Jos lennät Tiranaan, lähimmät rannat löytyvät Dürresista. Sarandë on Etelä-Albanian turismin keskittymä. Sinne pääsee helpoiten laivalla Korfulta.
Jos lennät Tiranaan, lähimmät rannat löytyvät Dürresista. Sarandë on Etelä-Albanian turismin keskittymä. Sinne pääsee helpoiten laivalla Korfulta.

Etsitkö rantalomaltasi muutakin kuin biitsiä ja poolia? Ota suunnaksi ihana Albania ennen kuin turistilaumat äkkäävät sen. 

Sanottakoon se suoraan: me rakastimme Albaniaa. Aurinko paistoi, hintataso oli edullinen, palvelu ylitsevuotavan ystävällistä ja näkemistä paljon.

Samalla monet asiat olivat hieman rempallaan. Majoituimme EteläAlbanian Sarandëssa mukavassa, uudehkossa kolmen tähden hotelli Apollonissa. Isoissa huoneissa oli merinäköala,ja ravintola oli kerrassaan erinomainen. Mutta mitä ihmettä: ilmastointijärjestelmästä tiivistyvä vesi oli johdettu letkulla parvekkeelle kanisteriin, jonka siivoja tyhjensi päivittäin. Albaniassa tällaisiin pieniin kikkakolmosiin törmäsi usein. Maan turismiteollisuus on uutta ja prototyyppivaiheessa.

Suuri osa turisteista tulee naapurimaasta Italiasta. Italialaisilla olisi hyviä rantoja ja ruokaa omastakin takaa, mutta Albanian hintataso on Euroopassa ihan lyömätön. Kolmen hengen seurueemme söi päivällisen parilla–kolmellakympillä alkupaloineen, juomineen ja jälkkäreineen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Suomalaisiinkin törmäsimme pariin otteeseen, ja se olikin hauskaa. He olivat nimittäin kaikki uussuomalaisia, Kosovon kriisin aikaan 90-luvulla Suomeen paenneita albaaneja, jotka olivat tulleet lomalle äidinkielensä maahan Albaniaan. He tulivat iloisesti juttelemaan maanmiehilleen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Albaniasta saa enemmän irti, kun ei rajoitu yhteen rantakohteeseen. Me palkkasimme hotellimme kautta autonkuljettajan, mainion vanhemman herrasmiehen, jolle maksoimme 50–70 euroa per päivä. Ratkaisu oli kätevä lapsen kanssa. Sarandësta pääsi autolla nopeasti esimerkiksi historiallisiin Butrintin ja Gjirokastërin kaupunkeihin sekä superkauniille Sinisen silmän lähteelle.

Uteliaalle ja seikkailunhaluiselle Albanian kotikutoisuus on suuri mahdollisuus. Täällä tiedät olevasi Albaniassa etkä missä tahansa Etelä-Euroopassa. Maa on vielä aidosti eksoottinen, mutta pidä kiirettä: siitä on hyvää vauhtia tulossa trendikäs.

Gjirokastërin on kuin suloinen kaupungin kulissi – mutta kyllä se on ihan oikea. Kuvat: Shutterstock
Gjirokastërin on kuin suloinen kaupungin kulissi – mutta kyllä se on ihan oikea. Kuvat: Shutterstock

Kaupunki kuin satukirjasta

Rinteille rakennettu Gjirokastërin kaupunki sijaitsee noin 50 kilometrin päässä Sarandësta ja on ehdottomasti päiväretken väärti. Kaunis vanha kaupunki on niin suloinen, että se näyttää melkein kulissilta. Osmanniarkkitehtuurinsa ansiosta kaupunki kuuluu Unescon maailmanperintöluetteloon. Matkamuistot kannattaa ostaa täältä.

Gjirokastërin linnoitus kohoaa ylhäällä rinteellä. Sen ensimmäiset osat ovat peräisin 1100-luvulta. Sen jälkeen linnaa ovat käyttäneet Albanian alueen vaihtuvat hirmuhallitsijat milloin sotimiseen, milloin vankilana.

Linnan museo on aivan ehdoton pysähdyspaikka historian ystäville. Se esittelee Albanian vaiheet keskiajalta kommunismiin. Linnasta löytyy tykkejä, kommunistista taidekäsitystä vastaavia jylhiä jättipatsaita ihanneihmisistä sekä toisessa maailmansodassa alas ammuttu lentokone.

Kylmävesilähde ”Sininen silmä” on Albanian suosituimpia retkikohteita ja huikaisevan kaunis. Kuva: Shutterstock
Kylmävesilähde ”Sininen silmä” on Albanian suosituimpia retkikohteita ja huikaisevan kaunis. Kuva: Shutterstock

Veden äärelle x 3

Albanian rannat ovat pääosin pikkukivirantoja, jotka syvenevät nopeasti. Mutta hiekka ei tartu aurinkorasvaan, ja kivien kerääminen on meditatiivista! Tarvitset vain muutaman euron uimakengät, joita myydään joka paikassa.

  1. Ksamil. Jos kuitenkin haluat hiekkabiitsille, suuntaa Ksamilin pikkukaupunkiin. Rantojen aatelia! Rantaravintolat tarjoavat juuri pyydettyä kalaa. Matalan rannan edustalla on saari, johon pitkät ihmiset voivat jopa kävellä.
  2. Pasqyra. Peilirannaksikin kutsutussa rannassa on kylmiä lähteitä, joita voi etsiä pohjoispään hiekkakiviseinästä kädellä tunnustelemalla. Lähteiden takia koko Pasqyran rannan vesi on kylmempää kuin muilla Etelä-Albanian rannoilla. Rannalla on myös trendikäs ravintola.
  3. Syr-i-Kalter. ”Sininen silmä” on Albanian tärkeimpiä luontokohteita. Kylmä, syvä lähde on hyvin erityinen, ja lähteen alajuoksulla on kirkkaan sinivihreitä sudenkorentoja.

Surulliset ufokopit

Pöhköjä betonikupuja, bunkkereita, on kaikkialla: pelloilla, teiden varsilla, rannoilla ja kaupunkien keskustoissa. Albanian diktaattori Enver Hoxha rakennutti niitä, koska kuvitteli, että Albaniaan hyökättäisiin ja että nämä oudot kopit jotenkin auttaisivat puolustuksessa. Niillä ei ollut mitään käyttöä, ja niihin paloi hirveästi köyhän maan rahaa. Nyt bunkkereiden mallisia tuhkakuppeja myydään matkamuistokaupoissa – ihan kuin tuhkis vielä olisi joka kodin perusesine.

Suojautukaa! Ufokopit muistuttavat menneestä. Kuva: Shutterstock
Suojautukaa! Ufokopit muistuttavat menneestä. Kuva: Shutterstock

Leppoisa raunioretki

Butrintin rauniokaupungista voivat nauttia muutkin kuin päällekkäin olevien kivien ystävät. Veden ympäröimä alue on varjoisa ja vilvoittava retkikohde esimerkiksi leppoisan rantapäivän päätteeksi tai varhain aamulla. Butrint ei ole mikään Angkorin temppelialue, mutta se on viehättävä ja leppoisa. Vaihtelevassa kunnossa olevat rauniot voi katsastaa seuraten sisäänpääsylipun mukana tulevaa karttaa. Alueella on kiva kierrellä, ja turisti saa olla rauhassa muilta, kunhan välttää risteilyalusten tuomat ryhmät. Hyvin säilyneellä amfiteatterilla hengaa kesyn oloisia vesikilpikonnia. Ne seuraavat heiluvaa kättä ruokaa toivoen.

Maista varoen albanialaista!

Huippukokki Rick Stein matkaili muutama vuosi sitten Albanian halki ruokaohjelmassaan Ruokamatka Venetsiasta Istanbuliin. Monista tv-kokeista poiketen Stein on aina positiivinen ja kehuu ruokia, joita maistaa, mutta albanialaisen ruuan kohdalla Stein oli aika tyly.

Albanialaisesta gastronomiasta ei ole ruokaohjelman tähdeksi. Steinin mukaan kommunismin aika käytännössä tappoi albanialaisen keittiötaidon sukupuuttoon, kun aineksia ei ollut.

Mutta onneksi ovat Välimeren naapurimaat! Tarjolla on italialaista ja kreikkalaista ruokaa. Söimme pitsaa, pastaa, moussakaa ja uunissa kypsennettyä suolaista kefalotiri-juustoa.

Albanialaisista ruuista kannattaa maistaa Albanian kansallisruokaa, tavë kosia. Se tehdään hauduttamalla lammasta uunissa jugurttikastikkeessa.

Tavë kosi on albanialaisten kansallisruokaa. Kuva: Shutterstock
Tavë kosi on albanialaisten kansallisruokaa. Kuva: Shutterstock

Tiesitkö?

Albanian kieli ei ole sukua millekään muulle eurooppalaiselle kielelle, vaan se muodostaa ihan oman kieliryhmänsä, jonka arvellaan pohjautuvan muinaiseen daakian tai illyrin kieleen. Albanialaiset ovat hyvin ylpeitä erikoisesta taustastaan. He kutsuvat maataan nimellä Shqipëria, kotkien maa.

Albaniassa on vähän shoppailtavaa, mutta markkinoilta voi löytää kelim-mattoja ja hamam-pyyhkeitä. Kuva: Shutterstock
Albaniassa on vähän shoppailtavaa, mutta markkinoilta voi löytää kelim-mattoja ja hamam-pyyhkeitä. Kuva: Shutterstock

Miten sinne pääsee?

Albaniaan on kaksi reittiä. Voit lentää pääkaupunkiin Tiranaan, mutta se on kaukana eteläisen Albanian lomakohteista.

Tiranaa lähimmät rannat löytyvät Dürresin kaupungista.

Etelä-Albaniassa ei ole lentokenttää, mutta voit lentää Kreikan saarelle Korfulle, jonne sekä Norwegian että Finnair lentävät suoraan Helsingistä.

Korfulta on helppo lauttamatka 17000 asukkaan Sarandëen, joka on Etelä-Albanian turismin keskittymä.

Sarandën kaupungissa on aika vähän nähtävää. Ranta, arkkitehtuuri tai ostosmahdollisuudet eivät hurmaa, mutta keskeisen sijaintinsa kannalta Sarandë on erinomainen tukikohta autoretkille.

Valmismatkoja Albaniaan järjestävät ainakin Apollomatkat ja Tjäreborg. Paras aika matkustaa on loppukevät ja kesän lomakuukaudet.

Sisältö jatkuu mainoksen alla