Kuvat
Getty Images
Gloria
Ribeirasta löydät upeat, vanhat pikkutalot ja perinteiset ravintolat.
Ribeirasta löydät upeat, vanhat pikkutalot ja perinteiset ravintolat.
Gloria
Paras maisema Portoon avautuu, kun kiipeät ylös Vila Nova de Gaian rinteille.
Paras maisema Portoon avautuu, kun kiipeät ylös Vila Nova de Gaian rinteille.
Gloria
Mercador Guest Housessa on romanttiset puitteet unille.
Mercador Guest Housessa on romanttiset puitteet unille.
Gloria
Cantinho do Avillez on Porton suosituimpia fine dining -ravintoloita.,
Cantinho do Avillez on Porton suosituimpia fine dining -ravintoloita.,

Pitkän viikonlopun aikana ehdit tutustua rennon kaupungin kauneimpiin kulmiin.

Portugalin toiseksi suurin kaupunki Porto on rento, pieni ja ystävällinen – ja vähintään yhtä hurmaava kuin pääkaupunki Lissabon.

Lissabonin-kävijälle Portossa on paljon tuttua: pohjelihaksia kurittavat jyrkät mukulakivikadut, värikkäillä laatoilla päällystetyt talot sekä kuhisevat ravintolat ja kahvilat. Pohjois-Portugalissa sijaitsevassa Portossa on kuitenkin myös ripaus Keski-Euroopan kaupunkien henkeä.

Reilun kahdensadantuhannen asukkaan Porton ehtii nähdä pitkän viikonlopun aikana. Sen tunnelmasta, nähtävyyksistä ja herkuista jää kuitenkin mielellään nauttimaan pidemmäksikin aikaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kävellen  näkee eniten

Keskustan ja sen naapurikaupunginosat ottaa helposti haltuun jalkaisin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Douro-joen rantapenkalta ylös rinteelle kasvanut Ribeiran vanhakaupunki on Unescon maailmanperintökohde. Kolua siellä tunnelmallisia pikkukujia, ihastele värikkäitä vanhoja taloja ja istahda lopuksi jonkin perinteistä portugalilaista ruokaa tarjoavan ravintolan terassille.

Baixasta eli keskustasta löydät ostospaikat. Rua de Santa Catarinan kävelykatu on tärkein ostoskatu, jolta löytyy piristävästi paljon muutakin kuin kansainvälisten ketjujen myymälöitä. Via Catarinan ostoskeskus (Rua de Santa Catarina 312-350) on julkisivuaan suurempi.

Keskustan kupeessa oleva Cedofeita on sopivasti trendikäs, mutta portugalilaiseen tapaan rento. Rauhallisen kaupunginosan kaduilla kävelee paljon vähemmän turisteja kuin Ribeirassa ja keskustassa.

Cedofeitasta löydät Porton taiteelliset nurkat ja mukavia kahviloita. Käy ainakin lasillisella viinibaari Gota a Gotassa (Rua de Cedofeita 572).

Kun katsot Ribeirasta Douro-joen toiselle puolelle, et voi olla näkemättä lukuisten portviinitehtaiden kylttejä: Taylor's, Graham's, Sandeman... Ne sijaitsevat Porton naapurikaupungissa Vila Nova de Gaiassa, mutta kävelymatkan päässä.

Jos nälkä yllättää matkalla portviiniä maistelemaan, poikkea välipalalla kauppahalli Mercado Beira-Riossa (Avenida Ramos Pinto 148).

Finnair lentää suo

rilla lennoilla Helsingistä Portoon 21.6.–12.8.2019.

 

Taidetta ja ostoksia

Rua de Miguel Bombardan aluetta kutsutaan Porton art districtiksi. Sinne kävelee keskustasta kymmenisen minuuttia. Miguel Bombarda on galleriakatu, piipahda ainakin São Mamedessa. Ulkona muista katsella katutaidetta. Miniostoskeskus CC Bombardassa sijaitsee useampikin trendikäs portugalilainen koruliike. Rua do Rosário -kadulta löydät persoonallisia putiikkeja. Niistä Scar-id Store myy vaatteiden ja asusteiden lisäksi kiinnostavaa keramiikkaa.

São Mamede, Rua de Miguel Bombarda 624, www.saomamede.com. Scar-id Store, Rua do Rosário 253, scar-id.com. Centro Comercial Bombarda, Rua de Miguel Bombarda 285.

Scar-id-putiikki.

Nälkä ei uhkaa

Herkkusuu rakastuu Portoon, sillä hyviä ravintoloita on kaikkialla. Yksi kaupungin suosituimmista ravintoloista on michelintähtikokki José Avillezin Cantinho do Avillez, joka tarjoaa portugalilaista fine diningiä. Tee ravintolaan pöytävaraus. Keskustassa kannattaa poiketa vaikkapa Rua da Picarialle. Lyhyellä kadulla on ravintoloita vieri vieressä, ja niistä hyvää ruokaa tarjoaa esimerkiksi Mundo. Mutista saa hyvää artesaanipitsaa.

Cantinho do Avillez Porto, Rua Mouzinho da Silveira, 166, cantinhodoavillez.pt. Mundo, Rua da Picaria 58. Muti, Rua da Picaria 55.

Tawny vai ruby?

Vila Nova de Gaiassa toimii lukuisia portviinitehtaita, joihin pääsee vierailemaan. Graham'sin tehdas ylhäällä kukkulalla on astetta rauhallisempi kuin aivan jokirannassa sijaitsevat paikat. Graham'sin viininmaistelupaketit maksavat 15-250 euroa, ja niihin kuuluu mukava opastettu kierros. Visiitti täytyy varata etukäteen.

Graham's 1890 Port Lodge, Vila Nova de Gaia, www.grahams-port.com.

Hyvää yötä

Mercador Guest House on mitä hurmaavin pieni boutique-hotelli, jossa tuntuu kuin olisi vieraana kartanossa. Hyvä fiilis alkaa, kun heti saapuessa saa lasillisen portviiniä. 1800-luvulla rakennetun talon omisti aikanaan Brasiliassa vaurastunut perhe. Hotellin seitsemän huoneen nimet muistuttavat Portugalin siirtomaa-ajasta: Goa, Macau, Cabo... Jokainen huone on sisustettu eri tavalla. Yksinkertainen mutta hyvä aamiainen syödään pienessä aamiaishuoneessa, sään salliessa – eli Portugalissa usein – pihalla.

Mercador Guest House, Rua de Miguel Bombarda 382. porto.mercador.com.pt.

Hetki viherterapiaa

Kauniista Jardins do Palácio de Cristal -puistosta löydät romanttisia sokkeloita ja upeat maisemat Douro-joelle. Poikkea myös puiston laidalla sijaitsevaan Museu Romântico da Quinta da Macieirinhaan. Museo on vanha 1800-luvun aristokraattikartano, joka on kalustettu ajan tyyliin.

Museu Romântico da Quinta da Macieirinha, Rua de Entre-Quintas 220.

Tee retki viinilaaksoon

Jos matkaat Portosta Douro-joen vartta sisämaahan, päädyt yhdelle Portugalin kuuluisimmista viinialueista. Esimerkiksi portviinin rypäleet kasvavat Douro-jokilaakson upeissa rinnemaisemissa. Alueelle voi helposti tehdä päiväretken Portosta. Niitä löydät vaikkapa Airbnb:stä tai paikan päältä monista matkatoimistoista.

Douron laakso.

3 x pakko nähdä

1. Kävele Douro-joen yli Ponte de Dom Luís I -siltaa pitkin. Sillalta on upeat näkymät etenkin auringonlaskun aikaan. Vuonna 1886 valmistunut silta on Porton ehkä tunnetuin maamerkki.

2. Livraria Lello tunnetaan harrypotterkirjakauppana. JK Rowlingin kerrotaan saaneen inspiraatiota vuonna 1906 avatusta uusgoottilaisesta kirjakaupasta. Kauppa on pieni, mutta sen ornamentit ja kierreportaat näkemisen arvoiset, ja siellä käynti taatusti innoittaa Instagram-postauksiin.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

bookworm.. 🤓 en son hangi kitabı okudunuz bakalım?

Henkilön Sezgin YILMAZ (@sezyilmaz) jakama julkaisu

3. São Benton juna-aseman sisääntuloaulasta löydät Porton komeimmat laatat.

Livraria Lello, Rua das Carmelitas 144, www.livrarialello.pt. São Benton asema, Praça Almeida Garrett.

15 vuotta Portossa...

Kirjoittaja antaa Portosta hurmaavan pikkukaupungin kuvan. Tosiasiassa kyseessä on trendikäs maailman kaupunki, jonka urbaanilla alueella asuu noin 1,8 miljoonaa ihmistä. Kirjoittajan mainitsemat 250 000 ovat ydinkeskustassa, vanhimmilla alueilla asuvat.
Porto on ihanan tunnelmallinen kaupunki, ja kannattaa todella kokea. Paikallinen perinneruoka on maukasta ja edullista, opiskelijakulttuuri on kiehtovaa, viini hyvää. Chef Avillezin ravintola on kokemuksen arvoinen kyllä, mutta mielestäni Porton parhaimpia puolia on kuppila- ja kahvilatarjonta. Kauppahalli (Bolhão) on myös käynnin arvoinen. Sen välittömästä läheisyydestä löytyy myös pieniä herkkukauppoja, joihin kannattaa poiketa nauttimaan mausteiden, artesaanisuklaan ja irtotee aromeista, joihin kaikkiin sekoittuu pakollinen kuivatun turskan lemu.
Porto on Ihana!

Vierailija

Hei,

mielessä olisi pääsiäisenä 2020 tulla Portoon. Mutta jostain blogista luin että siellä ydinkeskusta on niin täynnä että jonossa pitää kulkea. Onko todella viimevuosina päsiäisen aikaan ollut näin paljon turisteja.

Ensi  vuonna pääsiäinen on huhtikuun alussa, kuinka sateista yleensä on huhtikuun alkupuolella?

Ja entäs miten ravintolat kaupat on auki tuolloin pääsiäisenä. Onko esim. pitkänä perjantaina 10.4. ravintolat/kaupat suljettu.

t. Portoon ihastunut

Sisältö jatkuu mainoksen alla