Kaisa Hukkasen kotona on näyttänyt jouluiselta jo syyskuusta lähtien. Kuusi tuli sisälle marraskuun puolen välin jälkeen. Kuvat: Kaisan kotialbumi
Kaisa Hukkasen kotona on näyttänyt jouluiselta jo syyskuusta lähtien. Kuusi tuli sisälle marraskuun puolen välin jälkeen. Kuvat: Kaisan kotialbumi

Kaisa Hukkanen ennakoi myös jouluostoksilla: hän hankki tämän vuoden uuden joulukuusensa jo viime vuoden alennusmyynneistä.

”Mun tekis mieli jo kaivaa joulukuusi esiin, ihan vaan siksi, että näen, mihin laitan sen tänä vuonna.”

Näin vantaalainen Kaisa Hukkanen kirjoitti syyskuussa Facebookin joulupalstalle. Hän oli muuttanut alkuvuodesta uuteen kotiin ja jo silloin hänen mielessään oli ollut kuusi sekä muut jouluun liittyvät asiat. Mihin joulukuusi sopisi uudessa kodissa parhaiten? Entä missä kaikki muut joulukoristeet pääsevät parhaiten esiin?

Kaisa, 33, kuvailee itseään innokkaaksi sisustajaksi ja vielä intohimoisemmaksi joulusisustajaksi. Tämän vuoden helmikuussa hän päätti jo joulukuusenkin värin. Joskus hän saa jouluideoita keskellä yötä. Ympärivuotista jouluinnostusta on jatkunut ainakin viisi vuotta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Aikaisempina vuosina meillä on ollut valkoinen kuusi. Mutta nyt halusin vihreän kuusen, vaikkakin se vaati hieman ponnisteluja. Meillä on neljä kissaa, jotka ovat kuitenkin antaneet kuusen olla yllättävän hyvin rauhassa. Vanhin kissoista on 17-vuotias ja se nukkuu mielellään kuusen alla. Silti tänä vuonna päädyimme muovikuuseen. Toivottavasti ensi vuonna meillä on aito kuusi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vaikka Kaisa himoitsi kuusta jo syyskuun alusta saakka, hän malttoi odottaa melkein 2,5 kuukautta. Joulukuusen hän toi sisälle marraskuun toiseksi viimeisenä viikonloppuna. Muut joulukoristeet hän kuitenkin kaivoi esille jo aiemmin syksyllä. Nyt lyhtyjä sekä koristeita on porrastasanteilla, vitriinien päällä ja ulkona.

– Kynttilät ja jouluvalot otan esiin syyskuussa. Suurimmaksi osaksi käytän ledejä turvallisuuden vuoksi, mutta aattona pöydässä on aina aidot kynttilät. Takan ympärille olen laittanut havuköynnöstä ja hopeisia poroja sekä jokaiseen ikkunaan omat tähdet. Vielä ajattelin laittaa ainakin joulupallot kippoon.

Kun Kaisa julkaisi kuusikuvansa Facebookin Sydämeeni joulun teen -ryhmässä marraskuussa, sai kuva heti tuhansia tykkäyksiä. Silti kuvan alle kertyi negatiivisiakin kommentteja, joista Kaisa sanoo yllättyneensä täysin. Myös ryhmän ylläpito puuttui ilkeään keskusteluun.

– Joidenkin mukaan valkoinen ei ole joulun väri ja että se on liian kliininenkin väri. Mutta itse tykkään todella paljon joulusisustuksestani ja se on tärkeintä, Kaisa mainitsee.

Valkoiset pinnat ovat nyt trendikkäitä, muun muassa saunoissa. Me Naiset kertoi äskettäin Ulvilassa asuvan Henna Raitasen saunaremontista, jonka jälkeen hän sai unelmiensa valkoisen saunan.

Kaisa koristelee kuusensa rakkaimmilla koristeillaan, joiden paikka on tarkkaan määritelty korkeassa kuusessa.
Kaisa koristelee kuusensa rakkaimmilla koristeillaan, joiden paikka on tarkkaan määritelty korkeassa kuusessa.

15 Pentikin poroa

Joulusisustuksensa päälinjat Kaisa suunnittelee valmiiksi jo melkein heti, kun hän on viettänyt edellisen joulunsa. Tänä vuonna heidän kodissaan näkyy paljon valkoista ja hopeaa; uusi, vihreä kuusi tuo värimaailmaan hänen mielestään kivan kontrastin.

Vaikka Kaisa sisustaa mielellään kotiaan, varsinkin jouluksi, hän sanoo käyttävänsä siihen yllättävän vähän rahaa. Sisältä löytyy seitsemän vanhaa valosarjaa, joista yksi toimii kaukosäätimellä. Myös ulkona on valopuu ja -puska.

Viime vuonna Kaisa askarteli paljon kransseja, joita hän lahjotti ystävilleen. Jotkut ystävistä ovat pyytäneet Kaisaa välillä sisustamaan omiakin kotejaan.

– Olen hyvä bongailemaan joulutavaroita, vaikka moni saattaa luullakin, että niihin on mennyt paljon rahaa. Viime vuonna ostin kuusen alennusmyynnistä. Katselen Facebook-kirppiksiä ja ostan joulukoristeita pikkuhiljaa. Tänä vuonna sisustukseen on mennyt maksimissaan sata euroa.

Viime vuonna koti oli puettu siniseen ja valkoiseen Suomi 100 -hengessä. Sitä edellisenä on ollut harmaata ja vaaleanpunaistakin, Kaisa muistelee. Muutamat elementit pysyvät aina mukana, kuten Pentikin hopeiset porot. Niitä Kaisan kotoa löytyy 15 kappaletta.  Sisustuksessa näkyy muitakin porohahmoja.

Jouluaattona porot päätyvät ruokapöytään, mutta sitä ennen ne saavat patsastella omissa vitriineissään. Kesäkaudeksi ne saavat kaulaansa muun muassa ruusukoristeet.

– Luon joulusisustukseni fiiliksen mukaan jo hyvissä ajoin. Joulukuusi saa lähteä heti pyhien jälkeen, 27. joulukuuta, ja sitten alan suunnitella seuraavaa joulua. Haluan aloittaa uuden vuoden niin sanotusti puhtaalta pöydältä, Kaisa naurahtaa.

”Joulukuusi saa lähteä heti pyhien jälkeen, 27. joulukuuta, ja sitten alan suunnitella seuraavaa joulua.”

– Olen silti kauaskatseinen ja pikkutarkka sisustaja. Esimerkiksi joulupallot pitää olla justiinsa oikeassa kohdassa. Luon suuret linjat seuraavan vuoden jouluksi ja pidän niistä kiinni. Haluan laittaa joulun kotiin ajoissa, niin voin nauttia joulufiiliksestä pitkään eikä minun tarvitse stressata, kun teen ennakkoon asioita.

Aikaiset jouluvalmistelut ja -fiilistelyt eivät ole pelkästään naisten juttu. Me Naiset haastatteli äskettäin kiuruveteläisen Mikko Huuskon, 46, joka rakastaa joulua ja aloittaa jouluvalmistelut marraskuussa. Lue Mikosta lisää täällä.

Porofanin teema näkyy muun muassa vitriinissä ja tasojen päällä Kaisan kodissa.
Porofanin teema näkyy muun muassa vitriinissä ja tasojen päällä Kaisan kodissa.

Kaisan makuuhuoneen joululook.
Kaisan makuuhuoneen joululook.

Kysely

Kumpi on parempi: aito kuusi vai muovikuusi?

Aito kuusi!
Aito kuusi!
78.7%
Muovikuusi!
Muovikuusi!
21.2%
Ääniä yhteensä: 1710
Jouluhullu täälläkinkolm

Joulun rakastaminen näyttämisen halua?
Minusta on ainakin kiva katsella ihmisten koteja ja saan niistä itselle sisustus inspiraatioita.
Kateellisten panettelua sanon minä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla