Kranjska Goran maisemissa kelpaa pyöräillä, sillä tiet ovat hyvässä kunnossa. Kuvat: Anu Kiiveri
Kranjska Goran maisemissa kelpaa pyöräillä, sillä tiet ovat hyvässä kunnossa. Kuvat: Anu Kiiveri

Pienessä Sloveniassa on loputtomasti vaellusreittejä, turkoosinvihreää vettä ja upeita vuoria. Loppukesä tai alkusyksy on oivallinen ajankohta viettää unelmien sporttiloma.

Aktiivilomailijoiden suosiota nauttiva, vain kahden miljoonan asukkaan Slovenia on yllättävän monipuolinen kohde kokoonsa nähden. Lähdin reissuun pitkäksi viikonlopuksi ja valitsin jokaiselle päivälle tyypillisen slovenialaisen aktiviteetin – tylsää ei taatusti tule!

Päivä 1. Koskenlaskua kirkkaassa joessa

Juliaanisilta Alpeilta alkunsa saava 138 kilometriä pitkä Soa-joki saa huokailemaan ihastuksesta. Kirkaanvihreän joen vesi on niin puhdasta, että sitä voi juoda.

Olemme Slovenian ainoassa kansallispuistossa Triglavissa ja edessä on 1,5 tunnin koskenlaskureissu. Kiskon päälleni märkäpuvun ja asettelen päähäni kypärän. Vuolaana virtaava joki näyttää kutsuvalta, kun istahdan kumiveneen laidalle. Välillä tartun melaan, jotta saan veneen liikkumaan oikeaan suuntaan, mutta suurimman osan ajasta voin vain nauttia huikeista maisemista. Korkeuksiin yltävät vuorenrinteet kylpevät vihreän kaikissa sävyissä. Osalla huipuista on vielä lunta.

Näkymä on kuin suoraan satukirjoista.

Vastaan tulee kajakkeja, jotka sujahtelevat pienistä uomista ketterästi. Pari kertaa opas ohjaa veneen valkoisiin tyrskyihin ja saan kasvoilleni kylmän suihkun sekä hyvät naurut.

Parin tunnin veneessä istumisen jälkeen on mukava jalkautua. Ylitän riippusillan, joka keinuu sitä enemmän, mitä useampi ihminen astuu sille samaan aikaan. Alla pauhaava Soca ei houkuttele tippumaan kuohuihin, ja tartun sillan köysiin hieman tiukemmin.

Helppokulkuiset vaelluspolut on merkitty selkeästi. Reilun puolen tunnin kävelyn jälkeen edessäni avautuu satumainen Kozjakin vesiputous. Luolamainen vesiputous kimaltelee auringonsäteiden osuessa siihen. Näkymä on kuin suoraan satukirjoista. Huokailen: tämä on ehdottomasti yksi kauneimmista koskaan näkemistäni luonnonihmeistä.

Soca-joki. Koskenlasku 49 e/1,5 h, positive-sport.com

Päivä 2. Hop, pyörän selkään!

Kohti Slovenian vehreää luontoa! Aamu valkenee hieman harmaana ja viileänä, sillä yöllä on satanut. Olen yöpynyt perinteisessä alppimajassa Stara Fuzinan kylässä, lähellä maankuulua Bohinj-järveä.

Runsaan aamiaisen jälkeen alppimajan isäntä ja paikallinen opas Grega ilc saattaa minut kohti Mostica Gorgen rotkoa. Kävelyn lomassa poikkeamme teelle retkeilijöiden suosimalle vuoristomajalle. Hyppäämme samalla maastopyörien selkään ja huristelemme pitkin hiekkatietä. Ohitamme suuren peltoaukion, jonne karja ajetaan laiduntamaan kesäkuukausiksi. 

Ylämäkivoittoinen tie loppuu jälleen vesiputoukselle, ja saamme virkistävän kasteen. Paluumatkalla ohitamme Bohinj-järven, joka on kuulu pinnan heijastuksista. Kaukana horisontissa kohoaa Slovenian korkein ja tunnetuin huippu Triglav.

Reitti huipentuu romanttiselle Bled-järvelle, joka lienee Slovenian tunnetuin lomakohde. Järven keskellä sijaitseva hurmaava saari kirkkoineen on Slovenian ainoa. Järven ympäripyöräilyn lomassa piipahdamme Bledin linnaan, josta avautuu aava näkymä yli järven.

Maastopyöräily Bohinj- ja Bled-järvillä, 49 e/3-4 h, hikeandbike.si

Taukopaikalla on henkeäsalpaavat maisemat.
Taukopaikalla on henkeäsalpaavat maisemat.

Päivä 3. Huikaiseva luolastoretki

Luolastot ovat tyypillisiä läntisessä Sloveniassa, joten niihin täytyy ehdottomasti tutustua tarkemmin. Postojnan luolasto kätkee sisälleen valaistun taidenäyttelyn tippukivien muodossa.

Tyypillisesti turistit hyppäävät luolaston syövereihin vievään junaan, mutta oppaallani Gregor Valeniilla on varalleni muita suunnitelmia.

Puen ylleni kypärän ja punaisen kokopuvun, ja lähdemme kävelemään portaita alaspäin kohti jättimäistä "mustaa aukkoa". Tunneleita ei ole valaistu, joten osana seikkailua joudun valmistamaan itselleni valonlähteen metallipulloon vedestä ja kivimassajauheesta.

Sydän hakkaa villisti, kun kävelemme yhä syvemmälle luolastoon.

Käsittämätöntä kyllä, tuli syttyy! Se valaisee kylmän kalseaa tunnelia pieneltä alueelta, mutta muuten ympärilläni on säkkipimeää.

Sydän hakkaa villisti, kun kävelemme yhä syvemmälle luolastoon. Ulkomaailma jää jonnekin kauas taakse, vain Gregorin puhe rikkoo hiljaisuuden.

Pian saan uuden tehtävän ja joudun laskeutumaan alas syvyyksiin köyden varassa. Pelkään korkeita paikkoja, mutta tartun silti napakasti köyteen ja lähden laskeutumaan kohti tuntematonta. Gregor huutelee kannustavia kommentteja.

Ikuisuudelta tuntuvan ajan jälkeen saan viimein maata jalkojeni alle. Päätämme seikkailun turistien valtaamalle alueelle.

Postojnan luolasto. Vierailu kaivoksessa alk. n. 10 e/hlö, sis. junamatkan kaivokseen. Luolaseikkailut oppaan kanssa ovat ryhmille, alk. 15 e/hlö. postojnska-jama.eu/en/

Valkoisen ratsun selkään

Lipizzanhevoset kiehtovat minua. Siksi käynti niitä kasvattavalla Lipica Stud Farmilla Lipican kylässä on odotettu.

Tallilla ratsastajana työskentelevä Ana satuloi satumaisen valkean ratsuni ja auttaa minut selkään. Keväinen metsä kylpee kaikissa vihreän sävyissä, kun astelemme aurinkoisessa säässä.

Pian ymmärrän, miksi farmin hevosia ei anneta aivan aloittelijoiden käsiin. Slava-ratsuni hypähtelee vähän väliä napakoita sivuhyppyjä kuin säikähtävinään jotain. Ei tule silti mieleenkään, että kääntyisin takaisin talleille.

Rehevä lehtimetsä on täynnä isoja kivenmöhkäleitä, ikään kuin ne olisivat tippuneet omille paikoilleen taivaasta. Paikallisten on täytynyt tehdä aikoinaan iso työ, jotta he ovat saaneet raivattua alueelle polun ja pitkän kiviaidan.

Muutama tunti kuvankauniissa maisemissa vierähtää hujauksessa, ja iltapäivä päättyy valjakkoajeluun.

Sisäänpääsy alueelle 16 e. Vaunuajelu 20 e/ 15 min, ratsastus 61 e/90 min. lipica.org/en/

Päivä 4. Vesiputoussuihkussa

Viimeisenä päivänä palaan kuvankauniiseen luontoon. Oppaani Andraz Sodja haluaa yllättää minut yhdellä alueen luonnonihmeistä.

Poluksi muuttuva jyrkkä nousu nostaa sykkeet kattoon juuri ennen määränpäätä. Onneksi jalassani on polkujuoksuun sopivat kengät, sillä juurakkoinen maasto vaatii pitoa.

Kuuntelen rentouttavaa musiikkia ja vain nautin.

Hikoilu kannattaa, sillä mäen päällä odottaa uusi ihmetyksen aihe. Valtava vesimassa vyöryy alas kallionkielekkeeltä, kun Pericnikin vesiputous esittelee voimiaan. Erikoiseksi paikan tekee se, että putouksen taakse pääsee kävellen. Saan kevyen suihkun, kun alitan vesimassat.

Vesiputouselämyksen jälkeen otan alleni maastopyörän ja suuntaan legendaariselle Planican hyppyrimäelle. Saan idean juosta hyppyrimäkeä ylös niin kauan kuin voimia riittää. Alhaalta päin paljon loivemmalta näyttävä mäki hyydyttää kuitenkin hyvissä ajoin ennen huippua, joten julistan mäen voittajaksi.

Periĉnikin huima vesiputous on yksi Kranjska Goran suosituimmista nähtävyyksistä.
Periĉnikin huima vesiputous on yksi Kranjska Goran suosituimmista nähtävyyksistä.

Päätän pitkän päivän Kranjska Gorassa sijaitsevaan Float-kylpylään, jossa pääsen avaruusaluksen näköiseen kapseliin kellumaan kehonlämpöiseen veteen - ihka alasti. Kuuntelen rentouttavaa musiikkia ja vain nautin. Kylvyn jälkeen uni kutsuu saman tien ja nukahdan raukeana ja onnellisena.

Kranjska Gora. Opastettu kierros Planican hyppyrimäellä 9 e/1,5 h, planica.si Kapselikelluntaa Wellness & Float -kylpylässä, alk. 25 e/1 h, brezov-gaj.si

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Puhdas luonto

Milloin mennä?

Rauhallisinta on huhti–kesäkuussa sekä syys–lokakuussa.

Miten?

Finnairin suorat lennot Helsinki-Ljubljana, alk. n. 300 e. Lento kestää 2,5 h.

Minne suunnata?

Pitkän viikonlopun aikana ehdit hyvin must-kohteisiin: Soca-joelle, Bled- ja Bohinj-järville sekä Postojnan luolastoon.

Mitä mukaan?

Sää vaihtelee nopeasti vuoristossa. Varaa siis lämmintä ylle ja tukevat kengät.

Muuta

Slovenialaiset puhuvat yleisesti erittäin hyvää englantia ja ovat ystävällisiä. Maa on edelläkävijä kierrätyksessä ja luonto on erittäin puhdas. Ruoka-annokset ovat maukkaita ja isoja!

Majoitus

Pääkaupungin tunnelmaa: Best Western Premier Hotel Slon, n. 150 e/2 hlöä/yö, sis. runsaan aamupalan.

Viehättävä alppimaja: Hike&Bike, Bohinj, n. 30 e/hlö/yö + siivousmaksu, sis. aamupalan.

Hevoshulluille: Maestoso Hotel Lipica, n. 50 e/hlö/2 hh, sis. aamupalan.

Kuljetukset

Ajaminen on turvallista ja helppoa. Auton vuokraus maksaa n. 20 e/vrk. Bussit ja junat ovat edullista.

Ruoka

Hyvän kolmen ruokalajin lounaan voi saada jo 18 eurolla. Annokset ovat isoja. Talon viini 5 e, kahvi 2 e.

Teksti
Kuvat
Anu Kiiveri