Emilia Ahonen kertoo, että Kroatiassa hänen pakettiautoonsa katsottiin jopa sisälle rajalla. Muuten rajanylitykset ovat olleet helppoja ja häneltä on kysytty korkeintaan paperit rajalla. Kuvat: Emilian oma albumi
Emilia Ahonen kertoo, että Kroatiassa hänen pakettiautoonsa katsottiin jopa sisälle rajalla. Muuten rajanylitykset ovat olleet helppoja ja häneltä on kysytty korkeintaan paperit rajalla. Kuvat: Emilian oma albumi

Minimalistiseen elämäntyyliin sopii seitsemän neliön koti, joka liikkuu omistajansa mukana.

Vaikka Etelä-Ranskassa on yhä lempeä syyssää vielä marraskuun lopussakin, yöt voivat olla jäätäviä. Sen tietää Emilia Ahonen, joka on parhaillaan Carcassonnen kaupungin lähettyvillä ja nukkui edellisen yön ilman lämmitystä.

– Kaasu loppui illalla ja viime yö meni ilman lämpöjä. Mutta laitoin paljon vaatetta päälle enkä palellut unien aikana, Emilia kertoo.

Emilia, 28, on reissannut nyt kaksi kuukautta Euroopassa ja takana on kymmenisen maata. Yhtä yötä lukuun ottamatta hän on nukkunut yönsä pakettiautossa, jonka hän remontoi asumiskuntoon ennen lähtöään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Kun olin Puolassa, huomasin, että autossani on anturiongelma ja sain apua paikalliselta mieheltä. Kello alkoi olla jo paljon ja edessä oli majapaikan etsintä, mutta puolalainen pari pyysi, että tulisimme sisälle nukkumaan. Emme vastustaneet sisämajoitusta, vaikka tykkään kyllä nukkua omassa sängyssäni.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tuolloin, alkumatkasta, Emilia reissasi äitinsä kanssa. He lähtivät Tampereelta ja ajoivat Viron, Latvian sekä Liettuan läpi Puolaan.

Sen jälkeen Emilia kävi äitinsä kanssa vielä Slovakiassa ja Unkarissa, josta äiti lensi Suomeen ja Emilia jatkoi matkaansa yksin. Kroatia, Slovenia, Itävalta, Italia… ja nyt hän on Ranskassa. Eikä aio tulla ihan heti Suomeen.

Ensimmäinen suomalainen pakumatkailija hän ei kuitenkaan ole. Me Naiset on aiemmin kertonut muun muassa pakukonkareista Juuliasta ja Samulista. Myös Liisi ja Joona ovat tehneet pakettiautosta kodin.

”1 800 euron ensikoti”

Alkujaan Emilia suunnitteli elämänsä reissua silloisen poikaystävänsä kanssa. Hän osti pakun maaliskuussa.

– Olin kärsinyt kauheasta pakukuumeesta ainakin 1,5 vuotta ja olin lukenut paljon blogeja, joissa pakumatkailijat kertovat elämästään. Olin varma, että joskus hankin vielä oman. Kaverit nauroivatkin, että enkö ole saanut ajaa tarpeeksi pakua työssäni, sanoo Emilia, joka työskentelee Suomessa logistiikka-alalla ja ajaa siis työkseenkin pakua.

Emilia ja hänen poikakaverinsa erosivat kesällä. Hän mietti hetken, että jaksaako lähteä reissuun yksin. Mutta hän oli sopinut seitsemän kuukauden lomastaan työpaikalla ja suunnitelmat olivat jo pitkällä. Kun äiti lupasi tulla reissukaveriksi alkumatkan ajaksi, Emilia oli valmis valloittamaan Euroopan tiet.

– Lähdimme lautalla ensin Tallinnaan, mutta meillä ei ollut valmista reittiä mielessä äitini kanssa ennen Unkaria. Veljeni reissasi viikon kanssani myöhemmin Italiassa ja minulla on ollut jotain paikkoja, joita olen halunnut ehdottomasti nähdä. Muuten matkustan fiiliksen mukaan.

Matkapaku on melkein 15 vuotta vanha ja Emilia maksoi siitä 1 800 euroa. Oma budjetti ja kriteerit rajoittivat jonkin verran hankintaa. Autossa piti muun muassa mahtua seisomaan.

Hän käytti autonsa rakentamiseen melkein kolme kuukautta ja teki remonttia hiljalleen töidensä ohella. Hänen vanhempansa auttoivat muun muassa auton tekniikkatöissä ja maalauksessa.

”Pakuni on ensimmäinen kotini ja sopii tyyliini. Olen koti-ihminen.”

– Kirjasin ylös kaikki rakennuskustannukset, jopa ruuvipaketit ja verhokankaat. Yhteensä rakennuskuluihin meni 2700 euroa, mutta rakentamisessa on käytetty paljon kierrätettyä tavaraa. Sähköt toimivat aurinkovoimalla. Auton katolla on aurinkopaneeli.

Ennen eroaan Emilia asui kumppaninsa kanssa Orivedellä. Sitten hän muutti Vesilahdelle, jossa on hänen vanhempiensa omistama pientila.

– Minulla ei ole tällä hetkellä kämppää Suomessa. Aiemmin olen asunut vuokralla, joten tämä pakuni on ensimmäinen kotini ja sopii tyyliini. Olen koti-ihminen ja on niin mahtavaa, että pystyn liikkumaan vapaasti ja samalla saan käpertyä omaan rauhaani.

Matka-aikaa Emilialla on vuoden 2019 toukokuuhun saakka. Sitten hän palaa työhönsä, mutta pakuaan hän ei aio hylätä. Hän on pohtinut, että auto toiminee kotina Suomessakin ainakin kesän yli.

Emilia kulutti pakukotiinsa noin 4 500 euroa.
Emilia kulutti pakukotiinsa noin 4 500 euroa.

”Budjettini on noussut”

Joulun ajaksi Emilia siirtyy Ranskasta Espanjaan. Tavoitteena on myös löytää vapaaehtoistyö, jossa hän voi tehdä pieniä hommia ruokapalkalla.

Pakussaan hänellä on kaasuhella, jota hän käyttää usein ruokiensa valmistamiseen.

– Budjettini on 25 euroa per päivä. Viimeksi, kun tarkastin, onko budjetti pitänyt, oli se noussut jopa 28 euroon, mutta siihen kuuluvat kaikki menoni polttoaineesta lähtien. 

Pakureissu on myös Emilian ensimmäinen matka, jonka hän tekee yksin. 

”Viimeksi, kun tarkastin, onko budjetti pitänyt, oli se noussut jopa 28 euroon, mutta siihen kuuluvat kaikki menoni polttoaineesta lähtien.”

– Olen nähnyt paljon hienoja paikkoja, mutta erityisesti olen tykännyt Sloveniasta. Olen metsäihminen ja siellä on paljon metsää. Olen ajellut myös suu auki vuoristomaisemissa. Euroopan vuoret ovat niin upeita, mutta niissä maisemissa on välillä myös raskasta ajella. Liikenne on erilaista, ja Helsinki–Tampere-pituiseen matkaan saattaa täällä kulua neljäkin tuntia. 

Ajopäiviä Emilia ei ole varsinaisesti säästellyt. Jokaisena päivänä hän on ajellut vähäsen, edes 20 kilometriä. Ranskassa tiet ovat niin hyvässä kunnossa, että yhtenä päivänä hän hurautti noin 300 kilometriä, mutta se onkin ollut hänen ennätyksensä.

Italiassakin tarvitsee villasukkia vuoristossa.
Italiassakin tarvitsee villasukkia vuoristossa.

Emilia ja liikkuva koti Italiassa.
Emilia ja liikkuva koti Italiassa.

Emilia liikkuu pakettiautollaan Euroopassa, mutta vastapainoksi hän myös harrastaa siellä kulttuurielämyksiä ja luontomatkailua.
Emilia liikkuu pakettiautollaan Euroopassa, mutta vastapainoksi hän myös harrastaa siellä kulttuurielämyksiä ja luontomatkailua.

”Olen kasvanut paljon”

Seitsemän neliön kotielämä ei sovi kaikille, mutta Emilialle se on tällä hetkellä paras mahdollinen valinta. Hänen kotiinsa mahtuu muun muassa 140-senttinen sänky, jonka alla on säilytystilaa. Keittiössä on kahden levyn hella, pieni tiskiallas, minijääkaappi ja vesihana. Vessassa on siirrettävä, kemiallinen käymälä. Mukana kulkee myös siirrettävä suihku, joka pumppaa vettä tarvittaessa ämpäristä missä tahansa.

– Yleensä käyn suihkussa leirintäalueella ja pesen samalla pyykkini. Mutta olen myös tavannut paljon ihmisiä, jotka ovat tarjonneet peseytymismahdollisuutta kotonaan. 

Etämekaanikkona toimii matkalla Emilian isä. Hän soittaa ensimmäisenä kotiin isälleen, jos autosta alkaa kuulua outoa ääntä. Perusjutut, kuten renkaanvaihdot, Emilia osaa tehdä itse. Ja paljon hän on opetellut uusia taitoja matkansa aikanakin.

– Minusta tuntuu, että olen kasvanut jo nyt paljon tällä matkalla. Kun olen yksin liikkeellä, joudun hoitamaan myös asiat yksin ja välillä tarvitaan paljon kärsivällisyyttä. Mutta toisaalta, minulla on täällä mukana kaikki, mitä tarvitsen, ja olen todella tyytyväinen, että lähdin toteuttamaan unelmiani. On vapauttavaa, että ei tarvitse huolehtia tavarasta eikä sitä voi hamstrata lisääkään, joten voin kierrellä nähtävyyksiä rennosti ilman, että minun pitää tehdä ostoksia.

Emilian matkaa voi seurata myös Instagramissa.

 

Kysely

Haluaisitko asua pakettiautosta tehdyssä kodissa?

Kyllä
Kyllä
66.6%
En
En
33.3%
Ääniä yhteensä: 240
Kylli

Ei epäilystäkään, etteikö tuolla perheellä olisi rekisteröintiasiat ja muut sellaiset kondiksessa!  Ihanaa, että Emilia osaa ja uskaltaa toteuttaa unelmiaan!  Eipä tarvitse vanhana harmitella, miksi ei lähtenyt toteuttamaan unelmiaan.

justjoo ;)

no jopas jotain... tämä on inspiroiva kirjoitus. Itsekin olen reissaillut, ja apua löytyy meille naisille ihan ilman jotain epämääräisiä hommia, joista saa pysyä kaukana, kun niin haluaa! :D

Sisältö jatkuu mainoksen alla