Kodin Kuvalehti
Suosi kaupassa irtohedelmiä. Jos olet aikeissa syödä ne saman tien, valitse mahdollisimman kypsiä. Kuva: <span class="photographer">Shutterstock</span>
Suosi kaupassa irtohedelmiä. Jos olet aikeissa syödä ne saman tien, valitse mahdollisimman kypsiä. Kuva: Shutterstock

Ruokahävikin torjunta alkaa jo kaupassa. Näillä kuudella vinkillä teet järkeviä ostopäätöksiä, joilla roskis laihtuu, kukkaro paksunee ja ympäristö kiittää.

Heittäisitkö 125 euroa roskiin tuosta vain? Tuskin, mutta tämän summan verran jokainen meistä tuhlaa ruokaan, jota ei koskaan syö. 

– Isoimmat ruokahävikin vähentämiset tapahtuvat kodin tuulikaapin ja kaupan kassan välillä, Juha Ketola sanoo kirjassa Älä syötä ruokahukkaa – näin käytät tähteet, säästät rahaa ja pelastat maapallon. Hän on kirjoittanut sen yhdessä Katleena Kortesuon ja Mikko Sairasen kanssa.

Kun tarkistat nämä asiat ennen kauppaan lähtöä ja kaupassa, vähennät kotona syntyvää ruokahävikkiä. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
  1. Tee ostoslista. Jos ostat, mitä sattuu, et ehdi syödä kaikkea etkä välttämättä pysty tekemään ostoksista järkeviä ruokia. Jos et jaksa tehdä listaa, ota kuva jääkaapin sisällöstä. Kurkkaa ennen lähtöä myös pakastimeen.
  2. Älä mene kauppaan vatsa kurnien. Nälkäisenä ostaa helposti liikaa. Syö ennen kauppakierrosta banaani. Jos sitä ei ole käsillä, osta se, syö ja jatka ostoksia sitten.
  3. Mieti päiväystä. Usein on järkevää ostaa tuote, joka säilyy pitkään. Jos kuitenkin aiot juoda maidon päivässä, ei kannata kaivaa hyllystä perimmäistä purkkia. Vanhenemassa olevia tuotteita ostamalla säästät rahaa ja autat torjumaan kaupan hävikkiä. Valitse hedelmä- ja vihannesosastolla kypsimmät tuotteet, jos aiot käyttää ne saman tien. Näin saat parhaat maut eivätkä tuotteet vanhene hyllyssä.
  4. Mieti tarjouksia. Ei ole järkevää ostaa 24 tarjousjugurttipurkkia, jos puolet niistä ehtii vanheta ja mennä roskiin. Hävikki rasittaa luontoa pakkausta enemmän, joten valitse pieni pakkaus, jos tiedät, ettei loppu tule syödyksi. Osta punalaputettuja tuotteita vain, jos aiot syödä ne saman tien. Halvastakin tuotteesta tulee kallista, kun sen heittää roskiin.
  5. Älä osta liikaa. Ostamme ruokaa rutiininomaisesti, varmuuden vuoksi ja liikaa. Olemme oppineet, että viisas kuluttaja käy kaupassa vain kerran viikossa. Mitäpä, jos lisäisit kaupassakäyntien määrää ja ostaisit kerralla vähemmän? Silloin jäisi pelivaraa hetken mielijohteille kuten ravintolassa syömiselle. Sitä paitsi kasvikset ja leivät maistuvat paremmilta tuoreina.
  6. Osta, mitä syöt. Mieti, mitä oikeasti syöt ja osta sitä. Uusia tapoja on hyvä kokeilla, mutta jos terveelliset ruuat menevät kaapistasi jatkuvasti roskikseen, hanki sitä, mikä katoaa vatsaan.

Vinkki! Anna muiden hoitaa kauppakäynnit.

Ruokaa voi ostaa verkosta jo monella paikkakunnalla ympäri Suomen. Ostokset voi tilata suoraan ovelle kotiinkuljetuksella, tai vaihtoehtoisesti voi ostaa vain ruokien keräilyn ja hakea valmiiksi pakatut kassit kaupasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Verkkoruokakaupan käyttäminen saattaa vähentää heräteostoksia ja säästää siten rahaa, vaikka keräilystä ja kotiinkuljetuksesta tuleekin laskuun lisää euroja.

Jos kauppalistan pohjana käyttää reseptejä, kokkailuinnostus ei kaadu ainakaan puuttuviin raaka-aineisiin.

Tämä on Kodin Kuvalehden artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fissä. Lisää Kodin Kuvalehden juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/kodinkuvalehti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla