Onko sinulla jo käytössä jokin näistä keinoista?

”Vierailin viikonloppuna todella siistissä kodissa. Kodista huokui puhtaus ja järjestys. Kertokaa vinkkejä, miten te saatte pysymään kotinne aina siistinä. Sellaisena kuin asuntoesittelykuvissa on.”

Kun Vauva.fi:n keskustelija kysyi vinkkejä siistinä pysyvään kotiin, kommentteja kertyi heti useita satoja. 

Keskusteluketjun aloittaja kertoi, että heidän kotinsa on ”aina jollain tavalla sotkuinen, vaikka miten puunaisi ja järjestelisi”.  

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jatkuva järjesteleminen ja megasiivoukset eivät kuitenkaan ole välttämättä aina se oikea keino puhtauttaan kiiltävään kotiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Näillä kekseliäillä keinoilla suomalaiset pitävät kotinsa asuntoesittelykunnossa eli huippusiisteinä: 

Ennakointi

 • ”Jos jonkin siivoamiseen menee alle viisi minuuttia, niin tee se heti eikä myöhemmin. Esimerkiksi paistinpannun peseminen ruuanlaiton jälkeen tai pyykkien ripustaminen.”
 • ”Aamulla laitan heti tiski- tai pyykkikoneen pyörimään. Viikkaan vaatteita ja alan tehdä päivän ruokaa. Eli yritän aamulla olla mahdollisimman tehokas, jotta loppupäivästä ehtii touhuta lasten kanssa ja harrastaa.”
 • ”Jos olette lähdössä lomamatkalle, pese pyykkikorista valmiiksi kaikki pyykit. Tai jos tiedät, että on tulossa kiireinen päivä, niin tee leipiä valmiiksi, ettei aamulla tule sotkua aamupalaa tehdessä.”
 • ”Jokainen tavara laitetaan paikoilleen heti, kun on sitä käyttänyt.”


Karsiminen

 • ”Heitin pois 500 esinettä ja jo tämä riitti yleissiisteyden vaikutelmaan. Sekalainen roina, jota et tarvitse, vain tukkii kotisi, on aina epäjärjestyksessä ja siivouksen tiellä.”
 • ”Minulle tärkeitä oivalluksia ovat olleet tavaroiden karsiminen ja käyttökelpoisten vaatteiden vieminen kirpparille kerran vuodessa. Myös kaikkien kaappien ja säilytystilojen kriittinen läpikäynti kerran vuodessa sekä kausisäilytys kannattaa.”
 • ”Tee minimuutto. Huone kerrallaan. Pakkaat kaiken muuttolaatikkoihin, roskat roskiin ja kierrätyskamppeet kierrätykseen. Peset kaikki kolot ja nurkat ja purat vain tarvittavat takaisin. Se on kuin muutto ja raskasta, mutta onneksi huone kerrallaan tulee valmista. Pian kaikki on paikoillaan kuin muuton jälkeen ja koti on siisti.”

Piilottaminen

 • ”Epämääräisiä lehtipinoja ei ole missään. Kun päivän lehti on luettu, se laitetaan heti paperinkeräysastiaan.”
 • ”Kaikki piiloon. Ei mitään esille – ei pyykkikoreja eikä mitään muutakaan. Niiden tavaroiden, jotka ovat esillä, pitää olla nättejä ja kaiken pitää sopia kaikkeen.”
 • ”Jos on riittävästi säilytystilaa, voi arjessa kertyvät tavarakasat viskata kaappeihin ja laatikoihin vieraiden tullessa.”

Sisustaminen

 • ”Paras keino saada kaikki sopimaan kaikkeen on sisustaminen neutraaleilla väreillä, kuten mustalla ja valkoisella. Koko asunnon pitää olla samaa tyyliä ja sävyä. Näen suoraan eteisestä sekä olkkarin että makkarin, joten niissä pitää olla samaa tyyli: samat matot, verhot ja sävyt.”
 • ”Vaihdan avohyllyt kaappeihin. En halua enää kirjahyllymäistä tavaroiden säilytystä niin, että kaikki on esillä. Tarvitsemme oikean kokoiset ja sopivat, tyylikkäät kaapit kaikkialle, eikä monta pientä ja sekavaa hyllyä ja senkkiä, pikkukaappia ja tilanjakajaa.”
 • ”Näennäisen siisteyden salaisuus on runsas säilytystila ja suhteellisen minimalistinen koti. Sisustusesineitä saa olla, mutta ihanan siistien kotien pöydillä ja tasoilla on vähän pölynkerääjiä.”


Siivousvälineiden valinta

 • ”Kun suurin raivaustyö on tehty ja aika pitää paikat tip-top ylläpitosiivouksella, huomioi erityisesti siivouskaappi. Kun siivouskaappi on väljä ja hyvässä järjestyksessä, on päivittäiseen ja viikkosiivoukseen helpompi tarttua.”
 • ”Olen kokenut yhdeksi suureksi oivallukseksi valmiiden siivousliinojen käytön. Tiedän, että ne ovat rahanarvoista tavaraa, mutta helpottaa kummasti temmata vain se siivousliina sieltä paketista, pyyhkiä paikat puhtaiksi ja heittää roskiin. Ei tarvitse lotrata vesien ja pesuaineiden kanssa.”  
 • ”Vessassa ja kylppärissä pidän allaspyyhettä eli sellaista pikkupyyhettä, jolla kuivaan käsienpesualtaan reunat ja hanan heti altaan käytön jälkeen, joten ne ovat aina siistin näköiset. Suihkukaapin seinämät vedän ikkunalastalla aina suihkun päätteeksi, niin ei tule pisarasaostumia ja koko kylppäri kuivuu nopeammin.”

Aikatauluttaminen

 • ”Käytän päivittäin vajaat puoli tuntia kodinhoitoon. Yleensä teen kaiken ruoanlaiton ohessa, niin kaikki on kerralla valmista.”
 • ”Siivousaikataulu: imurointi maanantaina, moppaus tiistaina, pölyjen pyyhkiminen keskiviikkona, kylppäri torstaina, perjantaina ”vapaailta”, lauantaina viherkasvien hoito… Isompia siivoustöitä sitten viikonloppuisin jaksamisen mukaan.”

Viihdyttäminen

 • ”Kiinnostavien dekkarien ja tietokirjojen kuuntelu siivotessa: välillä on pakko jatkaa järjestelyä, kun ei malta lopettaa kuuntelua kesken.”

PS: Asuuko täällä joku?

Vaikka siisti koti onkin ihana näky, aina voi pohtia, onko kodin laittaminen asuntoesittelykuntoon järkevää. Vai pitäisikö omaa jaksamista ja aikaa suunnata täysin toisaalle kuin siivoamiseen?

Ainakin yksi Vauva.fi:n keskustelija on kyseenalaistanut asian:

”Järkyttävä ketju. Onko porukka oikeasti noin siivousneuroottisia vai esittääkö vain? Koti on ihmisen koti, ja se rakennetaan itselle oman maun mukaan, eikä vieraille ja sisustuslehtien lavastuksia vastaamaan. Niissä sisustuslehtien lavastuksissa ei kukaan oikeasti asu.”

Sitaattikommentit on poimittu Vauva.fi:n keskustelupalstalta ja niitä voitu muokata juttua varten hieman. Me Naiset kuuluu sivuston kanssa samaan Sanoma-konserniin.

 

Kerro nyt: miten sinä saat kotisi pysymään siistinä?

Näyttääkö kotisi kuin se olisi aina valmis asuntonäyttöön? Miten sinä pidät sen siistinä? 
Jos suostut haastateltavaksi aiheesta, lähetä kuva kodistasi ja kerro vinkkisi sähköpostilla:
annakaisa.vaaraniemi@sanoma.com

Sisältö jatkuu mainoksen alla