Öisen tien yksityiskohdat erottuvat Huawei P30 Pro -kameran yöasetuksella. Tumpelokin onnistui yökuvan ottamisessa.
Öisen tien yksityiskohdat erottuvat Huawei P30 Pro -kameran yöasetuksella. Tumpelokin onnistui yökuvan ottamisessa.

Uuden Huawein P30 Pro -älypuhelimen hehkutetaan tarjoavan uutta ulottuvuutta valokuvaukseen. Lähdin pimeälle lenkkipolulle testaamaan.

En ole mikään selfieiden ottaja. En seuraa aktiivisesti mobiiliteknologian viimeisimpiä edistysaskelia. Yleensä tyydyn vanhaan kännykkääni, kunnes se hajoaa, enkä osaa kiinnittää huomiota sen mahdollisiin puutteisiin. Valokuvaajana olen amatööri. 

Mutta nyt testattavani on Huawein tuliterä P30 Pro, jossa on arvioiden mukaan paras kännykkäkamera, jota rahalla saa. Kädessä se tuntuu raskaalta vanhaan älypuhelimeeni verrattuna. 

Hiljattain Pariisissa maailman medialle esitelty luuri lupaa tuoda kännykameralla kuvaamiseen ”uuden ulottuvuuden”. Käytännössä se tarkoittaa, että puhelin sisältää viisi kameraa, joista yksi on laitteen etuosassa, neljä takaosassa. Zoom-ominaisuuden väitetään olevan omaa luokkaansa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Onko tavalliselle ihmisille väliä, millainen kamera puhelimesta löytyy? Ja toimiiko kamera kaltaiseni taviksen käsissä?

Päätin pistää puhelimen tositoimiin ja testata sen äärimmäisissä olosuhteissa: pimeällä iltalenkillä karuissa maisemissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kirpeänviileässä kevätillassa otan esiin sekä vanhan, uskollisen älyluurini parin vuoden takaa että Huawein uutuuspuhelimen. Otan kuvan tutun lammen rannasta ensin vanhalla, sitten uudella puhelimella, jonka kameran laitan yöasetukselle. Kuvat näyttävät tältä:

Lammenranta vanhalla kännykameralla.
Lammenranta vanhalla kännykameralla.

Lammenranta Huawei P30 Pro -puhelimella.
Lammenranta Huawei P30 Pro -puhelimella.

Ensimmäinen huomio: Vanhaa puhelinta käy melkein sääliksi. Ressukka yrittää kyllä, muttei pysty samaan kuin kehittyneempi serkkunsa. Vanhalla kännyllä otettu kuva on selvästi tummempi ja rakeisempi kuin vertailuotos. Uutuusluurin kuva olisi luultavasti vielä parempi pienellä harjoittelulla. Yöasetuksella kättä on pideltävä aivan paikoillaan se tovi, kun kamera tarkentaa. Epäilen, että täräytin kuvaa tahtomattani hieman.

Toinen testitilanne: Lenkin loppusuoralla odottaa toinen tuttu, öinen maisema. Toistan kuvatestin tällä osuudella. Ensin vanhalla, sitten uudella puhelimella. Nyt osaan jo käyttää sitä paremmin. Tulos näyttää tältä:

Ulkoilutie vanhalla kännykameralla kuvattuna.
Ulkoilutie vanhalla kännykameralla kuvattuna.

Ulkoilutie Huawei P30 Pro -puhelimella kuvattuna.
Ulkoilutie Huawei P30 Pro -puhelimella kuvattuna.

Lopputulema: On myönnettävä, että Huawei P30 Pro -kännykän kameralla tavallinen tyyppikin ottaa ainakin selvästi valoisempia kuvia kuin kilpailevan merkin vanhalla älyluurilla. Pikaista kokeilua realistisemman kuvan kameroiden eroista toki saisi eri olosuhteissa ja eri merkkien lippulaivamalleja rinta rinnan kokeilemalla.

Kaltaiselleni satunnaisesti kuvia räpsivälle tämä vertailu kuitenkin riittää. On selvää, että kännyköiden kamerateknologia on edennyt parissa vuodessa huimin harppauksin.

Kokonaan toinen asia on se, miten hyvää kännykameraa kukin meistä tarvitsee. Selfie omasta naamasta, hilpeä lomakuva tai ihanan ruoka-annoksen ikuistaminen onnistuu aivan varmasti perinteisemmälläkin kännykkäkameralla. 128 gigatavuinen Huawei P30 Pro -puhelin maksaa 849 euroa ja isompimuistisempi versio peräti 949 euroa.

Jokainen voi siitä laskeskella, millaisen arvon valokuvilleen antaa.

Vierailija

Ja onko kuvat neutraaleita? Aina ei ole hyvä että pimeästä kuvasta yritetään tehdä valoisampi mitä se ei oikeasti kuvaushetkellä ollut.

ProCamera

Jos julkisesti vertaillaan kahta eri puhelinmallia, olisi hyvä kertoa mihin kamerapuhelimeen uutta Huaweita verrataan. Selkeästi hyvä laite, mutta kuinka surkea tämän "vanhan serkun" kamera on, onko siis ero tuoreempiin kilpailijoihin nähden kovinkaan suuri?

Sisältö jatkuu mainoksen alla