Keuhkokuumetta aiheuttava legionella tarttuu hengittämällä tartunnan saanutta vesihöyryä, mutta ei tartu juomalla.

Vedessä viihtyvä legionellabakteeri voi siirtyä ihmiseen kotioloissa vesihöyryn ja pisaroiden välityksellä. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Iltalehti. Pahimmillaan legionellabakteeri aiheuttaa henkeä uhkaavan keuhkokuumeen.

Tavallisimmin tartunnan saa oman kodin suihkusta tai ikävänä tuliaisena etelän matkalta. Lähde voi kuitenkin olla mikä tahansa vettä käyttävä ja aerosolia muodostava laite, jossa vesi pääsee seisomaan lämpimässä, kertoo Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen erikoistutkija Silja Mentula.

– Kaikenmaailman suihkulähteet ja porealtaat, kaikki mikä välillä laitetaan pois päältä, mutta ei tyhjennetä vedestä tai desinfioida, sisältävät riskin. Niissä pääsee syntymään limaa eli biofilmiä, jonka sisällä legionella tykkää lisääntyä. Kun laite pistetään uudelleen päälle, siinä kohtaa on riski saada tartunta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sama pätee myös normaaliin suihkuun, jos on ollut useita päiviä pois kotoa. Kun tulee kotiin, vettä kannattaa aina juoksuttaa ennen kuin sitä käyttää, näin bakteereita huuhtouu pois.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Muutaman minuutti riittää: kylmää ja kuumaa vettä, kumpaakin, Mentula ohjeistaa.

Ei tartu ihmisestä toiseen

Bakteerien kasvulle oivallisia paikkoja ovat muun muassa put­ki­re­mon­toi­matto­mat talot, puu­tar­ha­let­kut, jois­sa ve­si sei­soo ja hotellit, joiden käyttö hiljaisella sesongilla hiljenee tai lopahtaa kokonaan.

– Mitä enemmän putkissa on korroosioita, sakkoja ja rosoisia pintoja, johon kertyy likaa ja johon bakteerit voi jäädä muhimaan, sitä suuremmalla todennäköisyydellä legionella pääsee kasvamaan.

Paljut ja uima-altaat eivät ole legionellan suhteen riskipaikkoja. Niissä ei ole vastaavia putkistoja, kuten esimerkiksi poreammeissa, jotka tarjoavat laajan pinta-alan biofilmille, eivätkä ne tuota aerosoleja.

Veden juoksutuksen lisäksi on tärkeää pitää vesiputkistot kunnossa ja veden lämpötila bakteerien kasvun estämisen kannalta sopivana. Jotta bakteerit eivät pääse kasvamaan, kylmän veden tulisi olla alle 20 asteista ja kuuman veden yli 55 asteista.

Tartunnan riski kasvaa bakteeripitoisuuden kasvun myötä, siksi yksinkertaisillakin keinoilla saatu bakteeripitoisuuden lasku alentaa tartunnan riskiä merkittävästi, Mentula kertoo.

– On myös aina huonoa tuuria, jos bakteerit alkavat hurjasti lisääntymään.

Veden juomista ei tarvitse legionellan tarttumisen takia välttää, sillä bakteeri tarttuu keuhkojen kautta, mutta ei vettä juomalla. Legionella ei myöskään tartu ihmisestä toiseen.

Suurin osa välttää sairauden

Legionella on patogeeni eli ihmisessä tautia aiheuttava bakteeri, jota ei normaalisti ihmisestä löydä. Jos sellaisen löytää, se on aina merkittävä löydös, Mentula kertoo.

Vuosittain Suomessa diagnosoidaan noin 20 tapausta, joissa keuhkokuumeen aiheuttaja on legionellabakteeri. Osa tapauksista saattaa kuitenkin jäädä tilastojen ulkopuolelle, jos vaikka tautia on hoidettu laajakirjoisilla antibiooteilla ilman, että tiedetään, mikä aiheuttaja oli.

– Suomessahan legionelloja löydetään paljon vähemmän kuin muissa Pohjoismaissa, joka vähän kielii siitä, että niitä ei etsitä yhtä aktiivisesti.

Suurin osa terveistä legionellalle altistuneista ei sairastu keuhkokuumeeseen, mutta perustervekin voi sairastua.

– Riski ei ole hirveän suuri, vaikka bakteerille altistuu.

Riski kuitenkin kasvaa niiden kohdalla, joilla elimistön puolustuskyky on jostain syystä heikentynyt. Korkean iän ohella myös tupakointi on yksi selkeä riskitekijä, Mentula kertoo.

Tauti voi ilmetä myös oireettomana tai lieväoireisena. Ääripäässä se voi johtaa monielinvaurioon, joka voi johtaa myös kuolemaan.

Legionellabakteerin aiheuttamista sairastumisista noin kahdeksan prosenttia johtaa kuolemaan Suomessa ja muualla Euroopassa.

Suomessa vain yksittäistapauksia

Legionellan tunnistaminen vaatii osaamista, sillä legionellan aiheuttaman keuhkokuumeen oireet eivät eroa muista keuhkokuumeista. Diagnoosin vahvistaminen vaatii laboratoriotestin.

On kuitenkin tärkeää, että keuhkokuumeen hoidon lisäksi selvitetään sen alkuperä, Mentula kertoo. Legionellan tunnistaminen on tärkeää, jotta legionellabakteerin alkulähteeseen voidaan kohdistaa korjaavia toimenpiteitä ja ehkäistä uusia sairastumisia. Tätä varten voidaan ottaa ympäristönäytteitä.

– Joka ikinen potilas haastatellaan ja sillä selvitetään niitä taustatekijöitä, missä potilas on altistumisaikana ollut, ja minkälaisia vesikontakteja hänellä on ollut tai minkälaisia vettä käyttäviä laitteita hän on käyttänyt.

Legionellan tunnistaminen on tärkeää, jotta legionellabakteerin alkulähteesen voidaan kohdistaa korjaavia toimenpiteitä ja ehkäistä uusia sairastumisia.

Tavallisimmillaan legionellaa tavataan etelän maissa. Siellä erityisenä riskinä on rakennusten katoilla olevat jäähdytysjärjestelmien lauhdutustornit, joista haihtuu höyryä. Höyryn mukana legionellabakteereita voi kulkeutua kaupunki-ilmaan aiheuttaen isojakin epidemioita.

– Jäähdytysjärjestelmistä on pahimmillaan sairastunut useita satoja ihmisiä kerralla.

Suomessa tapaukset ovat enimmäkseen yksittäisiä, muutamia alle kymmenen hengen ryppäitä on kuitenkin ollut, Mentula kertoo.

Veden valuttaminen kannattaa

Legionellabakteerin lisäksi myös vesivälitteiset mykobakteerit voivat aiheuttaa keuhkokuumetta.

Mykobakteerille jokainen tosin altistuukin väistämättä, sillä niitä on lähes aina vesijohtovedessä ja ympäristössä kaikkialla pieniä pitoisuuksia. Ne aiheuttavat infektioita vain heille joilla on alentunut puolustuskyky.

– Iso osa mykobakteereista on varsin yleisiä, hyvin matalapatogeenisia ympäristöbakteereja, jotka eivät normaalisti perusterveelle aiheuta tautia.

Vesijohtovesi ei muutoinkaan ole täysin steriiliä. Vedessä voi olla pieniä mikrobipitoisuuksia, ja se on Mentulan mukaan hyväksyttävää, kun pitoisuudet ovat niin pieniä, ettei niistä ole terveydelle vaaraa.

Yleisesti ottaen yön yli putkessa seissyt vesi on huonolaatuisempaa kuin keskellä päivää enemmän virrannut vesi. Vettä kannattaa siis aina vähän valuttaa ennen käyttöä, ei vain legionellan takia, vaan muidenkin putkistosta liukenevien yhdisteiden takia, Mentula kertoo.

– Jos vesi pääsee jossakin seisomaan ja pöpöt lisääntymään, riski sairastua kasvaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla