Kuvat
Shutterstock
Ilta-auringossa kylpevä Dubrovnikin vanhakaupunki ja turkoosi meri ovat häikäisevä pari.
Ilta-auringossa kylpevä Dubrovnikin vanhakaupunki ja turkoosi meri ovat häikäisevä pari.

Oliivipuiden vieno tuoksu, vanhankaupungin silmiä hivelevän kauniit kujat ja suussa tuoreiden merenelävien maku. Loma Dubrovnikissa on aistien juhlaa!

Kirkkaiden vesien ympäröimä, muurien sisälle kätketty aarre. Sellainen Kroatian Dubrovnik oli vuosikymmeniä – harvojen salainen suosikkikohde. Dubrovnikissa käyneet eivät kuitenkaan malta lopettaa sen kauneuden ylistämistä, joten sana alkoi hiljalleen levitä. Nyt kaupunki on Euroopan-lomailijoiden ykköskohteita. Kannattaakin totutella ihmismassoihin, sillä vanhoista linnoituksista, maalauksellisista kujista ja pärskyvien aaltojen saartamista kivikoista ei valitettavasti pääse nauttimaan yksin.

Yksi syy suosioon on maailman suosituimpiin sarjoihin kuuluva Game of Thrones, jota on kuvattu vanhassakaupungissa. Sen marmoriset kadut ovat sarjan fanien pyhiinvaelluskohde.

Dubrovnikin vanhassakaupungissa kuljetaan ainoastaan kävellen. Muurien ulkopuolella sen sijaan on kaaos, sillä liikenne on sekaisin kesällä valtavan turistimäärän takia. Taksit saattavat seisoa ruuhkassa paikallaan pitkiäkin aikoja.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jos haluat säästää hermojasi, käytä paikallisbusseja, jotka kulkevat isompia teitä ja ovat näin nopeampia. Bussit liikennöivät tiheään ja ovat yleensä ihailtavasti aikataulussa. Lippuja voi ostaa kioskeista, suurimmilta bussipysäkeiltä lipunmyyntipisteistä tai suoraan kuljettajalta. Silloin kannattaa kuitenkin varata mukaan tasaraha.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos huomaat kaipaavasi pientä hengähdystaukoa ihmispaljoudesta, Dubrovnikin edustalla on useita vehreitä saaria, joille lautat kulkevat tiheään tahtiin. Myös viinitilat ja historialliset naapurimaat sijaitsevat aivan lähellä. Dubrovnikissa voi unohtaa budjettilomailun, mutta se on kristallinkirkkaan meren värittämien kaupunkimaisemien ja yltiöromanttisten illallisten hinta. 

Tervetuloa paratiisiin! 

Dubrovnikin edustalla siintää Kroatian kaunis saaristo. Paikalliset suosivat aivan vieressä näkyvää vehreää Lokrumia. Sinne liikennöi jatkuvasti laivoja vanhankaupungin satamasta. Saari on tunnettu uimapaikoistaan ja se sopii päiväretkikohteeksi. Vesipetoilun ja upean luonnon lisäksi saari on ehdoton vierailukohde Game of Thrones -fanille. Kuvauta itsesi sarjan kuuluisalla rautavaltaistuimella – tätä kuvaa kadehtii moni!

Hieman kauempana sijaitsee Elafiti-saaristo. Elafiti-saaria on yhteensä 13 ja monet päiväretket kiertävät niistä yleensä ainakin Kolocepin, Sipanin ja Lopudin. Saaret olivat aikoinaan varakkaiden aatelisten suosimia lomanviettoalueita, mutta kivikkoiset luonnonrannat ja pikkukirkot houkuttelevat vierailijoita tänäkin päivänä.

Parin tunnin lauttamatkan päässä Dubrovnikista sijaitsee kehuttu luontokohde Mljetin kansallispuisto. Mljetin saarella päivä kuluu patikoiden tai pyöräillen. Majoitusvaihtoehtoja löytyy useampia, jos kansallispuistossa haluaa viipyä pidempään.

Tarinan mukaan Dubrovnikin kattojen tiilikivilaattojen mallina on aikoinaan käytetty miehen reittä.
Tarinan mukaan Dubrovnikin kattojen tiilikivilaattojen mallina on aikoinaan käytetty miehen reittä.

Lapad on lupaus lomasta

Dubrovnikin kainalossa sijaitsevassa Lapadissa Dubrovnikin ruuhkaisat kujat ovat vain kaukainen muisto. Täällä oliivipuita tuoksutellessa ja pienten poukamien tyrskyjä kuunnellessa tuntuu kuin olisi kauempanakin sivistyksestä. Rantakalliot ovat oiva paikka piknikille, ja isoihin kiviin kiinnitetyt uimaportaat kutsuvat pulahtamaan turkoosiin mereen. Ylellinen Hotel Kompas sopii nautiskelijalle, mutta varauksen kanssa kannattaa olla ajoissa ennen kuin hinnat nousevat pilviin. Ul. kardinala Stepinca 21.

Kävele kattojen yllä!

Paras tapa tutustua Dubrovnikiin on nousta muureille. Vanhankaupungin punaiset katot ja Stradun-pääkatu näyttävät nukkekotimaisen pieniltä lintuperspektiivistä. Yläilmoista kurkkaat kuin salaa talojen sisäpihoille, joissa kuivataan pyykkiä ja hoidetaan kukkia. Parin kilometrin pituisen muurin kiertämiseen kannattaa varata aikaa, sillä sen haluavat kiertää kaikki muutkin. Myös loputtoman kuvaukselliset näkymät hidastavat etenemistä. Etanavauhti kuitenkin palkitsee, sillä näkymät muurilta kaupungin ja meren yli ovat mykistävän kauniit. Matkan varrella on muutamia pieniä kahviloita, joissa kannattaa lepuuttaa niin jalkoja kuin silmiäkin.

Halpaa iloa muurien kiertäminen ei ole, sillä upeista maisemista nauttiakseen pitää maksaa noin 30 euron pääsymaksu. Liikkeelle kannattaa lähteä aamulla ennen kuin aurinko paahtaa ihoa. Toinen mahdollisuus on jättää kierros alkuiltaan, jolloin saat kaupanpäällisiksi nauttia auringonlaskusta. Näinä aikoina vältät luultavasti myös pahimmat ihmismassat. 

Suuntaa päiväretkelle

  1. Cavtat, Kroatia. Noin 15 kilometrin päässä Dubrovnikista sijaitsee eloisa Cavtat. Rantakadun tasokkaat ravintolat tarjoilevat tuoreita kala-annoksia ja pienet poukamat kutsuvat uintiretkelle. Kesäaikaan lahdelle ankkuroivat kauniit ja rikkaat isoine jahteineen. Tänne pääset kätevästi bussilla, mutta 40 minuutin venetaksi on elämys!
  2.  Mostar, Bosnia-Hertsegovina.  Mostarin ikoninen maamerkki Stari Most -silta kulkee 19 metrin korkeudessa. Se on alun perin rakennettu 1566, mutta se tuhoutui 90-luvun sodassa täysin ja on sittemmin rakennettu uudelleen. Varaudu matkalla hitaisiin rajatarkastuksiin. Ne vievät valitettavan ison lohkon retkipäivästä.
  3. Kotorinlahti, Montenegro. Matkaa autolla tai risteile veneellä upeaan Kotoriin ja tutustu sen vanhaankaupunkiin. Lumoava pikkukylä Perast on ehdoton vierailukohde. Sen edustalla sijaitsee kaksi pikkuruista saarta, joiden kauneus on ikuistettu alueen postikortteihin.

Saisiko olla tilkka stagnumia?

Kroatian pinta-alasta jopa 60000 hehtaaria on viinitilojen peitossa, joten erilaisia viinitiloja löytyy vaativaankin makuun. Useimmilla viinitiloilla on maistamisen lisäksi mahdollisuus ostaa paikallisia lajikkeita ja tutustua viinitilan historiaan.

Noin 100 kilometrin päässä Dubrovnikista sijaitsee ylellinen Korta Katarinan viinitila. Miltä kuulostaisi nauttia lasillinen viiniä helteisenä päivänä vuoren rinteellä, josta avautuvat postikorttimaiset merimaisemat?

Jos lomabudjetti sallii pröystäilyn, Korta Katarinan linnamaisissa tiloissa toimii myös kahdeksan huoneen boutique-hotelli, jonka huoneessa voi päivän ajan kuvitella olevansa kuninkaallinen.

Yksi alueen vanhimpia viinitiloja on Miloš winery, jonka Frano Miloš poikineen omistaa. Milošin perhe on valmistanut viiniä jo 500 vuoden ajan ja heidän kuivakka punaviininsä Stagnum on yksi alueen maineikkaimpia.

Stari Most eli Mostarin silta pommitettiin Bosnian sodassa 1993, mutta se rakennettiin uudestaan jokaista kiveä myöten.
Stari Most eli Mostarin silta pommitettiin Bosnian sodassa 1993, mutta se rakennettiin uudestaan jokaista kiveä myöten.

Löydä paras konoba

Kroatialaisessa keittiössä yhdistyvät italialaiset ja balkanilaiset vaikutteet. Kalastajat tuovat saaliinsa tuoreina Dubrovnikin konoboihin eli paikallisiin ravintoloihin. Testaa ainakin Lapadissa sijaitseva Pantarul, joka tarjoilee paikallisia viinejä ja lähiruokaa. Konstailematon menu ja tunnelma takaavat, että paikka on aina täynnä! KraljaTomislava 1.

Bosnialaista ruokaa tarjoilevan Taj Mahalin ystävällinen palvelu ja lihaisat annokset tekivät niin suuren vaikutuksen, että varasimme pöydän myös seuraavalle päivälle. UI.NikoleGučetića 2 ja Ul. Iva Vojnovića 14.

Sisältö jatkuu mainoksen alla