Kuvat
Krista Keltanen
Keittiössä on Iskun kaapistot ja Mathiaksen lattialankuista rakentama kolmimetrinen pöytä, jonka ympärillä on kymmenen vuotta sitten hankitut Piiroisen Arena-tuolit.
Keittiössä on Iskun kaapistot ja Mathiaksen lattialankuista rakentama kolmimetrinen pöytä, jonka ympärillä on kymmenen vuotta sitten hankitut Piiroisen Arena-tuolit.

Arkkitehti Mathias Nyström palasi lapsuuden maisemiinsa ja suunnitteli perheelleen modernin, latomaisen kodin.

Kaipaamme muutosta, Mathias ja Sonja Nyström alkoivat ajatella kerrostalokodissaan Helsingissä vuosikymmenen vaihteessa. Nyströmit muuttivat Tammisaareen ja haaveilivat oman talon rakentamisesta. Kun vesivahinko ajoi perheen evakkoon vanhaan puutaloon, he huomasivat, että avara puutalo tuntui oikealta.

– Se oli viimeinen niitti päätöksellemme. Halusin suunnitella talon, joka on yksinkertainen, linjakas ja muodoltaan perinteinen. Sukumme mailta Tenholasta löytyi meille sopiva rakennuspaikka. Olen viettänyt täällä lapsuuteni. Pitkä, matala rakennus ja selkeä muotokieli tuntuivat oikealta tähän ympäristöön, Mathias sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Talon ulkopinta on käsittelemätöntä haapaa ja katto poimupeltiä.

Perhe sai rakennusluvan vuonna 2012, ja talon suunnittelemiseen paneuduttiin koko perheen voimin. Arkkitehtinä Mathias teki alustavan luonnoksen, ja Sonja osallistui miettimällä huonejakoa ja keittiön toimivuutta. Talosta rakennettiin pitkäaikaista kotia perheelle, ja suunnittelussa piti ottaa huomioon rakennusluvan mukaiset, omakotitalolle niukat 120 neliötä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sisäänkäynnin puolelle Mathias ja Sonja rakensivat terassin douglaskuusesta. Perheen takana siintää läheinen järvi.

Mathias rakensi suunnitelmien pohjalta pienoismallin, koska halusi koko perheen ymmärtävän, millainen talosta oikeasti tulisi. Talon rakentaminen alkoi kesällä 2012, ja perhe muutti taloon seuraavana vuonna.

– Valitsimme talon kaikkiin pintoihin aitoja materiaaleja, kuten puuta ja kiveä. Laskin, että puuta on seitsemää eri lajia: tervaleppää, douglaskuusta, haapaa, lehtikuusta, tammea, kuusta ja mäntyä. Esimerkiksi julkisivuun valitsin hopeanharmaaksi muuttuvaa haapaa ja terasseihin lahonkestävää douglaskuusta. Pyrin käyttämään mahdollisimman paljon paikallista puutavaraa, Mathias kertoo.

Nikarin Decembre-tuoli on talon ainoa uusi kalustehankinta. Sisäseinät on tehty kolmeen eri leveyteen sahatusta tervalepästä, joka on vain kevyesti pyyhkäisty valkolakalla. Katto on käsittelemätöntä tervaleppää, lattia douglaskuusta.

Sonja ja Mathias halusivat tilavan olohuoneen ja avokeittiön. Suuret ikkunat aukeavat kaikkiin suuntiin. Ruokailutilan he sijoittivat keittiön ja olohuoneen väliin. Tämän suuren tilan lisäksi kotiin haluttiin vain vanhempien makuuhuone, lastenhuone ja työhuone. Tyttöjen huone rakennettiin niin, että iso tila on myöhemmin mahdollista jakaa kahteen pienempään.

Parvi on monitoimitila , jossa pelataan yhdessä, majoitetaan vieraita ja kuivatetaan pyykkiä. Ikean safarituoli on klassikko, jonka Mathias hankki kirpputorilta.

Saunaa talossa ei ole, koska Mathias ja Sonja haaveilevat rantasaunan rakentamisesta. Kylpyhuone sijaitsee vanhempien makuuhuoneen läheisyydessä ja wc käytävällä. Eteisestä on kulku parvelle, joka toimii vierashuoneena, ja saattavatpa lapset levittää sinne leikkinsäkin. Parvelta aukeaa upea näkymä järvelle ja alas ruokatilaan.

– Kun muutimme, talon sisätilat olivat valmiit, mutta ulkopuolella riitti töitä. Teimme Sonjan kanssa terassit ja julkisivun verhoilut itse. Omaa kotia oli ilo rakentaa, Mathias kertoo.

 

Sonjan ja Mathiaksen mielestä parasta kodissa on luonnon läsnäolo. Ikkunat on sijoitettu niin, että istuipa missä päin kotia tahansa, ympäröivä luonto näkyy esteettä.

Mathias halusi talosta modernin, ja vaikka se ei olekaan täysin ekotalo, siihen on käytetty kestäviä materiaaleja. Talossa on maalämpö, koneellinen ilmastointi ja hyvin eristävät ikkunat. Kaikissa pinnoissa on käytetty ekologisia vaihtoehtoja. Talon seinät ja terassit ovat käsittelemättömiä, eli kaikki puujäte on poltettavaa. Seinämateriaalit ovat hengittäviä.

– Olemme jo vuosia valinneet lähiruokaa ja luomua, joten mietimme, miksi asuisimme kodissa, joka ei jatkaisi samaa ajatusmallia. Materiaalit ovat mahdollisimman luonnollisia ja läheltä. Myös talon rakentamisessa apuna olleet puusepät ovat paikallisia ammattilaisia, Mathias kertoo.

Pianoa soitetaan päivittäin, musikantteina Mathias ja Ingrid-tytär. Perhe kasvattaa kaiken mahdollisen itse. Mathias suunnitteli keittiön suurelle ikkunalle keveän mutta tilavan hyllykön yrttien ja kasvien taimia varten.

Tämä on Glorian Kodin artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fissä. Lisää Glorian Kodin juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/gloriankoti.

Juttu on ensimmäisenä ilmestynyt kesäkuun 2017 Glorian Kodissa.

Asukkaat:  Arkkitehti Mathias Nyström ja sosiaalityöntekijä Sonja Nyström sekä lapset Ellen ja Ingrid.

Koti: Vuonna 2013 valmistunut Mathias Nyströmin perheelleen suunnittelema omakotitalo Raaseporin Tenholassa. Neliötä talossa on 123.

Vierailija

Ei näiden tällaisten "arkkitehtien" luomuksissa ole paljon kehumista. Kyllä puurakennus Suomessa tarvitsee ehdottomasti räystäät!

Vierailija

Tämä trendi, että on isot ikkunat ja ei verhoja, toimii jossain suurkaupungissa jos sielläkään. Miksei voi mennä talon ulkopuolelle ihastelemaan maisemaa?

Sisältö jatkuu mainoksen alla