Gunnel ja Findus-kissa ruokasalin ovella. Gunnel teki uuden oviaukon kymmenisen vuotta sitten, sillä hän halusi oven, joka  avautuisi suoraan  puutarhaan.
Gunnel ja Findus-kissa ruokasalin ovella. Gunnel teki uuden oviaukon kymmenisen vuotta sitten, sillä hän halusi oven, joka avautuisi suoraan puutarhaan.

Ruotsalainen lasitaiteilija Gunnel Sahlin kaavaili vanhasta koulusta kesäasuntoa. Ihana valo ja loistava sijainti saivat hänet muuttamaan mielensä, ja talosta tuli ympärivuotinen koti.

Vuonna 1998 lasitaiteilija Gunnel Sahlin lähti katsomaan vanhaa koulurakennusta, joka sijaitsi kukkulan laella Södermanlandin idyllisellä maaseudulla. Kun hän astui vanhaan luokkahuoneeseen, hän tiesi heti haluavansa talon.

– Tässä on syy, jonka vuoksi ostin talon, Gunnel sanoo ja näyttää suurta luokkahuonetta, joka nyt toimii hänen ateljeenaan.

Pöydät ovat Gunnelin suunnittelemat, ja ne on teetetty puusepällä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mikä olisikaan taiteilijalle sopivampi asunto kuin talo, jonka rakenteista luovuus tuntuu huokuvan. Hätkähdyttävintä ateljeessa on suurista ikkunoista tulviva valo. Tilassa on aina valoisaa, olipa sää millainen tahansa. Huoneen keskellä on kaksi suurta pöytää, joilla on tilaa monenlaisille projekteille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Gunnel on kiinnostunut puutarhoista, mikä näkyy kotipihalla.

Kun Gunnel muutti rakennukseen, hän teetti siihen joitakin muutoksia. Vanhan koulun eteinen jaettiin kahtia. Kylpyhuone on nyt käytävällä, jossa oppilaat ennen säilyttivät ulkovaatteitaan ja söivät eväsleipiään. Ruokasalista puhkaistiin ovi ja rakennettiin portaat puutarhaan. Talvisin rakennus oli kylmä, ja siksi Gunnel asennutti keskuslämmityksen. Samalla otettiin käyttöön vanhat valurautapatterit.

Kaappi, penkit ja hyllyt ovat aikaisemmilta ajoilta.

– Haluan kunnioittaa talon sielua ja luoda harmoniaa talon ja seudun välille. Haen sisustukseen elementtejä, jotka sopivat talon väreihin ja tunnelmaan. Olen viettänyt paljon aikaa kirpputoreilla, Gunnel kertoo hymyillen.

Kiinteä astiakaappi on alkuperäistä kalustoa vuodelta 1890.

Ison luokkahuoneen lisäksi koulurakennuksessa oli opettajan asunto, johon kuului kaksi huonetta ja keittiö. Remontoidessaan taloa Gunnel irrotti seinästä 12 kerrosta tapettia. Niiden alta löytyi laastipinta, ja sen jälkeen vahva hirsiseinä. Alun perin opettajalle oli varattu vain pieni keittiö, jossa oli tila sängylle. Toisen kerroksen lisähuone on luultavasti rakennettu 1930-luvulla.

Taloa ympäröivä puutarha on kokonaan Gunnelin luomus. Puutarhan paikalla ei alun perin ollut mitään – ei edes maata. Gunnel on kiinnostunut puutarhoista, mikä näkyy kotipihalla. Hän haluaa luoda puutarhaan kontrasteja: rouheaa ja villiä, pidättyväistä ja siistittyä.

Juttu on tiivistelmä Glorian Kodin numerossa 5/2019 ilmestyneestä jutusta Takaisin kouluun. Tämä on Glorian Kodin artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fissä. Lisää Glorian Kodin juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/gloriankoti.

Asukas: Ruotsalainen lasitaiteilija Gunnel Sahlin.

Koti: Talo on rakennettu vuonna 1890, ja siinä on 200 neliötä. Se sijaitsee Södermanlandin läänissä, 120 kilometriä Tukholmasta lounaaseen.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla