Kaipaako koti siistimistä, mutta aika on kortilla? Nämä vinkit ovat sinua varten. 

Korona on sulkenut monet suomalaiset koteihinsa. Sisällä kykkiessä on aikaa huomata, kuinka ikkunoista siivilöityvä kevätaurinko paljastaa kodin siisteystilan – tai siis siivottomuustilan. Likaiset ikkunat, pölyä pinnoilla ja villakoiria lattialla.

Samalla pitäisi kuitenkin tehdä etätöitä, auttaa kenties lasta koulutehtävissä ja hoitaa pötyä pöytään. Perusteellista kevätputsausta ei siinä tohinassa ehdi suorittaa. Kodin suursiivoukseen ei välttämättä ole arjen keskellä aikaa niilläkään, joiden on yhä käytävä töissä.

Pikasiivousvinkit tulevat nyt enemmän kuin tarpeeseen. Kokosimme listaksi parhaat putsausniksit, joilla kodin saa ripeästi kiiltäväksi. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

1. Siivoa usein, älä pitkään

Kun kotona viettää tavallista enemmän aikaa, voi tuntua siltä, että (etä)työpäivän päätteeksi pitäisi vielä suorittaa suursiivous. Ajatus työläästä siivousurakasta johtaa monella vain siihen, että aloittamisesta ei tule mitään. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Päätä sen sijaan siivota viisi minuuttia kerrallaan, vaikka pitkin päivää tai useampana peräkkäisenä päivänä. Ajatus lyhyestä siivoustuokiosta madaltaa aloittamisen kynnystä. Saatat sitä paitsi huomata, että kun kerran aloitat, siivoatkin ihan mielelläsi vielä toiset viisi tai kymmenen minuuttia.

Seuraavista kohdista löydät inspiraatiota noin viiden minuutin putsausoperaatioihin, joita voit suorittaa yksi kerrallaan aina, kun sopiva hetki tulee.

2. Päätä, että keskityt ongelmakohtiin

Pikasiivouksessa ei jynssätä allaskaappia tai puhdisteta lattiakaivoa (oletuksena on, että ne kuuluvat jokaisen siivousrutiineihin silloin tällöin). Keskity kodin kohtiin, joihin pölyä ja likaa kertyy näkyville.

Tarkoitus on selvitä rättiä ja mahdollisesti imuria heiluttelemalla. Siirrä likaiset astiat pesukoneeseen, putsaa lavuaarit ja pyyhkäise keittiön sekä kylppärin tasot ja hanat. Tai imuroi murut ruokapöydän alta, sorat eteisestä ja pölypallerot lattialistojen vierestä. Heti paljon siistimpää!


3. Aloita ylhäältä

Pöly kulkeutuu jo maan vetovoimankin ansiosta ylhäältä alas. Jos siivoat ensin lattian ja pyyhit sitten pölyt valaisimista ja hyllyiltä, teet turhaa työtä. Aloita siis korkealta ja etene alas. Viimeiseksi tulevat lattiat. Järjestelmällisyydellä voittaa aikaa.

4. Pyyhi lattiat lastalla

Imurointi on monen inhokkipuuhaa. Niin myös Annakaisan, joka ratkaisi ongelman lopettamalla imuroinnin kokonaan jo useampi vuosi sitten. Silti hänen kotinsa on putipuhdas. 

Annakaisan salaisuus on lastatekniikka: kerran viikossa hän vie mattonsa tuulettumaan ulos ja vetelee tyhjät lattiat puhtaaksi tavallisella, ohuella siivouslastalla. Kun lastan päälle kietoo mikrokuituliinan ja kostean siivousliinan, lattia saa vielä tehopuhdistuksen pölyjen keräämisen jälkeen. 

5. Imuroi vain yksi huone per päivä

Jos vannot kuitenkin imuroinnin nimeen, kokeile Kodin Kuvalehden toimittajan tekniikkaa. Imuroi vain yksi huone päivässä, jolloin urakka ei isossa kodissa tunnu liian ylivoimaiselta. Imuroimisen kynnys laskee, kun päätät imuroida tänään olohuoneen ja huomenna makuuhuoneen.

Lisävinkki! Ripottele imurin pölypussiin kahvia, kardemummaa tai vaniljasokeria. Saat kotiin raikkaan ja ihanan tuoksun.

6. Pyyhi vain kosketuspinnat

Mieti, mitkä ovat niitä pintoja, joihin kodin pienet tai isommat rähmäkäpälät säännöllisesti tarttuvat? Niitä ei lopulta ole kauheasti: jääkaapin ovi, kaapistojen vetimet ja niiden ympäristö, ovenkahvat... Jos aikaa siivoukselle on vain hetki, on turha kuluttaa aikaa pyyhkimällä pintoja, jotka eivät oikeasti ole likaisia. 

7. Putsaa eläinten karvat sohvasta ikkunalastalla

Jos kodissasi on karvaisia eläinystäviä, painiskelet todennäköisesti irtokarvaongelman kanssa etenkin näin keväisin. Me Naisten toimittajan kahden pitkäkarvaisen koiran kodissa kangassohva pysyy siistinä tavallisen ikkunalastan avulla. Kun sohvan pintaa vetelee lastalla, karvat kerääntyvät pitkulaisiksi mytyiksi, jotka on helppo nyppiä sohvasta. 

Jos lemmikin karvat ovat lyhyempiä, ikkunalastaa voi kastella hieman vedellä ennen pyyhkimistä, jotta sähköisyys vähenee.

Sohvaa voi toki rullata myös vaatteille tarkoitetulla teippiharjalla, tai karvat voi poimia sohvasta leveän maalarinteipin avulla. 

8. Kokkaa ja siivoa yhtä aikaa

Keittiö pysyy siistinä, kun et päästä astiavuoria kasvamaan liian suuriksi ja pyyhkäiset tahrat pois heti, kun niitä syntyy. Käytä siis ruuanlaiton luppoaika hyödyksi: kun sipulit kuullottuvat pannulla, täytä tai tyhjennä astianpesukone. Kun odotat veden kiehumista, pyyhi pinnoilta tahrat pesuaineella ja mikrokuituliinalla – ja niin edelleen. 

9. Tiskiallas kiiltämään

Jos haluat saada kodin nopeasti puhtaamman näköiseksi, keskity tiskialtaan ja sen ympäristön siistimiseen. Tiskaa astiat tai laita ne astianpesukoneeseen. Poista roskat altaan pohjalta ja hankaa allas sekä hana puhtaiksi.

Hyvä apu altaan siivouksessa on kodin tehoaine ruokasooda. Laske lavuaarin pohjalle jonkin verran vettä ja kaada sekaan pari ruokalusikallista ruokasoodaa.

Lisävinkki! Lyöt kaksi kärpästä yhdellä iskulla, kun laitat siivousliinat likoamaan ruokasoodaveteen. Lavuaari ja liinat raikastuvat samalla kerralla. Kätevää! 

10. Pyyhkäise jääkaapin pinnat kauppakassin tyhjennyksen aikana

Jääkaappi tulisi siivota perusteellisesti 2–3 kertaa vuodessa. Jotkut tähän yltävätkin, mutta silti jääkaapin hyllyihin pinttyy helposti tahroja. 

Ylläpitosiivous helpottaa. Marttaliiton hankekoordinaattori Katariina Juurikkala neuvoo näin: pyyhkäise jääkaapin pinnoilta näkyvät tahrat puhdistusliinalla aina, kun tyhjennät kauppakassin sisällön jäkaappiin. 

Jos jääkaappi on tahraton mutta haisee tunkkaiselta, kaada ruokasoodaa kulhoon ja laita kulho jääkaappiin. Sooda imee hajut pois. 

11. Pikaputsaa kylpyhuoneen pinnat

Eräs hyväksi havaittu pikasiivousniksi on pyyhkiä kylpyhuoneen pinnat vauvojen kosteuspyyhkeillä. Liinoilla pahimmat tahrat puhdistuvat vikkelästi. Tätä niksiä kannattaa toki ekologisista syistä käyttää harkiten ja vain silloin, kun aikaa todella on vain pikaputsaukseen.

Kylppärin minimisiivouksessa riittää, kun pyyhkii hanan ja pesee pöntön. Kun ne kiiltävät puhtaina, pölyisiin nurkkiin ei edes kiinnitä huomiota. 

12. Ota mainoskatkot hyötykäyttöön

Tekeekö mieli katsoa telkkaria, vaikka koti kaipaisi siivousta? Siivoa mainoskatkojen aikana! Siisti ensimmäisen katkon aikana keittiö, pyyhi seuraavalla kylppärin pinnat ja laita kolmannella pyykit kuivumaan. Vinkki toimii toki vain, jos katsot perinteistä telkkaria, jossa mainoskatkoja on.

12. Älä turhaan pese ikkunoita

Arkkitehti Alvar Aallon lempeä sisustusvinkki lämmittää mieltä aina keväisin valon lisääntyessä. Hän tuumasi, että valo on pehmeämpi, kun se tulvii sisään likaisten ikkunoiden suodattamana. Jos Alvar sanoo, niin pakko se on uskoa.

13. Kukita koti

Palkitse itsesi pikasiivouksesta ja osta kimppu kauniita kukkia kotiin. Asettele ne vaasiin näkyvälle paikalle. Koko kodin ilme raikastuu hetkessä. Kuka nyt sohvan alla lymyileviä villakoiria huomaisi, kun voi ihailla kukkasia?

mara2

Jos on keskuspölynimuri, niin kannattaa enemmän kuin puolet siivoukseen varatusta ajasta käyttää imurointiin. imu kuljettaa myös suulakkeen irroittaman ja leijailevan pölyn pois. nin saadaan hyvä lopputulos. eikä tarrtte hepa-suodatintakaan . eikä leijailevaa pölyä ole niin paljon laskeutumassa takaisin siivouksen päätyttyä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla