Mia ja Janne Maikolan sekä Lotta-tyttären kotitalo Vantaalla oli pitkään tyhjillään ja päässyt ränsistymään.
Mia ja Janne Maikolan sekä Lotta-tyttären kotitalo Vantaalla oli pitkään tyhjillään ja päässyt ränsistymään.

Janne ja Mia Maikola ihastelivat ja surkuttelivat iltalenkeillään ränsistynyttä puutaloa. Neljän vuoden kuluttua talosta tuli Maikolan perheen koti.

Vuosikymmenen alussa vantaalaisten Mia ja Janne Maikolan iltakävelyt veivät usein surullisen talovanhuksen ohi. Vantaan kaupungin omistama puutalo oli ollut tyhjillään kymmenisen vuotta. Ikkunoita peittivät vanerit ja puutarha oli villiintynyt.

Mia ja Janne pohtivat, miten kurjaa oli, että talo rapistui tyhjänä. Neljän vuoden kuluttua talosta tuli Maikolan perheen koti.

 
Mia löysi varastosta vanhan tiikkisen sohvapöydän ja maalasi sen valkoiseksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Janne, millainen tarina talolla on?

Janne: Alun perin talo kuului Rosendahlin kartanon ja myöhemmin Hankkijan tilan työnjohtajalle. Ympäröivässä puutarhassa kasvaa vieläkin päärynä- ja omenapuita sekä lehmuksia. Tontti rajautuu jokeen ja sen toisella puolella siintää Haltialan kotieläintila. Rakennuksen vieressä oli työntekijöiden talo ja rannassa sauna. Otin yhteyttä Vantaan kaupunkiin ja halusin neuvotella talon ostamisesta. Talosta alkoikin tarjouskilpailu, mutta se päättyi meidän onneksemme, ja saimme talon kodiksemme vuonna 2014.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ruokatilan pöytä ja pukkijalat ovat Hayn.

Jouduitte tekemään taloon valtavan remontin. Kuinka kaikki onnistui?

Janne: Talolle ei johtanut edes tietä eli aloitimme sen tekemisestä. Talo kaipasi paaluttamista ja rakenteiden tukemista.

Remontissa kaikki pinnat uusittiin kattoa myöten. Talon yhteyteen tuli piharakennus, jonka suunnitteli arkkitehti Jarmo Fäldt. Saneeraus kesti kaiken kaikkiaan lähes puolitoista vuotta.

Muutimme remontin keskelle, sillä emme malttaneet enää asua vanhassa kodissamme.

Mia valitsi keittiöön valkoiset vetimettömät kaapistot Gigantin Epoq-mallistosta.

Mikä on parasta kodissanne?

Janne: Ison remontin jälkeen tuntui mielettömän hyvältä asettua kodiksi. Vaikka talo on vanha, sen tekniikka on tätä päivää. Valitsimme laadukkaita materiaaleja, ja remontoimme pian satavuotiasta taloa sillä ajatuksella, että seuraavat sata vuotta talossa ei tarvitse tehdä muuta kuin asua.

Mia: Olen todella tyytyväinen vanhan kuistin paikalle tehtyyn laajennukseen, joka mahdollisti suuren keittiön ja ruokatilan. Meillä on iso perhe ja aina väkeä ruokapöydässä. Pidän myös siitä, että tila kylpee valossa suurien ikkunoiden ja terassille aukeavan kahden lasioven ansiosta.

Makuuhuoneesta tuli huikean korkea, kun kattoparrut kaivettiin esiin.

 

Upea puutarha ympäröi rakennusta. Talo remontoitiin täysin niin ulkoa kuin sisältä. 

Juttu on tiivistelmä Glorian Kodin numerossa 06/2018 ilmestyneestä jutusta Hylätyssä talossa.
Tämä on Glorian Kodin artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fissä. Lisää Glorian Kodin juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/gloriankoti.

Asukkaat: Mia ja Janne Maikola sekä lapset Konsta, Nuutti ja Lotta.

Koti: Vuonna 1920 rakennettu puutalo Vantaalla. Pihapiirissä on vuonna 2015 rakennettu piharakennus. Talossa on kuusi huonetta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla