Kuvat
Sanoma-arkisto
Huonekalut tulee aina syynätä huolellisesti, ennen kuin ne kantaa uuteen kotiin.
Huonekalut tulee aina syynätä huolellisesti, ennen kuin ne kantaa uuteen kotiin.

Käytetyn tavaran ostaminen on suositumpaa kuin koskaan, mutta suhtaudu varauksella kirppisaarteeseen.

Toisen roska on toisen aarre, sanotaan. Kirpputoreilta voi tehdä toinen toistaan uniikimpia designlöytöjä kotiin, mutta harva tulee ajatelleeksi, että kirppisaarteen mukana kotiin saattaa kulkeutua myös ei-toivottuja vieraita.

Usein lutikat saa ikävänä tuliaisena ulkomaanmatkalta, mutta ne voivat löytää tiensä asuntoon myös käytetyn huonekalun, tavallisimmin sängyn tai sohvan, mukana, Turvallisuus- ja kemikaalivirasto muistuttaa perjantaina lähettämässään tiedotteessa

Roskalavalle, jätetilaan tai rappukäytävään hylättyjä huonekaluja ei välttämättä kannata poimia lainkaan mukaan, mutta surkea lutikkayllätys voi vaania myös kirppistavarassa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kierrätetyn tavaran ostamista on turha pelätä, mutta muutamalla konstilla voi pitää huolen siitä, ettei epätoivottu vieras leviä omiin nurkkiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kuinka huonekalu tai kirppistavara tutkitaan lutikoiden varalta? Kysyimme asiaa Luteiden Torjunta Helteen asiantuntijalta Henri Tiaiselta.

Verta imevä lutikka tekee pesän pääsääntöisesti noin puolentoista metrin päähän ravinnonlähteestään, joten kodin tavaroista se lymyilee useimmiten sohvan tai sängyn lähellä. Ruokapöytä on siinä mielessä epätodennäköinen.

– Lutikka voi silti kantautua kotiin tavaran kuin tavaran mukana, jos on kantautuakseen. Muut sisätilojen tuholaiset eivät kantaudu irtaimiston mukana, Tiainen sanoo.

Suomessa on 500 erilaista luteiden lajia, mutta haitallisin niistä on seinälude. Se on nykyään yleisin syy tuholaistorjuntaan useimmissa tuholaistorjuntayrityksissä. Ne ovat yleisempiä kuin sokeritoukat tai turkiskuoriaiset. Viime vuosina on uutisoitu useaan otteeseen, että ludehavaintojen määrät suomalaisasunnoissa ovat kasvaneet – ja että pahimmillaan tuholaiset voivat vallata kokonaisia kerrostaloja.

Silmä tarkkana – näetkö outoja pisteitä?

Tiainen muistuttaa, että lutikka jättää aktiivisesti jälkiä ja ilmoittaa olemassaolostaan. Merkki tuholaisesta ovat pienet mustat pisteet, eli lutikan uloste, jota kannattaakin etsiä pinnoilta jo ennen tuotteen ostamista. Ennen kuin kannat uuden kalusteen kotiin, ota esille älypuhelimen taskulamppu. Käy puuosat rauhassa läpi ja etsi mustia pisteitä.

– Puussa mustat pisteet voivat olla esimerkiksi hometta, ja lutikan uloste voi näyttää vähän samalta. Netistä löytyy kuvia lutikan ulosteesta. Varmuuden saamiseksi niitä kannattaa verrata outoihin pisteisiin, Tiainen jatkaa.

Varsinkin sohvassa ja sängyssä on äärimmäisen tärkeää kiinnittää huomiota runkoon. Öisin liikkuva lude haluaa olla päivänvalolta piilossa, joten se pesiytyy rakenteisiin ja pohjaan.

– Puupinnoista lutikka saa hyvän tarttumaotteen. Puuesineet ovatkin suurin riski, sillä vaikkapa metallista lude ei saa otetta, Tiainen toteaa.

Jos luteita havaitsee, olennaista on toimia nopeasti, ettei ongelma pääse laajenemaan. Omin avuin niitä ei saa hävitettyä.


Näin tunnistat luteen:

► Luteet ovat ruskeita tai vaaleita, noin 8 millimetrin pituisia, leveitä ja litteitä ötököitä.

► Luteet imevät ihmisistä (tai lemmikkieläimistä) verta ravinnokseen öisin. Joillekin puremista aiheutuu kutisevia tai kirveleviä paukamia – samankaltaisia kuin hyttysenpistossa. Kutinaa ja paukamia voi hoitaa apteekista saatavilla kortisonivoiteilla ja antihistamiinitableteilla.

► Hitaasti ryömivät luteet lähtevät liikkeelle öisin. Sellaisen saattaa bongata sytyttämällä valot keskellä yötä.

► Päiväksi lutikka vetäytyy pimeisiin koloihin, esimerkiksi seinien halkeamiin ja huonekalujen uumeniin. Piilopaikat paljastuvat usein tummista ulosteläiskistä, joita voi olla patjan alapuolella, huonekaluissa tai esimerkiksi seinätapetissa.

Tea tree -öljyä

Kannattaisi ottaa oppia Australiasta, missä tiedetään ötököiden torjunta. Millään myrkyillä ne eivät katoa, mutta luonnosta löytyy esim. Tea tree - öljy, jota ötökät karttavat. Kannattaa kokeilla luonnon keinoja, etikasta soodaan ja siihen lisättynä Tea tree-eukalyptus-ym vahvoja, luonnon antibakteerisia torjujia.

Tuskin ne tärpätistäkään tykkäävät, jos huonekalu kestää sillä desinfioinnin. Vähemmän tavaraa on enemmän tilaa ja helpompaa siivousta.

Vierailija

Voisin väittää että metallijalkojen suoja luteita vastaan olisi vanhaa tietoa. Tosin vaikuttivat olevan erittäin tehokkaita käyttämään kaikenlaista siltoina, eli mahdollista että päätyivät sänkyyn muuta kautta, jos ei muuten niin tiputtautumalla katosta. Terveisiä eräästä kauhujen hostellista (ulkomailta).

Sisältö jatkuu mainoksen alla