Värikäs La Boca on entinen työväenluokan asuinalua. Kuva: Federico Cabrera
Värikäs La Boca on entinen työväenluokan asuinalua. Kuva: Federico Cabrera

Tangon kotikaupunki Buenos Aires tempaa pyörteisiinsä lupaa kysymättä.

Matkalla lentokentältä Buenos Airesin keskustaan suusta pääsee epäuskoinen naurahdus. Eteen aukeaa maailman suurin valtakatu Avenida 9 De Julio ja sen 18 autokaistaa. Kaistojen välisellä maakaistaleella jumittavat ruusukauppias ja yli kymmentä koiraa työkseen ulkoiluttava paseador. Vilskettä tarkkailevat pilvenpiirtäjän seinään koristeltu Eva Perón ja Buenos Airesin maamerkkinä tunnettu 67-metrinen obeliski.

Perillä asuinkortteleissa ruuhkaiset ajokaistat vaihtuvat uusklassisiin rakennuksiin, joita tuijotellessa meinaa kompastua katukivetyksen läpi tunkeutuviin puunjuuriin. Kadunkulmia koristavat tunnelmalliset kahvilat, joissa paikalliset nauttivat iltapäiväkahveja croissantien kera. Kasvoille puhaltaa lempeä tuulenvire, ja ilta-auringossa kylpevän tangon kotikaupungin vetovoima kiskoo pyörteisiinsä kuin tanssi.

Valloittava kaaos

Buenos Airesin ja sen asukkaiden mukaansatempaavaa luonnetta voi ehkä parhaiten kuvailla paikallisella sanalla quilombo – suoraan suomennettuna ”kaaos”. Argentiinassa sanalla kuvataan kuitenkin usein ennemminkin mielettömän hyvää tunnelmaa tai tapahtumarikasta iltaa, ja niitä molempia Buenos Airesissa riittää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kaupungin kapeat jalkakäytävät, viinibaarit ja leipomot saavat minut tuntemaan, kuin olisi Pariisissa ja Madridissa samaan aikaan – eikä se ei oikeastaan ole sattumaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Punaviinin, kirjallisuuden ja upean arkkitehtuurin kaupunki perustettiin Rio de la Platan (Hopeajoen) rannalle vuonna 1580, ja se on siitä asti ollut kulttuurien sulatusuuni. Lähes kaikilla paikallisilla tuntuu olevan espanjalaisia, ranskalaisia tai italialaisia sukujuuria – Buenos Airesia onkin kuvailtu Etelä-Amerikan eurooppalaiseksi kaupungiksi. 

Palermo on Buenos Airesin trendikkäin kaupunginosa. Kuva: Shutterstock
Palermo on Buenos Airesin trendikkäin kaupunginosa. Kuva: Shutterstock

Yökerhoista antiikkimarkkinoille

Kun kaupungin yökerhot sulkeutuvat aamulla, San Telmon Plaza Dorrego -torille ovat nousseet taide- ja antiikkiaarteita pursuavat markkinat. Torin puheensorinaa säestää kitaransoitto, jonka tahtiin pari tanssii tangoa maahan levitettyjen vanerilevyjen päällä.

Buenos Aires on jaettu barrioihin eli kaupunginosiin, jotka ovat kaikki omia maailmojaan. Kaikilla on omanlaisensa asukkaat, rakennukset ja ruokalistat. Entinen työväen asuinalue La Boca on värikkäin. Alueen Caminito-kävelykadun sokkeloista löytyy erivärisin peltilevyin suojattuja taloja ja sisäpihoja, joiden lävitse pyykkinarut yhä kulkevat. Sen vastakohtana voi pitää hienostoalue Recoletaa, joka on lunastanut kaupungille lempinimen Etelä-Amerikan Pariisina.

Buenos Airesin trendikkäin asuinalue on Palermo. Alueen ravintolatarjonta on todiste siitä, että vaikka keskiverto argentiinalainen syö vuodessa 60 kilogrammaa lihaa, on Argentiinassa tarjolla muutakin kuin mehevää pihviä ja malbecia. Illalla ravintoloiden ja vaateputiikkien ulkovalot koristavat Palermon katuja, ja tunnelmallinen iltakävely on taattu.

Ravintolassa syöminen on Suomeen verrattuna edullista: kolmen ruokalajin illallinen viinin kanssa maksaa yleensä noin 35 euroa. Mutta älä unohda tipata!

Tangoa tanssivien parien näkemiseltä ei voi välttyä. Kuva: Shutterstock
Tangoa tanssivien parien näkemiseltä ei voi välttyä. Kuva: Shutterstock

Nostalgiashoppailua kirpputoreilla

Palermon El Mercado de las Pulgas -kirpputori on nostalginen aarreaitta. Valtavan hallin sokkeloissa pääsee tutkimaan taide-, astia- ja design-kojuja, jotka ovat tupaten täynnä tavaraa – seiniä ja kattoa myöten. Myös San Telmon kauppahallissa pääsee ruokakojujen lisäksi ihastelemaan vintage- ja antiikkikojuja luonnonvalon tihkuessa hallin vanhan lasikaton läpi.

Pako betoniviidakosta

Argentiinan upean luonnon voi kokea vain noin tunnin ajomatkan päässä keskustasta. Siellä auton ikkunasta avautuvat Argentiinan avarat arot, joilla gauchot ennen paimensivat valtavia karjajoukkoja. La Porteña de Areco -tilalla pääsee ratsastamaan hevosilla, nauttimaan perinteistä asado-grillipäivällisen ja kuuntelemaan valtavien ombú-puiden lehtien suhinaa. Päiväretken hinta on alle 50 euroa henkilöltä ja tilalla voi myös yöpyä.

Buenos Aires on rannikolla, mutta hiekkarannalle kaupungissa ei pääse. Loman aikana kannattaakin tehdä päiväretki Uruguayn kuuluisille hiekkarannoille. Lauttamatka Buenos Airesin keskustasta Uruguayhin kestää hieman yli tunnin. Lautta saapuu Uruguayssa Colonia del Sacramentoon, jonka upea kaupunki on peräisin 1600-luvulta.

Oopperan ja arkkitehtuurin ystävien kannattaa piipahtaa Teatro Colónissa. Kuva: Shutterstock
Oopperan ja arkkitehtuurin ystävien kannattaa piipahtaa Teatro Colónissa. Kuva: Shutterstock

3 x teatteri

  1. El Ateneo on mahdollisesti maailman kaunein kirjakauppa. Se aukaisi ovensa vuonna 1919, mutta toimi tuolloin teatterina. Nykyään vanhoihin teatterituoleihin voi istua kirjan kanssa ihastelemaan rakennuksen upeaa kattofreskoa. Matkamuistoksi voi kotiin tuoda vaikkapa Jorge Luis Borgesin runokirjan.
  2. Buenos Airesin kuuluisalla Teatro Colón -oopperatalolla kannattaa käydä, vaikka ooppera itsessään ei kiinnostaisikaan. Rakennuksessa pääsee 15 minuutin välein kierrokselle ihastelemaan rakennuksen upeaa arkkitehtuuria.
  3. Tunnelmallisessa La Ventana-ravintolassa pääsee ruokailun ohella nauttimaan teatraalisesta tangoesityksestä. Ennen illallista on mahdollisuus osallistua myös tanssitunnille.

3 x paikallinen herkku

  1. Argentiinassa pizza pursuaa juustoa, ja se tarjoillaan kikherneistä tehdyn rapean faina-viipaleen kanssa. Kaupungin kuuluisassa Güerrin-pizzeriassa Corrientes-kadulla kannattaa kokeilla pizzan lisäksi perinteisiä empanada-pasteijoita.
  2. Choripán koostuu nimensä mukaisesti chorizo-makkarasta ja leivästä. Chori-ravintolan päivitetty versio klassikkoruoasta on noussut paikallisten keskuudessa suureen suosioon. Annos kannattaa nauttia perinteisen chimichurri-kastikkeen kanssa.
  3. Argentiinassa täytyy ehdottomasti kokea maan kansallisherkku alfajor-täytekeksi. Paikallisten suosimista Havanna-kahviloista voi ostaa eri makuja myös kotiin.

Alfajor-täytekeksi on Argentiinan kansallisherkku. Kuva: Shutterstock
Alfajor-täytekeksi on Argentiinan kansallisherkku. Kuva: Shutterstock

Miten ja milloin?

  • Buenos Aires on parhaimmillaan loka–marraskuussa, jolloin keskilämpötila on 22–25 astetta ja violetit jakarandapuut kukkivat.
  • Myös maalis–toukokuussa saapuva syksy on romanttisessa kaupungissa tunnelmallinen ja lämmin.
  • Lennot Helsingistä Buenos Airesiin kulkevat Lontoon, Madridin tai Pariisin kautta. Kokonaislentoaika on noin 20 tuntia.
Sisältö jatkuu mainoksen alla