Kuvat
Tapani Romppainen ja Sanoma-arkisto
Matkaopas
Legendaarisen tien ajamiseen kannattaa varata vähintään kolme päivää.
Legendaarisen tien ajamiseen kannattaa varata vähintään kolme päivää.

Ajomatka Los Angelesista San Franciscoon on häkellyttävän hieno road trip -klassikko.

Hotelliimme Los Angelesin kupeeseen olemme ajaneet suoraan lentokentältä Toyota Rav4 -maasturilla. Suomesta etukäteen varatun auton viikkovuokra on edullinen, vain 240 euroa. Avoauto maksaisi viikoksi vähintään 400 euroa.

Päämäärämme San Francisco on 560 kilometrin päässä – linnuntietä. Autolla edessä on 772 kilometrin pätkä kuuluisaa maisemareittiä, Pacific Coast Highway -tietä.

”Tärkeintä ei ole nopeus.”

Lentämällä perille pääsisi 1,5 tunnissa, ja lyhyin ajomatka olisi 615 kilometriä. Tärkeintä ei ole kuitenkaan nopeus, vaan laatu. Siksi kannattaa yöpyä hotellissa vähintään kahdesti matkan varrella.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Reitin pituus kokonaisuudessaan on yli tuhat kilometriä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

1. Los Angeles & maailman kallein ostoskatu

Puolen tunnin ajon jälkeen olemme Hollywoodissa. Hollywood Boulevardilla olettaisi törmäävänsä kuuluisuuksiin, mutta niin ei käy. Bulevardi tulvii turisteja, matkamuistomyymälöitä, kiertoajelubusseja ja yhteisvalokuviin pyrkiviä elokuvien roolihahmoja.

Hollywood Boulevardin Dolby Theatre on tuttu elokuva-alan Oscar-palkintojen jakotilaisuuksista. Suositun teatterin loistoon pääsee tutustumaan 22 eurolla. Lippu opastetulle kierrokselle pitää varata hyvissä ajoin etukäteen.

Walk of Fame -jalkakäytävät on päällystetty tähden muotoisilla laatoilla. Kiinalaisen teatterin edustalla oleviin betonilaattoihin on ikuistettu näyttelijöiden, muusikoiden ja muiden julkisuuden henkilöiden käden- ja jalanjälkiä 1920-luvulta alkaen.

”Beverly Hills Rodeo Drive on maailman kallein ostoskatu.”

Kaivattu glamour tulee vastaan Beverly Hillsin Rodeo Drivella, maailman kalleimmalla ostoskadulla. Alue on pieni, mutta tyylikäs, ja siellä näkee monien huippusuunnittelijoiden liikkeitä.

2. Santa Monica & laituri

Palmujen reunustama Santa Monica Boulevard päättyy Tyynenmeren rantaan ja yhtyy ykköstiehen. Jaloittelemme vuonna 1909 valmistuneella Santa Monica Pier -laiturilla, jolla sijaitsee myös pieni huvipuisto Pacific Park. Laituri on tuttu monista elokuvista ja televisiosarjoista, ja se on kuuluisan Route 66:n päätepiste.

Leudossa merituulessa tuoksuivat popcorn, vohvelit ja hot dogit. Illan mittaan laiturille kerääntyy yhä enemmän ihmisiä ihastelemaan auringonlaskua.

”Merituulessa tuoksuvat popcorn, vohvelit ja hodarit.”

Aamulla Santa Monican jälkeen maisema avautuu kauniina, puhtaana ja raikkaana. Tie etenee rantaviivaa pitkin auringossa kimmeltävän meren ja kumpuilevan maaston välissä.

Välillä ykköstie yhdistyy valtatiehen 101, ja meri katoaa hetkeksi näkyvistä. Pian Tyynimeri kuitenkin näkyy tien vierellä uudelleen.

Karu vuoristo vaihtuu vehreään maastoon, turkoosin värisiin meren poukamiin ja kullanhohtoisiin hiekkarantoihin. Tie on hyvässä kunnossa, kesäkuussa ei ole vielä ruuhkaakaan.

3. Hearst Castle & seeprat

Lähellä harvaan asuttua Big Surin aluetta emme ole uskoa silmiämme. Tien laidassa laiduntaa lauma seeproja. Myöhemmin kuulemme, että eläimet kuuluvat Santa Lucian kukkulalla sijaitsevalle kartanolle, Hearst Castlelle.

Sen rakennutti aikoinaan sanomalehtimiljonääri William Hearst. Espanjalaista katedraalia muistuttavaan kartanoon tutustuu nykyisin miljoona vierailijaa vuodessa.

Pääsyliput olisi pitänyt varata internetistä etukäteen, joten emme pääse tutustumaan kartanoon lähemmin.

4. Elephant Seal Vista Point & merinorsut

Elephant Seal Vista Pointin rantahietikossa makaa tuhansia merinorsuja. Yllätymme, koska luontoelämys on ilmainen ja parkkipaikalla on runsaasti tilaa. Merinorsut köllöttelevät rannalla lähes liikkumattomina. Jotkut pöllyttävät letkeästi hiekkaa päälleen, osa uroksista intoutuu kahinoimaan keskenään.

Hajusta huolimatta tämä on elämäni vaikuttavin luontoelämys.

5. Carmel-by-the-Sea & Clint Eastwood

Ajamme Carmel-by-the-Sean läpi. Se on muutaman tuhannen asukkaan pikkukaupunki, jonka pormestarina toimi 1980-luvulla näyttelijä-ohjaaja Clint Eastwood. Pormestarinvaaleissa näyttelijä sai äänistä lähes kolme neljäsosaa.

Tiettävästi 89-vuotias tähti asuu yhä kaupungissa, jossa hän omistaa Mission Ranch -hotellin ja -ravintolan.

Lisäksi kaupungin San Carlos Streetillä toimii Eastwoodin perustama englantilaistyylinen pubi nimeltä Hog’s Breath.

6. Pacific Grove & natiseva lattia

Valintamme on Carmelia edullisempi Pacific Grove, ja siellä hotelli The Centrella Inn. Se paljastuu kurittoman puutarhan keskellä sijaitsevaksi viktoriaaniseksi puurakennukseksi.

Huone kahdelle maksaa parisataa euroa, mutta rahalla saa myös matkan menneisyyteen. Huoneessamme on rehevät kukkatapetit ja natiseva puulattia.

Tavallisuudesta poiketen hintaan kuuluu aamupala, joka on amerikkalaisittain rasvaista, suolaista ja makeaa syötävää.

7. Monterey & Cannery Road -katu

Montereyn Cannery Row -kadulla on ravintoloita, baareja ja turistikauppoja, joista tekee kelvollisiakin löytöjä. Ostan laadukkaan hupparin 12 eurolla, sillä ilta viilenee nopeasti.

Montereyn satama henkii nostalgiaa. Joidenkin mielestä alue on pelkkä turistipyydys, mutta tunnelmalliset ravintolat vaikuttavan olevan myös paikallisten suosiossa.

Kirjailija John Steinbeckiä lukeneena katselen kaupunkia uusin silmin. Kirjoissaan Hyvien ihmisten juhla ja Ystävyyden talo Steinbeck kuvaa elämää Montereyssä. Romaaneissa kuvattu kaupunki ja sen tunnelma ovat yhä tunnistettavissa.

8. San Francisco & Golden Gate -silta

San Franciscon seutu on tunnettu oikukkaasta ilmastostaan, ja siitä saa aavistuksen jo Montereyssa. Aurinkoinen sää saattaa vaihtua äkkiä tiheään sumuun, ja rannoilla pyörii ajoittain kipakka tuuli.

San Franciscossa ylitämme meren yllä punaisena leiskuvan Golden Gaten. Tuntuu huimalta ajaa sillalla, jonka on nähnyt niin monessa elokuvassa. Lähes kolme kilometriä pitkän sillan ylittää päivittäin noin 110 000 autoilijaa.

Sillan pohjoispäästä nousee tie näköalapaikalle, mistä nähtävyys on helppo kuvata. Noin kuuden euron siltamaksun voi maksaa ennakkoon internetissä tai kahden päivän kuluessa ylityksestä. Meillä siltamaksu sisältyy auton vuokraan.

Tämä on Matkaopas-lehden artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fi:ssä. Lisää Matkaoppaan juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/matkaopas.

Highway 1

  • Suurimmaksi osaksi rantaa myötäilevä maantie tunnetaan nimillä California State Route 1, Highway 1 ja Pacific Coast Highway sekä suomalaisittain nimellä Tyynenmeren rantatie.
  • Tyynenmeren rantatien eteläisin pää on Dana Point Los Angelesin eteläpuolella, pohjoisin Legget San Franciscon pohjoispuolella.
  • Jotkut suosittelevat reitin ajamista pohjoisesta etelään, jolloin pysähteleminen esimerkiksi valokuvausta varten on vaivattomampaa, kun takaa ei puske auto­jonoja. Nopeusrajoitus tiellä vaihtelee 72–113 kilometriä tunnissa, maileissa 45–70.
  • Lämpimin, ruuhkaisin ja kallein aika matkalle on heinä–elokuussa. Myös joulusesonki nostaa hintoja. Edullisinta ja väljintä on keväisin ja syksyisin, joskin lämpötilat ovat silloin matalammat. Kesäisin Los Angelesissa voi olla kuumaa, jopa 30 °C. San Franciscossa lämpötila on kesäisinkin maltillinen, hieman yli 20 °C.
  • Tutustu autovuokraamoihin etukäteen ja vertaile hintoja. Esimerkiksi avis.com voi tarjota auton ilman vakuutusta edullisemmin kuin avis.fi vakuutuksen kera, mutta vakuutuksen ostaminen erikseen tai vasta perillä tulee kalliiksi. Vuokraus- ja vakuutusehdot kannattaa lukea huolellisesti.
  • Tee varaus reilusti ennen matkaa. Tarkista, onko autossa navigaattori, tai kuuluuko hintaan erillinen navigaattori. Tiedustele myös, kuuluvatko hintaan tietullit.
  • Auton vuokraus maksaa keskimäärin 200–500 euroa viikkoa kohden auton koosta riippuen. Avoauton saa viikoksi 400–600 eurolla. Polttoaineen litrahinta noin 0,62 e.

visitcalifornia.com/trip/highway-one-classic

Ninja

Tätä lukiessa nousi heti muistoja mieleen. Ajoimme itse Highway One'a pohjoisesta etelään (taisi olla toukokuuta) ja voin kyllä suositella. Aivan mahtavat maisemat! Kannattaa muuten matkaa suunnitellessa seurata tiedotuksia mahdollisista muta-/maavyöryistä tiellä (joita taitaa olla lähes vuosittain), jotta voi tehdä tarvitaessa vaihtoehtoisen reitin jos tie on osittain suljettu. Lisäksi Montereyssa suosittelisin käymään Monterey Bay Aquariumissa; hieno paikka. Ja varoitus säästä on ihan kohdallaan. San Franciscossa paloimme naamasta kaikki muut paitsi nuorimmaisemme (istui rattaissa), kun alkupäivän viileä pilvi-sadesää muuttui aivan yhtäkkiä täyspoudaksi ja lämpimäksi. Lippalakit tuli ostettua tuliaiseksi.

Jenkeissä auton vuokraus on muuten mutkatonta, mutta on hyvä huomioda, että jos vuokraa myös lastenistuimen, niin voi joutua asentamaan sen itse autoon. Työntekijät eivät saaneet auttaa meitä tai antaa edes neuvoja. Näin ainakin San Franciscossa vuonna 2011.

Sisältö jatkuu mainoksen alla