Kuvat
Riitta Sourander
Kattoikkunan valo lankeaa ruokailutilaan kauniisti. Serge Lesagen eläväpintainen, nahkapaloista ommeltu matto on helppohoitoinen. Nemon Crown Plana Minor -kattokruunu sopii korkeaan tilaan.
Kattoikkunan valo lankeaa ruokailutilaan kauniisti. Serge Lesagen eläväpintainen, nahkapaloista ommeltu matto on helppohoitoinen. Nemon Crown Plana Minor -kattokruunu sopii korkeaan tilaan.

Kun lapset lensivät pesästä, Petra ja Timo halusivat aikuiskodin Helsingin keskustasta. Ullakkoasuntoa suunnittelemaan he pyysivät sisustusarkkitehti Heini Lehdon.

Kun uusperheen lapset muuttivat omilleen, Petra ja Timo saattoivat ajatella vain omia asumistoiveitaan. Molemmat kaipasivat Helsingin keskustaan, ja Petra halusi kodin, jossa pinnat olisivat uusia ja ratkaisut moderneja. Kun upea ullakkoasunto löytyi, Petra ja Timo kääntyivät sisustusarkkitehti Heini Lehdon puoleen.

Avarasta takkatilasta aukeavat lasiovet lasitetulle parvekkeelle. Suuret matot tuovat tilaan lämpöä ja kokoavat kalusteet yhteen.

Heini, asunto oli juuri remontoitu myyntikuntoon. Millaisia muutoksia siihen teitte?

Asunto oli maalattu ja remontoitu myyntiä varten kokonaan neutraalin valkoiseksi. Suuria muutoksia ei tarvittu, sillä asiakkaani pitivät vaaleista ja raikkaista ratkaisuista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Oleskelutilat oli jaettu kahteen huoneeseen, joista toisessa sijaitsi televisio ja toinen toimi olohuoneena. Ratkaisu oli huono, sillä upea korkea tila hukattiin pieniin koppeihin. Kun huoneiden välinen seinä purettiin, syntyi upea, lähes kirkkomainen tila, jossa valo kulkee kauniisti.

Olohuoneen viiston katon alle valittiin Formverkin sohvaryhmä, joka on riittävän suuri television ääressä kotoiluun. After Party -työ on Heidi Lampeniuksen.

Onko ullakkoasunto erilainen sisustettava kuin tavallinen kerrostalokoti?

Koska tila on suuri ja korkea, se vaatii kalusteisiinkin isot mittasuhteet. Usein ullakkoasunnon monimuotoiset tilat täytyy sisustaa väljemmin kuin normaalit kulmikkaat huoneet, joissa kaikki seinät ovat samankorkuiset ja katto suora. Kalusteiden ympärille täytyy jättää enemmän tilaa, jotta paikoittain vinot, matalat katot eivät luo ahdasta tunnelmaa.

Takkahuoneen ja ruokailutilan väliin jää käytävämäinen keittiö, joka toimii kahden hengen taloudessa mainiosti. Vanha tiiliseinä tuo lämpöä valkoiseen tilaan ja kertoo asunnon historiasta ullakkona.

Usein ikkunat ovat ullakkoasunnoissa pieniä ja valoa vähän, mikä täytyy huomioida valaistuksessa. Petra ja Timo ihastuivat tähän asuntoon siksi, että se on poikkeuksellisen valoisa ullakoksi ja sen tilat ovat korkeita ja avaria. Sisustuksessa oli oltava tarkkana siinä, että valitut esineet eivät näytä mitättömiltä. Esimerkiksi mattojen on oltava riittävän suuria, jotta ne kokoavat kalusteet yhteen eivätkä jätä niitä irrallisiksi.

Neutraalin sisalmaton päällä oleva Tikaun villamatto tuo lämpöä parvekkeelle.

Asunnossa on hienoja taideteoksia. Miten valitset taidetta sisustuksiin?

Kun käyn asiakkaan kodissa, kiinnitän huomiota siellä olevaan taiteeseen ja heidän mieltymyksiinsä. Petran ja Timon kodissa oli tärkeää se, että taide luo positiivista tunnelmaa ja lämpöä. Lisäksi värisävyjen tuli olla harmonisia. Helsinki Contemporaryn Mari Männistön kanssa kävimme yhdessä läpi gallerian taiteilijoita ja heidän töitään. Galleria toimitti valitsemani taulut asukkaille nähtäviksi kotiin, ja niistä Petra ja Timo valitsivat mieluisimmat.

Makuuhuoneen säilytyskalusteet on teetetty Heinin suunnitelmien mukaan tammesta. 

Asukkaat toivoivat kodikasta kahden aikuisen kotia. Miten se vaikutti sisustukseen?

Petra ja Timo ovat hyvin lämpimiä ihmisiä, ja heille on tärkeää yhteinen aika kahden kesken ja vanhojen hyvien ystävien kanssa. Toisaalta heillä on suuri uusperhe, jonka he haluavat koota saman pöydän ympärille. Etsiessäni kalusteita mietin kaikessa lämpöä ja kotoilun elementtiä. Sohvan piti olla niin suuri, että siihen voi käpertyä. Takan ääreen voi siirtää monta lepakkotuolia silloin, kun hyvät ystävät tulevat vierailulle. Viikonlopun pitkiin aamiaisiin Petra ja Timo toivoivat intiimimpää nurkkausta, jonka rakensimme näköalaikkunan eteen keittiön viereen Woodnotesin K-tuoleista. Siinä on ihana paikka jutella ja nauttia maisemasta Katajanokan yllä.

Juttu on ilmestynyt ensimmäisen kerran Glorian Kodin numerossa 1/2018.

Lisää Glorian Kodin juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/gloriankoti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla