Kodin Kuvalehti
Parasta syksyssä: ruska ja kanervat.
Parasta syksyssä: ruska ja kanervat.

Onko sinullakin terassilla tai parvekkeella ruukuissa kanervia? Loistovalinta! Näillä puutarhurin ohjeilla saat ne säilyttämään loistonsa kevääseen asti. Yksi asia kannattaa varmistaa jo kaupassa.

Ei ole epäilystäkään, mikä on syksyn ja talven istutusten suosituin kasvimme: kanerva, joko luonnonvaraista kanervaa muistuttava Calluna tai isokukkainen kellokanerva Erica. Kovaa kilpailua ruukkujen ja kukkalaatikoiden ykköspaikasta kanervat eivät joudu käymään, sillä muita yhtä hyvin pakkasta kestäviä kukkakasveja ei juuri ole.

Kanervatkaan eivät kuitenkaan kestä kaikkea. Ne selviävät vähällä hoidolla, mutta huonosti hoidettuina voivat kuivua ja karistaa kukkia.

Puutarhuri Nina Riihimaa Puutarhuriavusta tietää, että juuri nyt syksyllä eletään aikaa, jolloin monen ote istutusten hoitamisessa lipsuu. Hän kertoo helpot keinot kanervien hoitamiseen ja neuvoo kuuntelemaan myös vanhoja kikkoja.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tavallisin virhe on kastella liian vähän

Kanervien maine kuivuutta kestävinä kasveina on tiedossa hyvin. Yhtä hyvin ei muisteta sitä, että ennen kuin lämpötilat painuvat pakkaselle sekä öisin että päivisin, myös kanervia on muistettava kastella.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Kanervien kastelussa luotettavin keino on kokeilla sormella multaa. Jos multa on kuivaa, kanervien juurelle kannattaa kaataa vettä. Pieni kastelu pari kertaa viikossa yleensä riittää. Jos ilma on kosteaa, kerran viikossa voi hyvin olla tarpeeksi, puutarhuri Nina Riihimaa sanoo.

Puutarhuri neuvoo miettimään kanervan kosteutta jo silloin, kun kukka vielä on kaupassa. Jos ruukku tuntuu kovin kevyeltä, multa on todennäköisesti päässyt kuivumaan.

– Itse kokeilen jo kaupassa, onko kanervapurkin multa kosteaa. Orvokeista näkee heti, jos ne ovat kuivuudesta nuupallaan, mutta kanervasta kuivumista ei niin vain näe päällepäin. Jos kanerva on päässyt myymälässä kuivumaan, sen peli voi olla menetetty.

Toisaalta kosteutta voi kertyä myös liikaa. Mullan kosteuteen liittyy sekin, mitä mullan alla on.

Usein vanhat keinot toimivat siinä missä pussillinen uusia, joskus kuin pussillinen kevytsoraa.

Jos kanervat ovat ruukuissa tai kukkalaatikoissa, joiden pohjassa ei ole reikää, juuret saattavat uida vedessä. Jotta niin ei kävisi, mullan alle ruukun tai laatikon pohjalle laitettavaksi myydään kevytsoraa.

– Yhtä hyvin toimivat jo vuosikymmeniä käytetyt  keinot eli pienten kivien tai vanhojen ruukunpalasten laittaminen ruukun tai kukkalaatikon pohjalle. Kun pohja on näin salaojitettu, ylimääräinen vesi pääsee valumaan pois mullasta, juuret eivät ui vedessä ja pysyvät ilmavina, Nina Riihimaa sanoo.

Pakkaspäivät ovat kastelun loppu

Ensimmäisistä yöpakkasista kanervien talvikausi ei vielä ala. Niin kauan, kun päivälämpötilat ovat plussan puolella, kanervien tasaisesta kosteudesta kannattaa huolehtia eli kastelua jatkaa. Lannoitteita kanerva ei tarvitse.

Kun pakkasasteita on yön lisäksi päivällä, kanervien kastelu lopetetaan.

– Jos vesi pääsee jäätymään, juuret kärsivät. Pakkaspäivien alettua kanervat eivät vettä kaipaa, Riihimaa sanoo.

Pitkänkin pakkaskauden yli kanervat selviävät kastelematta ja hienosti, jos ovat selvinneet siihen asti.

Näin teet asetelman

Kanervat ovat kauniita sellaisinaan tai erivärisiä kanervia yhdistellen. Niiden seuraksi ruukkuihin ja muihin asetelmiin Puutarhuriavun Nina Riihimaa ehdottaa hopealankaa, joka on kanervien lisäksi yksi harvoista pakkasta hyvin kestävistä kasveista. Toinen kaunis ja kestävä kasvi kanervan rinnalle on variksenmarja.

– Myös kävyt tai havun oksat sopivat asetelmiin kanervien kanssa. Esimerkiksi jouluna joulukuusen alimpia oksia karsiessa ne kannattaa laittaa paraatipaikalle asetelmiin kanervien joukkoon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla