emma Puikkonen

44-vuotias kirjailija ja taiteilija, opettaa kirjoittamista.

Asuu Helsingissä miehensä ja 5- ja 8-vuotiaiden poikiensa kanssa.

Uusi romaani Lupaus on juuri ilmestynyt.

Vierailija

Hieno juttu: hyväosainen ihminen, joka on saanut matkustaa enemmän kuin muut, kehottaa muita vähentämään matkailua. Helppo puhua, kun on käynyt kaiken maailman nepalit ja safarimatkat Afrikkaan jo lapsuudessaan.

Entäpä me, joiden elämä on ollut taloudellisesti vähemmän onnekas ja jotka emme ole käyneet kaukomailla emmekä ole voineet lentää lähellekään 4-5 kertaa vuodessa niin kuin Emma? Onko meillä oikeus matkustaa ensin yhtä paljon kuin Emma on matkustanut ennen kuin teemme lentolakon? Vai pitääkö meidänkin heti lopettaa ne harvat lomamatkat, jotka kenties kerran parissa vuodessa voimme tehdä, vain jotta hyväosaisen ja liikaa matkustelleen hyväosaisen ihmisen ahdistus helpottuu?

Tällainen lentolakkoilu ja ilmastoahdistus ovat pulleaan elämään tottuneiden hyväosaisten neuroottisuutta, eräänlaista kulutuskrapulaa, jonka voi saada ainoastaan, jos on ollut epätasa-arvoisen tulonjaon onnekkaammalla puolella.

Käynyt 42 maassa

Matkustaminen lentokoneella tulee jatkumaan vielä pitkään - mutta koneilla jotka juovat vähemmän lentopetrolia toivottavasti. Kaverini kävi äsken Etelänavalla. Ei lomat ole niin pitkiä että sinne ja takaisin ehtii muilla konstein kuin lentämällä. Siis melkei perille, j a sitte loppupätkä laivalla. Lentäminen on tullut jäädäkseen!

Sisältö jatkuu mainoksen alla