Kuvat
Sanoma-arkisto ja kohteet
Paraisilla on vaalittu alueen perinteistä ilmettä.
Paraisilla on vaalittu alueen perinteistä ilmettä.

Turun saariston rengasreitti on retkiklassikko. Koe sen helmet päivässä tai fiilistele rauhassa majataloissa.

Saariston rengastien 250 kilometrin matkan voi taittaa autoillen, moottoripyörällä tai vaikkapa fillarilla. Kuljet millä tahansa, merellisellä reitillä kannattaa pysähtyä ihastelemaan maisemia, tutkimaan pikkukyliä ja nauttimaan meren antimista. Jos aikaa on vain päiväretkelle, noin sata kilometriä pitkä Pieni rengastie esittelee saariston nähtävyyksiä pienemmässä mittakaavassa.

Rengastien voi kulkea kumpaan suuntaan tahansa, mutta moni aloittaa sen Turusta Paraisia kohti ja päättää kierroksen Naantaliin. Saaristoreitin voi kulkea täydellisesti vain kesäisin, sillä osa lautoista ei kulje talvisin. Keskikesällä lauttapaikat kannattaa varata etukäteen tai lossimatka voi jonojen vuoksi lykkääntyä seuraavaan päivään.

Tarkista aikataulut ja hinnat: saaristolautat.fi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

PARAINEN

Turusta lähtiessä ensimmäinen tauko kannattaa pitää jo 25 kilometrin päässä Paraisilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sattmark kaffe & safka -ravintolassa tuoreesta kuhasta valmistettu fish & chips ansaitsee erikoismaininnan. Vuonna 1996 perustetulla Tammiluodon viinitilalla valmistetaan viinejä, siidereitä ja likööriä omien tarhojen sadosta. Helmeilevä mansikkakuohuviini on niin suosittu, että se myydään aina nopeasti loppuun.

Tammiluoto 244, Lielahti.

Nauvon eli ruotsiksi Nagun Båthuset tarjoaa tunnelmalliset puitteet illanviettoon.
Nauvon eli ruotsiksi Nagun Båthuset tarjoaa tunnelmalliset puitteet illanviettoon.

NAUVO

Paraisiin kuuluva Nauvo on eloisa lomakeidas, jonka ravintoloista riittää testattavaa usealle päivälle.

  1. Puutarhan ympäröimässä keltaisessa puutalossa toimii Köpmans bed & breakfast, joka tarjoilee myös lounasta ja illallismenun. Rantapolku 3, Nauvo.
  2. Båthuset mat & bar on boheemin tyylikäs ravintola Nauvon satamassa. Sieltä saa päivittäin myös aamupalaa klo 9–12. Nauvon Rantatie 7, Nauvo.
  3. Päiväretken arvoisella Seilin saarella on synkkä historia. Vuonna 1619 Kustaa II Aadolf määräsi leprasairaalan siirrettäväksi Turusta saaristoon tartuntavaaran takia. Lepran kadottua 1700-luvulla sinne kuljetettiin mielisairaat. Seili tunnettiin siitä, ettei kukaan poistunut sieltä elävänä. Lähtö Nauvon vierasvenesatamasta m/s Östernillä, 7 €/suunta.

KORPPOO

Amalias hem on aarreaitta maalaisromanttisen sisustuksen ystävälle. Sisustuskauppa sijaitsee keltaisessa puutalossa Dag-15-majatalon ja Café Simpun yhteydessä. Korppoontie 2, Korppoo. 

Houtskarin Hyppels tunnetaan vanhoista venevajoistaan.
Houtskarin Hyppels tunnetaan vanhoista venevajoistaan.

HOUTSKARI

Hyppeisin vanha kalastajakylä Houtskarissa valloittaa suloisuudellaan. Merestä kohoavat punaiset venevajat luovat kylälle omalaatuisen maiseman.

Grill Café Skagen tunnetaan saariston parhaista hampurilaisista. Oman suosikin voi valita yli kymmenestä vaihtoehdosta. Houtskarin vierasvenesataman ravintolassa tarjoillaan kaupanpäällisinä kimmeltävä merimaisema.

Köpmansilla Nauvossa on oma puutarhansa.
Köpmansilla Nauvossa on oma puutarhansa.

KUSTAVI

Kustavin Käsityökylän savi- ja käsityöpajojen tuotteita tekisi mieli viedä kotiin kuorma-autollinen. Niitäkin suurempi houkutus ovat Käsityökylän kahvilan muhkeat ja pehmeät munkit! Paikallisten mukaan munkkeja myydään kesäaikaan päivittäin satoja. Ihmeellinen munkkiresepti on pysynyt samana yli 20 vuotta. Iniöntie 411, Kustavi.

Lootholman leirintäalueella voi majoittua aidossa jurtassa. Pyöreissä ikkunattomissa majoissa on kuitenkin mukavuudet: jääkaappi, sähkövalot ja lämmitys. Suihku- ja wc-toimet hoidetaan leirintäalueen tiloissa. Jurtat alkaen 90 €. Kuninkaantie 193, Kustavi.

Saaristokohteisiin voi tutustua myös pyörän selässä.
Saaristokohteisiin voi tutustua myös pyörän selässä.

Rengastie ja Pieni Rengastie

Saariston rengasreitin voi kulkea miten päin vain, mutta moni aloittaa sen Turusta Paraisia kohti ja päättää kierroksen Naantaliin. Siellä tasavallan presidentin Kultarannan kesäasunnon puutarha on avoin vierailijoille.

Saaristoreitin voi kulkea täydellisesti vain kesäisin, sillä osa lautoista ei kulje talvella. Pitkä reitti on noin 250 km ja pieni 100 km.

Tsekkaa nämä:

  1. saaristolautat.fi.
  2. lootholma.fi
  3. visitparainen.fi
Minimianne

Ihanan kaunista oli joka puolella reitin varrella. Turreina kannattaa tosiaan varata riittävästi aikaa, katsoa reitti etukäteen jottei ihan mee pelkäksi jonotteluksi lautoilla ja losseilla. Kannattaa pistäytyä matkan varrella oleviin mitä ihanimpiin nähtävyksiin ja kahviloihin. Tekisin reissun uudestaan anytime. Mutta joudun odottamaan ensi kesään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla