Kuvat
Kaisu Jouppi
Yrjö Kukkapuron Ateljee-tuoli on ikilainassa Kallen tädiltä. Hyllyrivin arkkitehtipari rakensi vanhoista Lundian tikkaista ja hyllylevyistä. Seinällä on Jaakko Mattilan Cross-teos ja hyllyn päällä Reeta Ekin Valuva-työ.
Yrjö Kukkapuron Ateljee-tuoli on ikilainassa Kallen tädiltä. Hyllyrivin arkkitehtipari rakensi vanhoista Lundian tikkaista ja hyllylevyistä. Seinällä on Jaakko Mattilan Cross-teos ja hyllyn päällä Reeta Ekin Valuva-työ.

Arkkitehtiparin kodin jujuna ovat liukuovet ja pitkä, viilupintainen kaapisto, joka piilottelee pariakin salaisuutta.

Kun Oulun kaupunki laittoi vanhan puisen pienkerrostalon myyntiin Raksilan puutaloalueelta, arkkitehtien työhuoneporukka iski kiinni. Kalle Vahtera oli Berliinissä tekemässä diplomityötään, kun kuuli tutuilta talosta ja mahdollisuudesta rakentaa siihen oma asunto. Talosta tuli neljän pariskunnan projekti. Kalle ja puoliso Virve Väisänen halusivat kotinsa talon kivijalkaan, jotta saivat oman pihan.

Kesäisin koti laajenee pihalle. Aina syksyn tullessa Virvestä tuntuu, että terassi pitää tyhjentää aivan liian aikaisin.

Kalle, miten uskalsit ostaa kodin näkemättä taloa?

Kalle: Työhuoneeltamme kävi porukkaa katsomassa, mitä talosta voisi saada aikaiseksi. Vaikka silloinen kotimme oli kiva, innostuin, kun näin kuvia talosta. Olin asunut teininä täällä Puu-Raksilassa ja tiesin alueen ainutlaatuisuuden.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Virve ja Kalle suunnittelivat keittiön yhdessä, ja sen toimitti Aallon kaluste Iistä. Saarekkeessa on seinämä, jonka taakse piiloutuvat pesuallas ja tiskit.

Miten suunnittelitte näin uniikin kodin vanhaan rakennukseen?

Kalle: Ostimme talosta sata neliötä, ja suunnittelu lähti liikkeelle tästä raakatilasta. Asuntomme paikalla oli ennen toimisto ja asunto. Puolet asunnostamme on nyt yhtenäistä oleskelu-keittiötilaa. Tilan väljyys, valoisuus ja avoimuus tekevät arjestakin ylevää. Isojen liukuovien ansiosta valo pääsee kulkemaan vapaasti, ja näkymiä on tilasta toiseen.

Virve: Suunnittelun lähtökohtana oli säilytystilat, jotka järjestimme asunnon läpäiseväksi elementiksi. Valitsimme niukan materiaalipaletin, jota käytimme kaikissa tiloissa. Halusimme, että koti tuntuu kokonaisuudelta eikä erillisiltä tiloilta.

Lastenhuoneen pöytä ja tuolit hankittiin Artekin Aitasta. Ava Roomin sängystä saa myöhemmin tytöille kerrossängyn lisäosia hankkimalla.

Mistä tuli inspiraatio huoneiston läpäisevään kaappirivistöön?

Virve: Asuntoon tuli koneellinen ilmanvaihto, ja sen vaatimat putket piti saada kulkemaan piilossa huoneesta toiseen. Ne kulkevat nyt huomaamattomasti kaappirivistön ylätilassa. Säilytinvyöhykkeellä halusimme myös korostaa ja liioitella pitkänomaisten oleskelutilojen mittaa.

Kynnyksetön lankkulattia on maalattu valkoiseksi puolihimmeällä Permo-maalilla. Seinissä on maalarinvalkoinen, täyshimmeä Teknospro-maali. Se on Kallesta on amatöörimaalarille oiva valinta: sillä saa helposti siistiä jälkeä.

Millaisiin ratkaisuihin päädyitte remontissa?

Virve: Tavoitteenamme oli käytännöllinen lapsiperheen koti. Edellinen asuntomme oli yhtä isoa tilaa. Tähän kotiin halusimme huoneita. Toisaalta käytännöllisyys ei saa jyrätä kauneutta, vaan kodin tulee olla elämyksellinen ja viihtyisä.

Kalle: Purimme kaikki väliseinät. Säilytimme vain alkuperäiset ikkunat ja porrashuoneen. Muut alkuperäiset rakennusosat oli hävitetty jo talon aiemmissa korjauksissa, joten saatoimme vapaasti muokata tiloja mieleisiksemme.

Toki vanha talo määritteli raameja ja haastoi tekemään arkkitehdin näkökulmasta epätavallisiakin ratkaisuja. Esimerkiksi kylpyhuoneeseen ei yleensä mennä olohuoneesta, mutta meillä asunnon keskellä oleva tiilihormi määritti kylpyhuoneen paikan. Naamioimme kylpyhuoneen oven osaksi kaappiriviä. Lisäksi keittiöstä puhkaistiin pariovien kokoinen aukko ulkoseinään.

Kylpyhuoneeseeen valittiin Pukkilan Mosaico Porcelanico -laatta, koska sen mattapinta on kaunis ja se käy sekä seinään että lattiaan. Hana on Hansgrohen ja peilikaappi teetettiin puusepällä.

Mikä on sisustuksen punainen lanka?

Virve: Värejä on maltillisesti. Pääasiassa ne tulevat materiaalien luonnollisista sävyistä: pehmeää harmaata, puuta ja luonnonvärisiä tekstiilejä. Kuviotkin tulevat luonnonmateriaalien tekstuureista, kuten puunsyistä.

Kalle: Sisustus on enimmäkseen Virven käsialaa. Kalusteet ja esineet ovat peräisin aikaisemmista asunnoistamme. Emme retroile, mutta meillä on joitain vanhoja esineitä, koska ne vaan sattuvat olemaan meillä. Jos hankimme jotain uutta, niin se saa myös näyttää uudelta.

Kotia halkoo viilupintainen kaapisto, joka piilottaa sisäänsä niin vaatteet kuin tavarat. Samaa ovimateriaalia on avokeittiössä.

Tämä on Glorian Kodin artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fissä. Lisää Glorian Kodin juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/gloriankoti.

Juttu on ensimmäisenä ilmestynyt kesäkuun 2017 Glorian Kodissa.

Asukkaat: Arkkitehdit Virve Väisänen ja Kalle Vahtera sekä lapset Varpu ja Kaisla.

Koti: 100-neliöinen asunto vuonna 1940 rakennetun pienkerrostalon alimmassa kerroksessa Puu-Raksilassa Oulussa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla