Kuvat
Shutterstock
Banaanikärpänen näyttää lähikuvassa yllättävän söpöltä. Kuva: Colourbox
Banaanikärpänen näyttää lähikuvassa yllättävän söpöltä. Kuva: Colourbox

Kun keittiössä viihtyvistä pörrääjistä pitää päästä nopeasti eroon, paras apu löytyy ruokahyllystä.

Mätäkuu. Banaanikärpäskuukausi. Viimeistään heinäkuussa nämä keittiötuholaiset löytävät tiensä suomalaisten koteihin.

Oletko yrittänyt jo väsymiseen saakka nitistää pienet pörriäiset?

Kaiken lähtökohtana on siisti koti, jossa biojäteastia suljetaan kiinni kunnolla ja tyhjennetään tarpeeksi usein. Työtasot ja tiskialtaat kannattaa pitää puhtaina ja hedelmät pestä kotona heti, sillä niissä voi olla banaanikärpästen munia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jos koti on jo siisti, on aika ottaa muut apuvälineet esiin. Yksikin keino tepsii, mutta jotkut ovat yhdistäneet jopa kaikki alla listatut avut yhdeksi tehokeinoksi. Toisille riittää yksi häätökikka.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Bonus! Mielikuvituksellisimmat omaksuvat suoraan kohdan 11.

 1. Sokerivesi
  Jos haluaa häätää banaanikärpäset myrkyttömästi, voi nitistämiskeinoksi ottaa helpon raaka-aineen: sokerin. Kun laittaa sokerivettä pieneen astiaan, esimerkiksi lastenruokapurkkiin tai pulloon, makean perässä tulevat banaanikärpäset lentävät sinne ja hukkuvat.
 2. Imuri
  Moni vetää banaanikärpäset pois joko tavallisella tai käsi-imurilla. Helppoa ja nopeaa!
 3. Viini
  Erityisesti makea punaviini lasin tai pullon pohjalla houkuttelee banaanikärpäset ansaan. Viinipullo toimii lasia tehokkaammin, sillä sieltä öttiäiset eivät nouse ylös niin helposti. Mutta yön yli tiskipöydälle jätetty viinilasikin käy oikein hyvin. Aamulla kärpäset ovat hukkuneet viiniin. Osa käyttää myös makeita siidereitä ja lisää tipan astianpesuainetta mukaan rikkoakseen pintajännityksen.


  Viinikelluntaa!
  Viinikelluntaa!
 4. Viinietikka
  Jos banaanikärpäsille ei halua tarjoilla vapaa-ajan juomiaan, kuten siideriä tai viiniä, kannattaa kokeilla viinietikkaa. Mitä makeampi etikka, sitä parempi se on banaanikärpästen torjuntaan. Astian suulle voi laittaa suppilon ja pohjalle viinietikkaa, jolloin kärpäset eivät pääse nousemaan ylös suppiloon.
 5. Hunaja
  Banaanikärpäset juuttuvat kätevästi hunajalasiin. Vastaavasti houkuttimena toimii siirappikin.
 6. Mehupurkki
  Älä huuhtele tyhjää mehupurkkia, vaan jätä se pöydälle. Pian purkin suuaukko täyttyy kärpäsistä, ja sen voi viedä roskiin.
 7. Hedelmäraato
  Ylikypsä hedelmä lasipurkissa tai avonaisessa muovipussissa imee banaanikärpäset yhteen paikkaan. Sen jälkeen kärpästen päälle voi suihkuttaa puhdistusainetta tai sulkea muovipussin – ongelma ratkaistu!
  Lue myös: Varo, nämä ötökät uhkaavat lempivaatteitasi!
 8. Ketsuppi
  Ketsuppikikkoja on monenlaisia. Pullon jämistä on helppo tehdä ansa viinipullon tavoin. Ketsuppia voi puristaa myös astiaan, jonka jättää syötiksi vähintään yön ajaksi.
 9. Muovikelmu
  Kelmu virittää ansan huippuunsa! Ketsuppia tai muuta makeaa ainetta lorautetaan lautaselle, joka suojataan rei’itetyllä muovikelmulla. Banaanikärpäset sukeltavat rei’istä sisään, mutta ne eivät pääse lautaselta enää takaisin ja silloin ne on helppo nitistää kelmun alle.
 10. Hyönteismyrkky
  Kodin pienet tuholaiset saapuvat sisälle usein avoimista ovista ja ikkunoista. Oven ja ikkunoiden pieliin sekä tiskipöydälle suihkutetaan hyönteismyrkkyä, jos sitä löytyy kotoa. Tämä toimenpide täytyy toistaa varmimman lopputuloksen saamiseksi.
 11. ”Pienet keijut”
  Osa ihmisistä ei häiriinny banaanikärpäsistä lainkaan. Ne tulevat ja menevät. Tai ne voi nähdä kokonaan uudesta kulmasta, kuten tässä Niksi-Pirkan klassikossa: ”Banaanikärpäset asunnossa eivät ole niin ärsyttäviä kun kuvittelee, että ne ovat pieniä keijuja.”

Lähteet: Martat, Niksi-Pirkka ja Good Housekeeping

Miten sinä olet päässyt eroon banaanikärpäsistä?
Kerro vinkkisi alla olevassa kommentointikentässä.

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran menaiset.fi-sivustolla heinäkuussa 2016.

Vierailija

"Suihkuta hyönteismyrkkyä tiskipöydälle" 

Voiko typerämmin enää ohjeistaa? Käytä järkeä ja jätä suihkuttamatta hyönteismyrkkyjä sinne, missä käsittelet elintarvikkeita!

Sisältö jatkuu mainoksen alla