Pyörämatkailija pääsee nauttimaan luonnon kauneudesta. Kuva: Shutterstock
Pyörämatkailija pääsee nauttimaan luonnon kauneudesta. Kuva: Shutterstock

Valitse reitti kuntosi mukaan: Suomi, Viro, Saksa tai Ranska. 

1. Aloita kotimaasta

Aloitteleva pyörämatkailija lähtee kotimaanreissuun. Suuntaa Helsingistä Porvoon kautta Ruotsinpyhtään vanhalle ruukille. Matkaa kertyy reilut sata kilometriä. Reitti kulkee osin pitkin Kuninkaantietä, joka on historiallinen postireitti. Mieli lepää, kun poljet avarien peltomaisemien keskellä ja vehreiden lehtimetsien suojassa.

Helsingistä Porvooseen on noin 50 kilometriä. Vietä yö Porvoon vanhassakaupungissa – tai samoile hetki kapeilla mukulakivikaduilla ja tarjoa itsellesi kakkukahvit tunnelmallisessa kahvilassa.

Porvoosta on Ruotsinpyhtäälle noin 60 kilometriä. Strömforsin vanhalla ruukkialueella pääset hyppäämään menneisyyteen. Yli 200-vuotias puukirkko ja perinteinen taontanäytös irrottavat ajatukset tästä päivästä. Majoitu majatalo Krouvinmäessä, joka on yksi Suomen vanhimmista savitaloista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Paluumatkalla koukkaa Loviisan kautta. Vanhoista suola-aitoista löytyy kahviloita, joiden terassilta voit katsella vierasvenesataman touhuja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos puhti loppuu, palaa Porvoosta Helsinkiin vanhalla J.L. Runeberg -laivalla. Pyörän saa ottaa mukaan kyytiin.

Lue lisää: kuninkaantie.info,stromforsinruukki.com

Porvoossa voi joutua talutushommiin. Kuva: Aleksi Koskinen/Visit Finland
Porvoossa voi joutua talutushommiin. Kuva: Aleksi Koskinen/Visit Finland

2. Saarihyppele Virossa

Ulkoilmaelämästä innostunut pyöräilijä pakkaa mukaan teltan ja suuntaa Viron saarille. Tasainen maa on pyöräilijälle helppo. Varaa reissuun suunnilleen viikko.

Polje Tallinnasta reilu sata kilometriä länsirannikolle Haapsaluun. Maantien reunaa ajaminen ei ole kaikkein mukavinta, mutta menettelee.

Haapsalusta pääsee lautalla Hiidenmaalle ja Hiidenmaalta Saarenmaalle. Kummaltakin saarelta löytyy leirintäalueita, mutta myös muuta majoitusta, jos telttailu alkaa tökkiä.

Hiidenmaalla pääset nauttimaan koskemattomasta luonnosta ja hiljaisuudesta. Poikkea Itämeren vanhimmalla Kõpun majakalla, joka on kuin linnan torni saaren korkeimmalla paikalla. Majakan portaat ovat jyrkät, mutta ylhäältä avautuva seesteinen metsämaisema kiipeämisen arvoinen!

Saarenmaa on Hiidenmaata vilkkaampi. Kiinnostaisivatko oopperapäivät, kanoottiretki tai kylpylähotelli? Nauti ainakin saaren pehmeistä, valkoisista hiekkarannoista.

Saarenmaalta pääset siltaa pitkin maagiseksi kehutulle Muhun saarelle, joka on hevoshullun unelmapaikka. Ota Muhusta lautta mantereelle Virtsuun. Virtsusta polkee helposti Pärnuun, josta voi palata linja-autolla Tallinnaan.

Lue lisää: visitestonia.com

Viron saarilla pyöräilijä nauttii luonnon rauhasta. Kuva: Shutterstock
Viron saarilla pyöräilijä nauttii luonnon rauhasta. Kuva: Shutterstock

3. Yhdistä kaupunkiloma ja pyöräily

Haluatko yhdistää kaupunki- ja pyöräilyloman? Kohteesi on Nizza. Sieltä pääset pyöräteitä pitkin Ranskan Rivieraa myötäillen niin itään kuin länteen – täydellinen tapa nauttia merestä ja auringosta!

Polje 20 kilometriä länteen, ja olet Antibesissa. Tutustu tunnelmalliseen vanhaan kaupunkiin. Voit jatkaa matkaa vielä noin 12 kilometriä Cannesiin.

Nizzan itäpuolella kannattaa suunnata kymmenisen kilometrin päähän kauniilla niemellä sijaitsevaan Saint-Jean-Cap-Ferratin kylään. Pittoreskissa pikkukylässä tuntuu kuin olisi päässyt ranskalaisen elokuvan kulisseihin. Idästä löytyy myös Èze Village, josta maisemat Ranskan Rivieralle ovat taivaalliset.

Jos haluat testata kuntoasi, lähde Nizzasta ylös vuoristoteille. Odotettavissa on mutkia ja reipasta ylämäkeä, mutta jylhät maisemat palkitsevat.

Ranskalaisessa autoilukulttuurissa pyöräilijät otetaan mukavasti huomioon. Nizzasta löytyy hyviä pyörävuokraamoja.

Fehmarnin saari on yksi Saksan aurinkoisimmista paikoista. Kuva: Shutterstock
Fehmarnin saari on yksi Saksan aurinkoisimmista paikoista. Kuva: Shutterstock

4. Tutustu pyörämatkailun suurvaltaan

Saksa on pyörämatkailun suurvalta, jossa pyöräilijällä on hyvät oltavat. Nappaa fillari mukaan ja matkusta laivalla Helsingistä Travemündeen.

Saksan Itämeren-rannikkoa pitkin kulkee Tanskan rajalta Puolan rajalle Baltic Coast -niminen pyöräilyreitti. Koko reitti on 1095 kilometriä pitkä, joten haukkaa siitä palanen ja aja Travemündesta Tanskan rajalla sijaitsevaan Flensburgiin. Saat nauttia 430 kilometrin verran raikkaasta merituulesta, hiekkarannoista, kallioista, metsämaisemista ja saarista.

Polkeminen sujuu helposti, sillä reitti on pääosin asfaltoitu ja mäet satunnaisia. Matkan varrelta löytyy levähdyspaikkoja, ravintoloita ja kahviloita.

Reitti koukkaa Fehmarnin saaren kautta, joka on yksi Saksan aurinkoisimmista paikoista ja suosittu lomakohde hiekkarantoineen. Väsyttääkö? FehMaren uima-allaskompleksissa saunot itsesi virkeäksi. Vieläkö riittääkö energiaa? Hyvä, sillä saarella voi harrastaa vaikkapa ratsastusta, golfia ja purjelautailua.

Tutustu pyörämatkaajille tarkoitettuun Bett + Bike -organisaatioon. Sen avulla löydät Saksasta hotellit, majatalot ja leirintäalueet, joissa sinun lisäksesi polkupyöräsi yöpyy turvallisesti.

Lue lisää: bettundbike.de

Mitä mukaan?

Cyclocross-pyörä – maantie- ja maastopyörän välimuoto – on hyvä pyörämatkailuun.

Ota mukaan varasisärengas ja pyörän korjaussarja. Pistosuojatut renkaat ovat hyvät.

Älä ota reppua! Hyviin sivulaukkuihin mahtuu paljon tavaraa. Arvotavarat ja kartan voi laittaa etulaukkuun.

Pehmustetut pyöräilyhanskat voivat estää käsien puutumista. Ne myös suojaavat, jos kaadut.

Paperisesta kartasta näkee hyvin kokonaiskuvan (eikä siitä lopu akku).

Merinovillavaatteet ovat lämpimiä eivätkä ala haista. Sateenpitävät housut ja takki.

Pyörämatkalla suunnitelmat muuttuvat aina. Teltta tuo vapautta ja poistaa stressiä.

Vinkit antoivat sarjakuvataiteilijat Kaisa ja Christoffer Leka ovat pyörämatkailleet yli 10 vuotta. 

Vierailija

Tallinnasta ei todellakaan kannata pyöräillä koko matkaa Haapsaluun vaan ottaa juna Riisipereen muutamalla eurolla ja jatkamalla siitä entisten junaraiteiden päälle tehtyä hiekkatietä (tervisetee) jotka jatkuu perille asti! Paljon mulavampi reitti noin. Pärnusta ottaisin itse junan Tallinnaan takaisin jossa todella hyvät paikat pyörille..

Sisältö jatkuu mainoksen alla