Kuvat
Johanna Elomaa, Laura Kinnunen ja Shutterstock
Wae Rebo on Floresin kiinnostavimpia kyliä. Sitä asuttavat alkuperäisasukkaat.
Wae Rebo on Floresin kiinnostavimpia kyliä. Sitä asuttavat alkuperäisasukkaat.

Valitsimme Kaakkois-Aasiasta kahdeksan ikimuistoista helmeä, jotka ovat vähän muuta kuin pakettimatka Phuketiin.

Kun suunnittelet kaukomatkaa tropiikkiin, kysy ensin itseltäsi, mitä kaipaat eniten. Kulttuurihistoriaa vai lekottelua puuterirannalla? Eksoottisia viidakon eläimiä vai sukellusparatiisia? Vuoristopatikointia vai hemmottelua ja hyvinvointia?

Monipuolinen Kaakkois-Aasia voi tarjota näitä kaikkia, jotkut jopa samalla kertaa. Kokosimme kahdeksan lomakohdetärppiä erilaisille lomailijoille.

Haastamalla jo tasaisiksi poljettuja perinnereittejä saatat ammentaa lomamuistoistasi pidemmäksikin aikaa. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kelimutun kraaterissa on kolme järveä, jotka vaihtavat väriä.
Kelimutun kraaterissa on kolme järveä, jotka vaihtavat väriä.

1. Mahtipontisten maisemien fanille: Flores, Indonesia

Kuin Taru sormusten herrasta -elokuvasaagasta! Tuliperäisellä alueella sijaitsee useita aktiivisia tulivuoria. Niistä pysäyttävin on Kelimutu, jonka kraatterissa on kolme vulkaanista, väriään vaihtavaa järveä. Auringonnousu vaaleanpunaisten ja turkoosien Kelimutun järvien päällä on maaginen.

Pysähtyneempää perinnetunnelmaa löytyy Bena-kylästä, jossa paikalliset naiset puolaavat mattoja olkikattoisten talojen terasseilla. Kylästä on maalauksenomainen näkymä yli vuoristomaiseman.

Yksi päivä kannattaa pyhittää Malanagen kuumille luonnonlähteille, jotka peittoavat mennen tullen kylpylöiden porealtaat. Floresin suurimman kaupungin, Maumeren, rannat ovat kauniita, mutta sukeltaja suuntaa silti Komodon luonnonsuojelualueelle, jossa voi ihmetellä myös maailman suurinta liskoa, komodonvaraania.

Menopaluulennot Helsinki–Bali noin 800 € + Floresin Maumere tai Labuan Bajo noin 160 €.

Sipadanin vedet tarjoavat elämyksen vaativallekin sukeltajalle.
Sipadanin vedet tarjoavat elämyksen vaativallekin sukeltajalle.

2. Syvä sininen: Sipadan ja Mabul, Malesia

Kuvittelitko nähneesi pinnan alla jo kaiken? Sipadan on Celebesinmerellä sijaitseva saari, joka on muodostunut merenalaisen tulivuoren ja vuosituhansia vanhan koralliriutan päälle.

Saari nousee 600 metriä lähes pystysuoraan merenpohjasta. Jyrkkä pudotus syvyyksiin alkaa aivan rannan tuntumasta. Värikkäässä ekosysteemissä elää jopa 3000 eri lajia. Veden alla voi bongata barracuda-torneja, valtavia merikilpikonnia, haita, valaita...

Sipadanille päästetään vain tietty määrä turisteja päivässä. Pääsyä odotellessaan suurin osa turisteista majoittuu viereisellä Mabulin saarella, pala paratiisia sekin.

Menopaluulennot Helsinki–Kuala Lumpur/Singapore noin 650 € + Malesian Tawau noin 120 €. Hotelli-sukelluspakettien hintoja: www.sipadan.com.

Koh Phanganilla voi toki juhlia, mutta monet tulevat sinne enemmän joogaamaan ja rauhoittumaan.
Koh Phanganilla voi toki juhlia, mutta monet tulevat sinne enemmän joogaamaan ja rauhoittumaan.

3. Joogaajalle ja hippisielulle: Koh Phangan (Sri Thanu), Thaimaa

Moni luulee Koh Phangania pelkäksi bilemekaksi, mutta kokonaisuutena se on kenties Thaimaan väärinymmärretyin kohde. Siaminlahdella sijaitsevalta melko suurelta saarelta löytyy rauhallisia paratiisirantoja, vesiputouksia sekä viidakkopolkuja.

Pohjoisessa sijaitseva Sri Thanu ei voisi enempää poiketa saaren eteläosan täydenkuunjuhlista. Täällä majailevat joogaa, orgaanista kasvisruokaa, meditointia ja rentoa tunnelmaa hakevat hippisielut. Matalien rantojen johdosta se sopii mainiosti myös lapsiperheille. Phanganille vie puolen tunnin lauttamatka Koh Samuilta.

Menopaluulennot Helsinki–Bangkok noin 600 € + Koh Samui noin 120 € + lautta Phanganille noin 10 €.

Hoi Anin vanhakaupunkin on yksi Unescon maailmanperintökohteista.
Hoi Anin vanhakaupunkin on yksi Unescon maailmanperintökohteista.

4. Romantikolle ja esteetikolle: Hoi An, Vietnam

Pieni jokivarsikylä täyttyy iltaisin öljylampuista ja paperilyhdyistä, kynttiläillalliskattaukset levittäytyvät veden päälle. Keski-Vietnamissa sijaitsevan Hoi Anin arkkitehtuuri on söpöä ja suloisen pastellisävyistä. Sen vanha kaupunki on julistettu yhdeksi Unescon maailmanperintökohteista.

Ota menolento pohjoisen Hanoihin ja paluulento etelän Ho Chi Minh Citystä. Tälle välille sijoittuu Hoi Anin lisäksi niin ikään Unescon suojelema pohjoisen Halonginlahti, jossa yön yli kestävällä laivaretkellä voi lumoutua auringonnoususta ja -laskustakin. Pysähdy maan entisessä pääkaupungissa Huessa todistamassa historiallisia monumentteja ja snorklaile rantakaupunki Nha Trangissa.

Historiasta kiinnostunut piipahtaa Ho Chi Minh Cityn eli entisen Saigonin sodanaikaisilla maamerkeillä ja sotamuseoissa.

Lennot Helsinki–Hanoi ja Ho Chi Minch City–Helsinki noin 800 €.

Tämän vesselin sukulaisiin pääset tutustumaan Borneon saarella.
Tämän vesselin sukulaisiin pääset tutustumaan Borneon saarella.

5. Orankibongarille: Sabah, Borneo

Borneon saarella voi edelleen nähdä luonnossa villejä orankeja, gibboneita, hidasloreja, krokotiileja ja lukuisia muita eksoottisia eläimiä.

Sabahin ja Sarawakin osavaltioissa on yhä paikkoja, joissa voi hukkua sademetsien eksoottiseen äänimaailmaan ja bongata puiden latvuksissa aamu-usvassa huhuilevia ihmisapinoita. Molemmista löytyy myös orankien kuntoutuskeskuksia, joissa turisteilla on mahdollisuus seurata semivillien orankien ruokailuhetkiä.

Kokeile myös yön yli -risteilyä Kinabatangan-jokialueella.

Menopaluulennot Helsinki–Singapore noin 600 € + Kota Kinabalu tai Kuchin noin 100 €.

Gili Meno tarjoaa yhä rauhaisia, vitivalkoisia hiekkarantoja.
Gili Meno tarjoaa yhä rauhaisia, vitivalkoisia hiekkarantoja.

6. Aution rannan etsijälle: Gili Meno, Lombok, Indonesia

Luulitko, että maailman kaikki paratiisirannat on jo pilattu? Ei sentään. Osa Indonesian Lombokiin kuuluvista Gili-saarista on jo kokenut turismin varjopuolet, mutta suloinen poikkeuskin löytyy.

Saarista pienin, Gili Meno, tarjoaa yhä vitivalkoisia hiekkarantoja ja turkoosia rantaviivaa ilman iltaelämää tai mopojen pärinää – saari kun on autoton ja mopoton. Meno sopii ennen kaikkea kuhertelijoille tai kirjan kanssa viihtyvälle rentoilijalle.

Myös pääsaari Lombok hakee vasta nousuaan turistien keskuudessa. Sieltä löytyy tyhjien hiekkarantojen ja upeiden vesiputouksien lisäksi aallonratsastusta kokeneemmille surffareille.

Menopaluulennot Helsinki–Singapore noin 600 € + Lombok noin 150€ + lautta Gili Menolle noin 10 €.

Myanmar on säilyttänyt paljon autenttisuudestaan.
Myanmar on säilyttänyt paljon autenttisuudestaan.

7. Seikkailuhenkiselle: Bagan, Myanmar

Entinen sotilasjunttavaltio Burma oli pitkään kokonaan suljettu turisteilta. Vaikka rajat ovat olleet auki jo useita vuosia, nykyinen Myanmar on edelleen autenttinen, eksoottinen kulttuurihelmi.

Suurimmassa kaupungissa Yangonissa on Kaakkois-Aasian suurin buddhalaistemppeli, kultainen pagodi, jonka huippu on koristeltu timantein ja rubiinein.

Maan huikeimmat elämykset löytyvät Baganista, jossa voi nousta kuumailmapallolla entisen rauniokaupungin ylle ja todistaa yli 2500 buddhalaisen monumentin jäännöksiä.

Menopaluulennot Helsinki–Yangon noin 900 €.

Pain vuoristokylä tarjoaa eräretkeilyä thaityyliin.
Pain vuoristokylä tarjoaa eräretkeilyä thaityyliin.

8. Vuoristoretkeilijälle: Pai, Thaimaa

Pain idyllinen vuoristokylä Pohjois-Thaimaassa tarjoaa laajan kattauksen ulkoilumahdollisuuksia: vesiputouksia, luolia, kuumia lähteitä, vuoristovaelluksia… Alueella toimii myös elefanttien suojelualueita, joissa voi ihmetellä elefanttien arkea. Unohda kuitenkin elefanttiratsastus, sillä se on suojelualueilla kielletty.

Pienessä Pain kylässä on myös ripaus hippitunnelmaa, ja pikkukaduilta löytyy suloisia kahviloita ja joogapaikkoja. Varaudu vastaanottamaan riisipeltomaisemat ja vuorien taakse katoavat auringonlaskut villapaidassa, sillä auringonlaskusta auringonnousuun saakka ilma on kirpakkaa. Kylään on Chiang Maista kolmen tunnin bussimatka.

Menopaluulennot Helsinki–Bangkok noin 600 € + Chiang Mai noin 100 € + bussi Paihin 4 €.

Sisältö jatkuu mainoksen alla