Tummat ikkunanpielet antavat ryhtiä muutoin vaaleaan tilaan. Sähköpianon takana on Virpi Mäkisen akvarelli, joka vaimentaa tilan kaikua. Bon-sohva ja sohvapöytä ovat Adean.
Tummat ikkunanpielet antavat ryhtiä muutoin vaaleaan tilaan. Sähköpianon takana on Virpi Mäkisen akvarelli, joka vaimentaa tilan kaikua. Bon-sohva ja sohvapöytä ovat Adean.

Unelma helpommasta arjesta luonnon läheisyydessä sai Heidin ja Tonin palaamaan juurilleen, vaikka tontti pääkaupunkiseudulta oli jo hankittu. Yksi puhelinsoitto Heidin siskolta sinetöi päätöksen.

Pitäisikö sittenkin palata Kokkolaan? Lapsuuden kotipaikkakunta oli jäänyt taakse jo 17 vuotta sitten, ja Heidi ja Toni suunnittelivat talon rakentamista Espooseen. Parin käsissä olivat arkkitehdin luonnokset tulevasta kodista, kun Toni avasi keskustelun paluumuutosta.

Lattia on suomalaista kuusilankkua, ja sen asensi Danin kelolattiat. Pisimmät lankut ovat kuusimetrisiä

Olitte suunnitelleet taloa Espoon Nuottalahteen. Miten päädyittekin rakentamaan Kokkolaan?

Heidi: Ajoitus oli tavallaan huono, sillä olimme juuri hankkineet Espoon-tontin. Pari päivää keskustelun jälkeen siskoni soitti sattumalta ja houkutteli meitä takaisin lapsuusmaisemiin. Hän oli aikoinaan ostanut suvultamme maata, ja tilaa oli juuri sopivasti vielä toiselle omakotitalolle. Aivan kuin hän olisi aavistanut, että nyt on hyvä hetki tarjota meille rakennuspaikkaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Toni: Muutto synnyinseudulle houkutteli, mutta en ensin innostunut tontista lainkaan. Kun sitten tulimme paikan päälle ja katsoimme ympärillemme uusin silmin, maisema hurmasi meidät molemmat. Emme olleet aiemmin ymmärtäneen, millainen näköala täältä avautuu. Tontti näytti hyvin erilaiselta kuin aikaisemmin, sillä myrsky oli kaatanut suuren alueen honkametsää rakennuspaikan kohdalta ja paljastanut upean näkymän metsän yli viereiseen kylään.

Olen yrittäjä, eikä työni ollut sidottu pääkaupunkiseudulle, mikä mahdollisti paluumuuton. Päätöksen teossa painoi se, että lasten isovanhemmat asuvat lähellä, mikä onkin helpottanut arkeamme.

Suuri taideteos olohuoneen seinällä on oikeasti intialainen matto. Heidin sylissä Oliver ja vieressä Livia sekä Elia.

Olitte jo ehtineet suunnitella yhden talon Espooseen. Siirsittekö nyt samat suunnitelmat Kokkolaan?

Toni: Haaveissamme oli alun perin kivitalo, mutta tälle tontille tuntui sopivan paremmin puutalo. Kivitalo olisi tuntunut hieman kovalta tänne maalaismaisemaan metsän reunalle.

Heidi: Nuottalahden tontti oli kapea, ja siellä rakennus olisi pitänyt tehdä kahteen tasoon. Esikoisemme Oliver liikkuu pyörätuolilla, ja sen vuoksi perheemme tarvitsee esteettömän kodin. Yhdessä tasossa asuminen on paljon helpompaa ja käytännöllisempää pienten lasten ja erityislapsen kanssa.

Vanhempien makuuhuoneeseen valittiin tehosteväriksi tummanharmaa. Sängyn päätyseinä maalattiin Tikkurilan Tyrsky-sävyllä, ja sama tummuus jatkuu paksuissa samettiverhoissa. Paksu neulepeitto on Heidin tekemä.

Miten lapset kokivat muuton uudelle paikkakunnalle?

Heidi: Täällä oli jo entuudestaan rakkaita ihmisiä, ja juuremme ovat täällä, joten paikka tuntui lapsista jo tutulta. Asuimme rakennusaikana perheemme sukutilalla lyhyen matkan päässä taloltamme, joten saimme pehmeän laskun uudelle paikkakunnalle. Kaiken lisäksi naapurissa, vain muutaman askeleen päässä, asuvat siskoni perhe ja lasten serkut.

Pihapiirissä sijaitseva uima-allastalo on koko perheen suosikki. Lämpökäsitellystä haavasta tehty rimakatto tuo lämpöä tilaan mustien seinien ja laattapintojen rinnalle.

Mistä saitte idean rakentaa erillisen uima-allastalon?

Heidi: Mietimme ensin piha-allasta, mutta sen talvikäyttö olisi ollut mahdotonta. Paikkakunnalla ei ole uimahallia, johon voisimme helposti mennä Oliverin kanssa. Uima-allastalo mahdollistaa sen, että voimme koko perhe uida ympäri vuoden. Livia ja Elia uivat toisinaan jopa kolme kertaa päivässä. Oliver puolestaan nauttii vapauden tunteesta, kun vesi kelluttaa häntä.

Toni: Altaaseen asennettiin vastavirtalaite, joten siinä voi hyvin myös treenata.

Secto Designin suuret Octo-valaisimet ovat juuri sopivan ilmavat tilaan. Kokovalkoiset Seiska-tuolit nousevat kauniisti esiin tammista Lamus-pöytää vasten.

Millaisia sisustushaaveita olette toteuttaneet uudessa kodissanne?

Toni: Olemme toteuttaneet haaveitamme pikkuhiljaa. Suuria hankintoja harkitsemme pidempään, sillä haluamme panostaa kestävään laatuun. Emme halua uusia asioita parin vuoden välein. Unelmieni Egg-tuolin hankimme, kun se oli paikallisessa huonekaluliikkeessä kampanjahintaan. Onneksi makumme menevät hyvin yhteen. Talossamme parasta on kuitenkin näkymä. Jo kotipihaan tultaessa näemme kauas yli mäntymetsän ja peltojen.

Heidi: Metsä ohjaa ja inspiroi meitä. Talo sijoitettiin tontille niin, että luonto tulee osaksi sisustusta ja ikkunoista aukeaa maisema pitkälle kilometrien päähän. Luonto tarjoaa meille joka ilta erilaisen näytöksen suurista maisemaikkunoista: Kesällä laskeva aurinko värjää honkapuiden rungot oransseiksi. Talvella samat puut saavat kuurakoristeet.

Suuri maisemaikkuna tuo metsän suihkutilaan. Hansgrohen eleettömät suihkut nousevat kauniisti esiin tummaa laattapintaa vasten.

Heidi: Avarat, esteettömät tilat olivat toivelistamme kärkisijalla, ja ne toteutuvat täällä täydellisesti. Nautimme erityisesti suuresta olohuoneesta. Haaveilimme tanskalaisesta douglaskuusilattiasta, mutta se oli liian hintava. Tonin veli vinkkasi kokkolalaisesta lattiantekijäistä, joka valmisti meille kuusilattian samaan tyyliin. Kotimme lattialankut on sahattu Suomessa kasvaneista puista.

Tämä on Glorian artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fissä. Lisää Glorian Kodin juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/gloriankoti.

Juttu on ilmestynyt Glorian Kodissa 8/2019.

Sisältö jatkuu mainoksen alla