”En tarvitse suursiivouksia, kun siivoan tasaisesti läpi viikon.” Näillä Miljan vinkeillä puhdistuu suurempikin koti näppärästi.

Kylpyhuone ja keittiö. Siinä on kombo, johon kannattaa kiinnittää siivouksessa huomiota. Ainakin vantaalaisen ”ammattisiivoojan” Milja Köpsin mukaan.

– Sänkyni voi olla petaamaton, villasukkia saattaa lojua alimmaisilla portailla, kirjoja sekä läppäri sohvalla eikä se ole sotkua, vaan elämää. Keittiössä ja kylppärissä sen sijaan kulminoituu puhtaus, erityisesti hanoissa ja peilipinnoissa, Milja kertoo.

Milja asuu 15 neliön asunnossa, jossa on kunnon kokoinen kylpyhuone ja keittiönurkkaus. Kaikille ei ole täysin selvää, että pieni asunto on helpompi siivota kuin suurempi. Joidenkin mielestä minikämpässä on liikaa ahtaita nurkkia, jotka keräävät tehokkaasti pölyä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Miljalle hänen nykyiset neliönsä ovat täydelliset – myös kodin järjestystä ja puhtautta ajatellen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Minussa asuu kaksi ihmistä, huoleton teini ja ammattisiivooja. Molemmat persoonat rakastavat sitä materian vähäistä määrää, joka tekee siivouksesta nopeaa ja helppoa. En kerää materiaa eikä minun tarvitse olla pyyhkimässä jatkuvasti pölyjä. Pienessä kodissa on myös se hyvä puoli, että kun näen kaiken heti, tulee sitä pidettyä tarkemmin järjestyksessä.

Ennen minikotiaan Milja asui 120 neliön kodissa. Siellä siivoukseen meni hurjasti paljon enemmän aikaa kuin hänen minikodissaan. Hän on laskenut, että viikoittaiseen siivoukseen hän käyttää nyt korkeintaan tunnin viikossa. Se tunti jakautuu näin:

  • 5–10 minuuttia päivittäiseen järjestelyyn ja tiskaamiseen
  • 10 minuuttia viikoittaiseen vessan puhdistamiseen

Jos eteiseen on kantautunut hiekkaa, Milja imuroi ne mieluummin heti pois kuin antaa niiden levitä kotiinsa. Joka päivä hän siistii kylpyhuoneensa suihkun yhteydessä, ja kerran viikossa hän puhdistaa sen perusteellisesti. Hyllyjään hän siivoaa noin kerran kuukaudessa.


 

Lapset mukaan siivoushetkeen

Joskus työreissujen takia hän on kirjaimellisesti juossut kotiin, tyhjentänyt laukun, ottanut uudet kamat ja siirtynyt seuraavaan paikkaan. Tuolloin kotiinpaluu on ollut hänen mielestään ikävää: hän on joutunut setvimään kodin sotkuja hetken pidempään. Mutta esimerkiksi suuriin joulu- tai muihin siivouksiin Miljalla ei ole tarvetta, koska hän jakaa siivoushetkensä jo arjessa.

– Työkiireistä riippuen jynssäilen tai vain kasailen tavaroita myöhemmin selvitettäväksi. Ei katastrofikasoja jaksa edes katsella kauaa. Siirtelen tavaroita oikeille paikoilleen liikkuessani asunnossa. Ruokaa laittaessani pyyhin hellan samalla ja tiskaan aina heti astiat pois. En halua joutua etsimään tarvitsemiani asioita tai herätä karmeaan tiskivuoreen!

Hänen taloudessaan on ollut parhaimmillaan neljäkin lasta. Miljan mukaan lapset ovat tuoneet kontrolloimatonta elämää – ja se saa näkyäkin hänen kodissaan.

– Vaikka emme ole ostaneet mitään turhaa krääsää lapsille, niin kyllähän niitä legoja ja puupalikoita oli aina jalkojen alla. Mutta varsinkin vaikeissa elämäntilanteissa ja lapsiperheiden ruuhkavuosissa kannattaa muistaa armahtaa itsensä. Kukaan ei kuole, jos koti ei näytä sisustuslehden keskiaukeamalta.

Siivoaminen on ollut aina Miljan perheessä yhteinen, jaettu asia. Nyt Milja iloitsee, että omilleen muuttaneet lapset osaavat siivota, vaikka kotona asuessaan heitä ei homma kiinnostanut samalla tavalla.  

– Kaipaan suunnattomasti sitä suurta kenkäkasaa, joka eteisessäni oli vielä pari vuotta sitten. Se kertoi siitä, että lapset ovat kotona ja että heidän kaverinsakin viihtyivät meillä. Niitä kenkien tuomia hiekkoja jaksoin imuroida monta kertaa päivässä. Siinä näyssä ja sotkussa oli onni ja rakkaus. Pelkästä ajatuksesta nousee ikävöinnin kyyneleet silmiin.


Miljan siivous- ja järjestelyvinkit pieneen kotiin

2 tärkeintä

  1. Miljan mukaan hanat pitää aina kiillottaa: ”Silloin koti näyttää siistimmältä kuin oikeasti on!”
  2. ”Vessanpeilit kannattaa puhdistaa samalla. Kun ne ovat hanojen kanssa virheettömät, näyttää kämppä huolitellulta!”

5 muuta siivousvinkkiä

  1. Ylläpitosiivous on tärkein juttu! Kun on kotona on yleissiistiä, ei tarvitse panikoida esimerkiksi yllätysvieraiden edessä.
  2. Mitä enemmän on kotona tasoja, sitä enemmän niihin kertyy kaikenlaista roinaa mitä pitää järjestää ja siivota, Milja sanoo. Kannattaa siis vältellä sisustuksessa tasoja, jos niihin on tapana kerryttää tavaraa.
  3. Vähemmän on enemmän siivousvälineissä ja -aineissakin. Kun tietää, mitkä pesuaineet toimivat mihinkin sotkuun, pärjää vähällä, Milja sanoo.
  4. Astiat on syytä tiskata aina heti, niin ne eivät ehdi levittää pahaa hajua.
  5. Jos tuoksujen käyttö on mahdollista, voi miettiä niitä jo pesuaineiden ostamishetkellä. Osaan huijata aloe vera -tolulla vasta tehdyn siivouksen tuoksua, kertoo Milja.

Parvelle Milja on rakentanut erilaisia tasoja muun muassa televisiolle. Kuva: Miljan kotialbumi
Parvelle Milja on rakentanut erilaisia tasoja muun muassa televisiolle. Kuva: Miljan kotialbumi

Näkymä keittiöstä alakerran olohuoneeseen. Kuva: Miljan kotialbumi
Näkymä keittiöstä alakerran olohuoneeseen. Kuva: Miljan kotialbumi

Järjestyksessä olevat kaapit luovat myös harmoniaa. Kuva: Miljan kotialbumi
Järjestyksessä olevat kaapit luovat myös harmoniaa. Kuva: Miljan kotialbumi

 

Kysely

Pesetkö vessan joka viikko?

Kyllä
Kyllä
61.9%
En, paljon harvemmin
En, paljon harvemmin
20.7%
En, vaan paljon useammin
En, vaan paljon useammin
17.2%
Ääniä yhteensä: 534
Ääni

Oikeasti siisti kirjoitti:
Yllättävän epäsiistiltä ja sekaiselta tuolla parvella näyttää. Myöskin takit roikkuvat näkysillä

Hei "siisti", siellä on kirjoja. Siis kirjoja! Järjestyksessä nuo minusta näyttävät olevan. Takitkin roikkuvat näkyvillä naulakossa. Voi huokaus.

Vierailija

Miksi pitää keksiä "huijauskeinoja" millä saa kodin _näyttämään_ siistiltä. Miksei voi vain siivota oikeasti. Eikö tuon kokoisen asunnon siivoa samalla kuin huijaa sillä Tolulla "mukapuhtaan" tuoksun?

Sisältö jatkuu mainoksen alla