Kuvat
Annika Takaniemi
Annika Swarovski-showroomissa. ”Innsbruck on Swarovski-kristallien kotipaikka. Siellä oli mieletön kristalliesinenäyttely ja kauppa. Melkein muutuin kristallikoruihmiseksi!”
Annika Swarovski-showroomissa. ”Innsbruck on Swarovski-kristallien kotipaikka. Siellä oli mieletön kristalliesinenäyttely ja kauppa. Melkein muutuin kristallikoruihmiseksi!”

Annika Takaniemi haluaa vähentää lentämistä. Niinpä hän lähti perheensä kanssa lomalle maata pitkin.

Yksi kulttuuribongari, yksi intohimoinen kävelyharrastaja, yksi valtioita bongaileva teini ja toinen, joka olisi mieluiten pysynyt kotona. Sellaisella kokoonpanolla podcast-tuottaja Annika Takaniemi, 46, lähti kesällä perheensä kanssa niin sanotulle maata pitkin -matkalle Eurooppaan.

– Meillä on ollut tapana tehdä perheenä yksi pidempi reissu vuodessa. Huoli ilmastonmuutoksesta on kuitenkin vaikuttanut matkailuumme niin, että halusimme löytää vaihtoehtoja lentämiselle, helsinkiläinen Annika kertoo.

Aluksi listattiin, mitä kukin haluaisi matkalla nähdä. Sitten alettiin suunnitella reittiä, jossa kohteiden välillä reissattaisiin maata pitkin. Toivelistalla oli muun muassa Matilda-musikaali Lontoossa, Eiffel-torni ja Atelier de Lumiéres Pariisissa sekä Neuschwansteinin linna Saksassa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Yhteisen reissun alkuetapiksi valikoitui Englannin Brighton, missä vanhempi tytär Hertta kävi ensin kielikurssin. Hertta ja perheen isä Taro lensivät sinne edeltä. Taro paitsi saattoi tytön kielikurssille myös omisti alkulomansa patikoinnille brittimaisemissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Vaikka matkan idea oli edetä maata pitkin, Britteihin menimme lentäen säästääksemme aikaa. Lomamme alkoivat eri aikoihin. Me lensimme nuoremman tyttären kanssa Englantiin puolitoista viikkoa myöhemmin, Annika kertoo.

Perhepotretti Salzburgin juna-aseman edustalla.
Perhepotretti Salzburgin juna-aseman edustalla.

Matkareitiksi muodostui lopulta Brighton–Lontoo–Pariisi–Luzern–Innsbruck–Gmunden–Salzburg–München–Kööpenhamina–Tukholma ja sieltä kotiin Helsinkiin. Reissu sisälsi 27 päivää, yhteensä ja erikseen 36 junamatkaa, 63 bussimatkaa, 28 metromatkaa, kolme ratikkamatkaa, kolme köysihissimatkaa, kaksi taksimatkaa sekä yhden kelkkaradan. Taro käveli askelmittariinsa järeät 675 000 askelta.

Ennakoimalla säästää

Vaikka matka alkoi kesäkuun lopulla, Annika perheineen aloitti reitin suunnittelun ja majoitusten etsimisen jo helmi–maaliskuussa. Maata pitkin matkustavien Facebook-ryhmästä löytyi käytännön vinkkejä.

– Minulle osa matkan viehätystä on jo sen suunnittelu. Ennakointi oli myös rahallisesti viisasta: nelistään matkustaminen ei ole halpaa, eikä maata pitkin matkaaminen toimi minään säästövaihtoehtona lentämiselle. Pelkkiin junalippuihin paloi 1 200 euroa. Kun malttoi vähän tutustua eri maiden ja eri kohteiden lippuhinnoitteluun, niissä saattoi säästää tuntuvastikin, Annika sanoo.

”Reissuun paloi suunnilleen kymppitonni.”

– Ennalta suunnittelu säästi myös ylimääräiseltä säädöltä matkan aikana. Tällaisella porukalla harvoin kaikki ovat yhtä mieltä, joten neuvottelut oli kivempi käydä kotona etukäteen kuin että joku aina murjottaisi reissussa.

Neuschwansteinin retkelle piti lähteä aikaisin aamulla. Hertta, 15, ja Velma, 13, nukkuivat junassa.
Neuschwansteinin retkelle piti lähteä aikaisin aamulla. Hertta, 15, ja Velma, 13, nukkuivat junassa.

Helposti kalliiksi mielletty Itävalta osoittautui yllättäen edullisimmaksi ja toimivaksi junamatkailumaaksi. Useilla pätkillä lapset matkustivat ilmaiseksi tai lippujen hinnoissa huomioitiin, jos reissaajia oli monta. Myös lippujen vaihtaminen lähdöltä toiselle onnistui joustavasti ja lisäkuluitta.

– Meillä kolmen ja puolen viikon reissuun paloi suunnilleen kymppitonni. Hankimme uudet rinkat, söimme ulkona, majoituimme keskeisillä paikoilla ja kävimme teattereissa, museoissa ja turistinähtävyyksissä. Pääsylipuissa, hotellivalinnoissa tai kokkaamalla Airbnb-kodeissa voi säästää huomattavasti.

– Maksoimme kuluja pitkin kevättä. Esimerkiksi kaikki pääsy- ja junaliput sekä osan majoituksista maksoimme jo etukäteen. Näin makseltava jakautui tasaisemmin.

Unohda suuret tuliaiset

Maata pitkin matkatessa säästyy lentomatkailun ainaisilta jumituskohdilta: jonoilta turvatarkastuksissa sekä kulkemisilta kaupungin keskustojen ja kaukana laitamilla sijaitsevien lentokenttien välillä. Annikan perheen reitillä perusteellisiin rajamuodollisuuksiin törmättiin vain Eurotunnelissa, kun perhe siirtyi Englannista Ranskaan.

Pilatus-vuoren alppinaakat olivat persoja pähkinöille.
Pilatus-vuoren alppinaakat olivat persoja pähkinöille.

– Junilla tupsahdimme useimmin suoraan kaupungin ytimeen. Varasin myös majapaikkamme niin, että ne sijaitsivat mahdollisimman lähellä asemaa ja keskustaa. Se vapautti valtavasti aikaa itse kohteessa, Annika arvioi.

– Junamatkailussa on myös viehättävää vanhanaikaisen matkustamisen tunnelmaa, sanoisin sitä lähes meditatiiviseksi. Junissa oli helpompaa liikuskella kesken matkan ja maisemia tuli katseltua enemmän kuin lentäessä.

”Ei jossain Pariisissa halua näyttää nuhjuiselta travellerilta.”

Kun matkaa tehdään junilla ja kävellen, mukaan ei pakata 23-kiloisia matkalaukkuja eikä haaveita suurista tuliaisista. Opiskeluvuosiensa rinkkamatkoilta Annika tiesi, miten hankalaa on roikottaa mukana vaikkapa Pekingistä ostettua saksofonia – ei hyvä idea!

Nyt matkatavarat rajattiin niin, että ne mahtuivat kolmeen 11-kiloiseen rinkkaan. Nuorin kantoi reppua, johon pakattiin kulkiessa tarvittavat viihdykkeet ja laitteet. Rinkkoja tarvitsi availla vain majapaikoissa.

– Valitsin mukaan vaatteet, jotka olivat monikäyttöisiä, kevyitä, nopeasti kuivuvia, rypistymättömiä ja sopivat mahdollisimman hyvin keskenään yhteen.  Ei jossain Pariisissa halua näyttää nuhjuiselta travellerilta. Mukaviin kenkiin kannatti satsata, sillä käveltävää oli paljon. Sadevarusteita emme ottaneet mukaan lainkaan, Annika sanoo.

– Tytöille tehtiin selväksi, ettei tältä reissulta raahattaisi kotiin ihmisen kokoisia pehmoleluja. Jääkaappimagneetit osoittautuivat oikein toimiviksi matkamuistoiksi.

Münchenin kuuluisimmassa panimossa, Hofbäu München Dunkelissa, piti tietenkin tilata litran tuoppi ja jättikokoinen pretzel.
Münchenin kuuluisimmassa panimossa, Hofbäu München Dunkelissa, piti tietenkin tilata litran tuoppi ja jättikokoinen pretzel.

Päästöluku löytyi junalipusta

Annika ei lopulta pitänyt kirjaa perheen kesälomareissun hiilijalanjäljestä. Sekin onnistuisi kyllä netin laskureiden avulla.

– Ja esimerkiksi Saksassa junalippuun oli merkitty kyseisen pätkän päästömäärä, Annika kertoo.

– Ehkä tärkeintä oli herätellä omaa ja lasten ajattelua matkustamisen tavoista. Nuorempana tuli lenneltyä huolettomammin, mutta viime vuosina olen tietoisesti vähentänyt sitä. Viikonloppupyrähdykset maailmalle eivät tunnu enää niin houkuttelevilta.

Annika perheineen palasi Ruotsista Suomeen laivalla. Paluumatka ajoitettiin samalle laivalle risteilyllä käyneiden ystäväperheiden kanssa.

– Niinpä viimeiselle pätkälle saatiin vielä yhteiset paluujuhlat!

Brightonin Upside-down housessa kaikki näytti olevan ylösalaisin.
Brightonin Upside-down housessa kaikki näytti olevan ylösalaisin.

ANNIKAN VINKIT JUNALOMAILIJOILLE

  • Maata pitkin matkatessa tulee hakeuduttua pikkukyliin ja kohteisiin isojen kaupunkien ulkopuolellakin. Me löysimme esimerkiksi huikeita uimaloita, surffialtaan keskeltä müncheniläistä puistoa, alppinaakkoja Pilatus-vuorelta ja kelkkaradan Gmundenista Itävallassa. Löydä kohdevinkkejä täältä: atlasobscura.com, tripadvisor.fi ja Maata pitkin matkustavat -Facebook-ryhmä.
  • Majoitusta valitessa kannattaa harrastaa googlailua ja salapoliisityötä parhaan sijainnin selvittämiseksi. Itse käytän esimerkiksi sellaisia hakusanoja kuten best neighborhoods to stay in – usein näin löytyvät kivoimmat korttelit ja paikat, joissa paikalliset viihtyvät ja syövät ulkona. Varsinkin lasten kanssa matkustaessa on kätevää, kun vain astut majoituspaikasta kadulle ja palvelut ovat heti siinä.

Tiesitkö, että keskellä Müncheniä voi surffata?
Tiesitkö, että keskellä Müncheniä voi surffata?
  • Varaudu vaihtelevasti toimiviin wifi-yhteyksiin ja valmistele teinimatkaajaa siihen, ettei some toimi koko ajan ja kaikkialla. Esimerkiksi Sveitsi ei ole EU-maa ja voi yllättää puhelinlaskuillaan. Kehittele junamatkoille riittävästi tekemistä – pelikortit ovat yhä loistokeksintö ja matkat oiva tilaisuus pakottaa lapset opettelemaan bridgeä! Meillä oli matkassa lisäksi lukulaite, puhelimet ja mini-iPad.
  • Nelistään matkatessa ei tule tutustuttua uusiin ihmisiin, mikä on harmi. Junissa ja ravintoloissa ohjataan usein neljän hengen pöytiin eikä vieraiden kanssa ajaudu helposti juttusille.
  • Ota omaa aikaa myös perhematkalla! Jos haluat nauttia museokäynnistä ilman murjottavan teinin kommentointia, jätä lapset siksi aikaa puolison seuraan. Seuraavalle junalomalle lähtisin ilman lapsia: se on halvempaa ja voi tehdä aikuisten juttuja.

Perinneruokaa Innsbruckissa.
Perinneruokaa Innsbruckissa.
  • Kun varaat junaliput ja nähtävyyksien sekä esitysten pääsyliput ajoissa, säästät paitsi rahaa myös aikaa jonottamisilta.
  • Jos olet kevytuninen tai huono nukkuja, matkusta mieluummin päiväsaikaan ja yövy majapaikassa. Yöjunien kolinassa ja keinutuksessa tarvitaan hyviä unenlahjoja.
  • Pakkaa mukaan vain se, mitä tarvitset eikä tasan yhtään enempää. Hyödynnä pyykinpesutilaisuudet matkan päällä. Satsaa uudenaikaiseen kevyeen rinkkaan ja supermukaviin kenkiin.

Tukholmassa voitiin käydä shoppailemassa, koska jäljellä oli enää yksi laivamatka Helsinkiin. ”Shoppailun sivutuotteena tytöt ’pakotettiin’ Olof Palmen haudalle. Älä koskaan jätä käyttämättä tilaisuutta pieneen yleissivistävään opetustuokioon, hahaa!”
Tukholmassa voitiin käydä shoppailemassa, koska jäljellä oli enää yksi laivamatka Helsinkiin. ”Shoppailun sivutuotteena tytöt ’pakotettiin’ Olof Palmen haudalle. Älä koskaan jätä käyttämättä tilaisuutta pieneen yleissivistävään opetustuokioon, hahaa!”
  • Positiivista oli se, miten helposti ja joustavasti kaikki sujui. Myöhästyimme vai yhdestä junasta liian tiukan vaihtoajan takia.
  • Ei-kivaa olivat kuumat yöt ilmastoimattomissa huoneistoissa sekä teinin ”mä en halua nähdä mitään” -päivät. Uskon, että kaikki matkalla koettu muuttuu lapsille pääomaksi sitten joskus myöhemmin.

Velma seisoo käsillään Brightonin Paviljongin edessä, mistä kaikki alkoi.
Velma seisoo käsillään Brightonin Paviljongin edessä, mistä kaikki alkoi.
Sisältö jatkuu mainoksen alla