Kuvat
Shutterstock
Cinque Terre Italiassa on vain muutaman junamatkan päässä.
Cinque Terre Italiassa on vain muutaman junamatkan päässä.

Ruotsissa matkatoimistot järjestävät junalomia Keski- ja Etelä-Eurooppaan. Tarjolla on muun muassa perheille räätälöity matka Italian Gardajärvelle.

Tulevaisuudessa ehkä yhä useampi viittaa lomasuunnitelmiinsa lauseella: ”Varasin sitten taas raidereissun etelään.”

Ruotsissa junalomapaketteja tarjoaa jo ainakin pari matkatoimistoa. Grand Tours -firman ohjelmistoon mahtuu manner-Euroopan matkoja eri teemoilla maustettuna: on esimerkiksi Slovenian-reissu, bridge-matka Italian Gardajärvelle ja puutarhamatka, jossa tutustutaan Hampurin ja Pohjois-Italian puutarhoihin.

Perheille räätälöity kesälomareissu suuntaa Gardajärvelle. Kymmenen päivän paketti maksaa alkaen 13 700 kruunua (1 312 euroa) aikuiselta. Se kattaa matkat, hotellimajoituksen puolihoitoineen, oppaan palvelut sekä junayhteyden Tukholmasta tai muualta Ruotsista Kööpenhaminaan, josta matka virallisesti käynnistyy. Reitti kulkee Saksan läpi, ja matkantekoon kuluu molempiin suuntiin parisen päivää. Menomatkalla yövytään junassa ja palatessa hotellissa Hampurissa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Grand Tour -kiertomatkalla poiketaan seitsemään maahan, muiden muassa Ranskaan, ­Italiaan ja Hollantiin. 18 päivän reissu maksaa 44 800 kruunua (4 296 euroa) hengeltä. Kiertue on moderni versio ruotsalaisen sivistyneistön 1700-luvun opintomatkoista ja taittuu osin jokiristeilyllä Reiniä pitkin. Palatessa lennetään Amsterdamista Ruotsiin firman muista junapaketeista poiketen. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Matkatoimisto Ving järjestää puolestaan syksyisen vaellusreissun Sveitsin Davosiin. Matka alkaa Tukholmasta tai Kööpenhaminasta. Alpeille edetään junalla yhtä kyytiä 26 tuntia, jotka tosin katkaisee neljä vaihtoa. Matkayö vietetään kuuden hengen makuuhytissä. Kahdeksan päivän paketti maksaa 14 995 kruunua (1 437 euroa) ja kattaa junamatkojen lisäksi hotellimajoituksen aamiaisineen ja opastetut vaellukset vuoristossa.

Ovatko suomalaiset matkatoimistot ottamassa mallia länsinaapurista?

Ainakaan vielä meiltä ei näytä löytyvän etelänmatkoja raideteitse. Harvat junapaketit vievät Helsingistä itään. Muiden muassa Pohjolan Matka järjestää junahotellimatkoja Pietariin, samoin kuin Kaleva Travel.

– Helsingistä Pietariin -matka on ainoa Helsingistä lähtevä junamatkamme, eikä meillä ole suunnitelmissa järjestää muita. Tarjoamme kyllä luksusjunamatkoja eri kohteissa, esimerkiksi Etelä-Afrikan Rovos Raililla. Myymme myös Japan Rail Pass -lippuja, joille on ollut kova kysyntä, kertoo Kaleva Travelin tiimikoordinaattori Katri Hujanen.

Matkatoimisto siis myy pelkkiä junareissuja, ja itse kohteeseen saa matkustaa miten haluaa. Yleensä asiakas kyllä haluaa Hujasen mukaan ostaa matkatoimistolta myös lennot mukaan pakettiin.

Myös Mandala Travel suuntaa junamatkansa itään. Matkatoimiston ainoa Helsingistä lähtevä junamatka on Trans-Siperian reissu Helsingistä Vladivostokiin.

– Se veti viime kesänä hienosti, sanoo Mandala Travelin toiminnanjohtaja Miikka Ukkonen.

Tosin Siperian-matkakaan ei ole puhdasverinen junapaketti. Vladivostokista lennetään parin viikon raidereissun jälkeen Moskovan kautta takaisin Helsinkiin.

Mandala Travel järjestää ryhmämatkoja eri kohteisiin, ja niihin saattaa sisältyä raidematkailua. Esimerkiksi Kiinan sisäiset matkat taitetaan junalla aina kun mahdollista.

– Siellä on todella hyvä raideverkosto ja nopeita luotijunia, Ukkonen sanoo.

Mandalalla ei ole suunnitelmia laajentaa junapakettitarjontaa esimerkiksi Ruotsin kautta manner-Eurooppaan.

– Meiltä ei ole edes kyselty muita kuin Venäjälle suuntautuvia junamatkoja.

Kaukomatkatoimisto Aventuran kautta voi niin ikään suunnistaa raiteitse itään.

– Meillä on tarjolla muun ­muassa Moskovasta esimerkiksi Vladivostokiin tai Pekingiin lähtevä The Trans-Siberian via Private Train Unit -paketti. Siinä asiakkaalla on mahdollisuus omaan hyttiin koko matkan ajan, ja samalla matkalla olevilla on oma junaosasto. Matkaan kuuluu opastus ja majoitus kohteissa. Voimme myös buukata asiakkaille junan Helsingistä Moskovaan, jolloin koko menomatka taittuu junalla, kertoo Aventuran asiakaspalvelupäällikkö Jari Jäppinen.

– Lisäksi matkoihimme sisältyy monessa kohteessa raidematkoja, tarjolla on kaikkea tavallisesta junasta luksusjunaan. Jotkut matkoista ovat lähinnä siirtymistä A:sta B:hen ja toiset taas iso osa elämystä. Käytämme esimerkiksi Perussa ja Etelä-Afrikassa junaa lentokoneen sijaan.

Euroopassa Aventura järjestää muun muassa vaellusmatkoja ruotsalaisen Ving-matkatoimiston malliin.

– Ei ole ollut puhetta, että tarjoaisimme Helsingistä alkavia junapaketteja vaelluslomille.

Junamatkailusta kiinnostuneita palvelee Ruotsissa oma Facebook-ryhmä: @tagsemester.nu

Sisältö jatkuu mainoksen alla