Kodin Kuvalehti
Ruoka-aineilla värjätyt munat ovat kauniita koristeita pääsiäispöydässä. Mikä parasta, ne voi myös syödä. Kuvat: Jenni Rinkinen
Ruoka-aineilla värjätyt munat ovat kauniita koristeita pääsiäispöydässä. Mikä parasta, ne voi myös syödä. Kuvat: Jenni Rinkinen

Yllätä pääsiäisenä ja tee keitetyistä kananmunista herkullinen värikattaus! Vaikeinta on päättää, minkä sävyn valitsee. Kokeile ainakin punakaalia – luvassa on jättiyllätys.

Kananmunat on hauska värjätä ruokakaapista löytyvillä raaka-aineilla. Testasimme kuusi ainesta, joista syntyivät nämä värit:

  • Vaaleanvihreä – vihreä tee
  • Ruskea – kahvi
  • Turkoosi – punakaali
  • Liila – pakastemustikka
  • Keltainen – kurkuma 
  • Vaaleanpunainen – pakastepuolukka

Voit lisätä haluamasi värin raaka-ainetta kananmunien keitinliemeen, mutta hienoin sävy syntyy, kun väriliemen keittää erikseen. Tällöin voit säädellä munan kypsyyttä tai värjätä pelkkiä kuoria koristeeksi.

Voit myös tehdä värilientä vain vähän ja sävyttää yhden munan kerrallaan juomalasissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Molemmissa tapauksissa sävystä tulee syvä vasta, kun munien antaa liota värissä yön yli.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kennon munat on värjätty vihrellä teellä (ylhäällä vasemmalla), puolukalla, kahvilla, mustikalla, punakaalilla ja kurkumalla.
Kennon munat on värjätty vihrellä teellä (ylhäällä vasemmalla), puolukalla, kahvilla, mustikalla, punakaalilla ja kurkumalla.

Näin teet väriliemen keitetyille kananmunille:

Jos haluat usean sävyisiä munia, tee väriliemet erikseen.

  1. Keitä ensin kananmunat ja anna niiden jäähtyä.
  2. Tee värjäysliemi. Yhtä munaa kohden tarvitset noin pari desiä vettä eli juomalasin verran. Olennaista on, että kananmuna on liotessaan kokonaan nesteen peitossa.
  3. Lisää veteen hiukan suolaa ja haluamaasi väriainetta. Kuivamausteita, kahvia ja teetä tarvitset pari teelusikallista yhtä munaa kohden, pakastemarjoja ja punakaaliraastetta kannattaa keittää pari desiä, jotta niistä irtoaa riittävästi väriä. Anna niiden kiehua 10–30 minuuttia. Mausteista väri irtoaa nopeammin kuin vihanneksista.
  4. Siivilöi vedestä sattumat ja kaada värjäytynyt neste lasiin jäähtymään. Lisää joukkoon loraus valkoviinietikkaa. Se varmistaa värin pysyvyyden.
  5. Kun neste on huoneenlämpöistä, nosta kananmuna nesteeseen ja anna väriaineen imeytyä yön yli.

Toinen tapa: lisää munien keitinveteen hieman etikkaa ja väriä

Kananmunat voi myös värjätä samalla, kun munat kypsyvät. Lisää keitinveteen vain loraus valkoviinietikkaa ja haluamaasi väriainetta.

Jätä munat hautumaan veteen keittämisen jälkeen.

Näin värjäät pelkkiä kuoria:

  1. Tee raakaan kananmunaan sukkapuikolla reikä munan molempiin päihin. Puhalla sisus lasiin ja käytä ruuanlaitossa.
  2. Upota kuori rauhallisesti värivettä sisältävään lasiin, jotta kuori ehtii täyttyä nesteellä eikä jää kellumaan lasin pinnalle.

Munat hautuvat värinesteissä, jotka ovat ylhäältä vasemmalta: kurkuma, mustikka, kahvi, punakaali, puolukka, vihreä tee.
Munat hautuvat värinesteissä, jotka ovat ylhäältä vasemmalta: kurkuma, mustikka, kahvi, punakaali, puolukka, vihreä tee.

Kuivaa ja käytä

Kun munat ovat saaneet riittävästi väriä, nosta ne varovasti tiskialtaaseen ja huuhtaise kylmän veden alla. Kuivaa pyyhkeellä.

Keitetyt kananmunat voi kattaa syötäväksi normaaliin tapaan ja tyhjät kuoret sopivat ihaniksi pääsiäiskoristeiksi ja rairuohon joukkoon.

Tämä on Kodin Kuvalehden artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fissä. Lisää Kodin Kuvalehden juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/kodinkuvalehti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla