Alta voit lukea avokadopuun oikeaoppiset kasvatusohjeet. Kuva: Shutterstock
Alta voit lukea avokadopuun oikeaoppiset kasvatusohjeet. Kuva: Shutterstock

Avokadon kivi ei ehkä sittenkään ole turha, sillä siitä saa (hyvällä tuurilla) kasvatettua myös puun. Me Naisten toimituksen Milla ja Salla kokeilivat, miten se onnistuu.

Avokado on ollut vuosia terveellistä trendiruokaa, joka maistuu herkulliselta vaikkapa pastassa, smoothiessa tai sellaisenaan leivän päällä. Vihreässä herkkuhedelmässä ärsyttävät ainoastaan kallis hinta, pitkä ja epäekologinen lentomatka Suomeen – ja se pirullinen kivi eli siemen! 

Päätimmekin kokeilla, löytyisikö vielä yksi syy lisää rakastaa avokadoa, ja testasimme, saako siemenestä kasvatettua kotioloissa avokadopuun. Pinterestin mukaan avokadopuun kasvattaminen siemensetä on yksi vuoden 2019 suurimmista trendeistä. 

Vielä yksi tärkeä asia, ennen kuin ryhdyt tositoimiin: pidä huolta, että koirat eivät pääse käsiksi avokadoviljelmääsi, sillä avokadon kivi voi aiheuttaa koiralle hengenvaarallisen suolitukoksen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Näin kasvatat itse avokadopuun:

1. Irrota avokadon siemen hedelmälihasta ja poista huolellisesti hedelmäliha siemenen ympäriltä. Hedelmäliha estää siementä itämästä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

2. Työnnä siemeneen 2–4 hammastikkua ja aseta viritelmä vesilasiin allaolevan kuvan mukaisesti niin, että puolet avokadosta koskee veteen. Huolehdi, että laitat veteen siemenen paksumman alapuolen, josta juuret kasvavat. Kirkas vesilasi on kasvatukseen paras vaihtoehto, sillä näet siitä hyvin, milloin juuret alkavat kasvaa.

3. Laita lasi valoisaan paikkaan, jossa lämpötila on vähintään 18 astetta. Vaihda vettä usein. Siemen alkaa pian kehittää juuria, jotka kasvavat alas veteen. Kun juuret täyttävät lasin kunnolla, on aika istuttaa kasvi ruukkuun, joka on täytetty ravinteikkaalla kukkamullalla. Avokadopuuta voi lannoittaa kerran viikossa ja talvikautena kerran kuussa.

4. Kun kasvi on 15 sentin korkuinen, leikkaa sitä 7–8 senttiä, jotta saat kasvin kasvun kiihtymään. Kun katkaiset latvan, avokadopuusta kasvaa pensasmainen. Jos et katkaise latvaa, avokadopuusta kasvaa pitkä puu.

5. Avokadopuu rakastaa aurinkoa ja lehtien sumuttelua vedellä. Mullan pitää olla tasaisesti kosteaa, mutta ei märkää. Kellastuneet lehdet ovat merkki ylikastelusta. Silloin kasvin kannattaa antaa kuivahtaa muutama päivä.

6. Avokadopuusi on pikemminkin koristekasvi, josta tuskin kasvaa ainakaan samanlaista hedelmää kuin ammattimaisilla avokadotarhoilla. Hyvällä tuurilla kotikasvatettu avokado voi kasvattaa hedelmän 3–4 vuoden tai joskus vasta yli15 vuoden kasvattamisen jälkeen. 

Vaihtoehtoinen kasvatustapa

Voit myös kavattaa avokadopuusi toisella tekniikalla. Puhdista ensin avokadon siemen huolellisesti hedelmälihasta ja kuivata siementä talouspaperin päällä muutama päivä, kunnes saat irroitettua siemenen kuoren. Kylvä siemen kosteaan kukkamultaan niin, että siemen kapeampi yläpuoli pilkistää mullasta. Laita ruukun päälle muovikelmua ja tee siihen reikiä. Näin siemenesi kasvaa kuin pienessä kasvihuoneessa. Muutoin noudata ylläolevia ohjeita.


Miten onnistuimme?

Me Naisten toimituksen Milla ja Salla, 39, lähtivät uuteen avokadotrendiin mukaan. Kotikasvatus ei kuitenkaan ensimmäisellä yrittällä vakuuttanut heitä.

Sallan perheessä yritettiin kasvattaa avokadopuuta jo pari vuotta sitten. Projektista innostui erityisesti mies, jonka mielestä avokadot ovat kovin kalliita. Pariskunta ei tutustunut ohjeisiin syvällisesti, vaan laittoi kiven hammastikkuviritelmineen vesituoppiin ja alkoi odottaa, että sille kasvaisi  juuret.

– Kivi oli tuopissa pari viikkoa, mutta mitään ei tapahtunut. Vesi alkoi vähän haiskahtaa, vaikka vaihdettiinkin sitä välissä. Ehkä se oli sitten vain huono kivi, Salla pohtii nyt.

”Kivi oli tuopissa pari viikkoa, mutta mitään ei tapahtunut.”

Sitten erään viikkosiivouksen yhteydessä Salla kypsyi odotteluun ja heitti kiven pois.

– Tuskin kokeilen uudestaan. Peukalo ei ole niin vihreä, että saisin tuon onnistumaan, kun välillä on tuskaa pitää hengissä tavalliset huonekasvitkin, Salla sanoo nyt.

Sen sijaan Milla onnistui idättämään avokadon siemenen tikkutekniikalla, ja hän sai siirrettyä kasvin ruukkuun. Idättäminen kesti reilun kuukauden.

– Ensin se kasvatteli juurta oman tovinsa, ja sitten siemen halkesi. Iskin siemenen veteen keväällä. Voiko olla, että Salla olisi aloittanut väärään vuodenaikaan? Milla pohtii.

”Avokadoa pitää olla koko ajan vahtaamassa.”

Milla istutti siemenen ruukkuun, kun siihen oli kasvanut kunnon juuret.

Hänestä kasvatusprosessissa on kuitenkin yksi mutta.

– Kasvihan on oikeastaan aika ruma. Ja mikä pahinta, kauhean vaikea. Avokadoa pitää olla koko ajan vahtaamassa. Mullan pitää olla juuri sopivan kosteaa, ja ilmankosteudestakin pitäisi olla huolehtimassa.

”Heitin sen mokoman pian pois.”

Pian Millakin kyllästyi avokadoviljelmäänsä.

– Heitin sen mokoman pian pois. Ei se isoksi ehtinyt kasvaa, mutta ihan avokadolta se näytti, mitä nyt varisteli jo lehtiään, koska se on niin pirun vaatelias, enkä osannut sille sitten tehdä oikeita taitoja.

Kaikesta huolimatta Milla suosittelee avokadoa intohimoiselle viherpeukalolle, joka haluaa hoitaa kasvia oikein rakkaudella.

– Se ei välttämättä ole sunnuntaipuutarhurille sopiva.

Vierailija

"Kun kasvi on 15 sentin korkuinen, leikkaa sitä 7–8 senttiä, jotta saat kasvin kasvun kiihtymään. Kun katkaiset latvan, avokadopuusta kasvaa pensasmainen."

Kummasta osasta avokado sitten jatkossa kasvaa: siitä joka on kiinni maassa – vai siitä, joka leikataan irti? Voiko irtileikatun osan jotenkin juurruttaa? Miten?

Taru Pajunen

Arvostaa jälleen hiukan enemmän kaupastakin ostettuja avokadoja, kun muistutettiin että niiden kasvattaminen on todella näin vaikeaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla