Skandinaavisen ja japanilaisen sisustustyylin yhdistävää japandia hehkutetaan vuoden 2020 sisustustrendiksi. Tyyli syntyy yhdistelemällä luonnonmateriaaleja, ajattomia huonekaluja ja värikontrasteja.

Vaikka välimatkaa on 8000 kilometriä, japanilaisessa ja skandinaavisessa sisustustyylissä on huomattavan paljon samaa. Molemmat perustuvat minimalismiin, yksinkertaisuuteen ja toiminnallisuuteen. Molemmissa suositaan luonnollisia materiaaleja, arvostetaan käsityötä ja kalusteiden alkuperää.

Siksi ei ole mikään ihme, että nämä kaksi sisustustyyliä sopivat yhteen. Mitä saa, kun ottaa skandinaavisen ja japanilaistyylin? Japandin tietysti! 

Japandi, jota kutsutaan englannin kielessä myös nimillä scandinese tai japanordic, yhdistää skandinaavisen selkeyden ja japanilaisen muotokielen. Se voi näyttää esimerkiksi tältä: 

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Henkilön home24 (@home24_de) jakama julkaisu

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Henkilön Riamist Collections (@riamist) jakama julkaisu

Japandista on puhuttu jo pari vuotta, mutta viimeistään nyt sitä hehkutetaan kaikkialla. Muun muassa BBC kertoi ilmiöstä otsikolla ”The rise of 'Japandi' style”, Japandi-tyylin nousu. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

BBC:n haastattelemien sisustusasiantuntijoiden mukaan ei ole mikään ihme, että nämä kaksi täysin eri puolilta maailmaa tulevaa sisustustyyliä sopivat niin hyvin yhteen. Molemmat pohjautuvat yksinkertaisuuteen ja mukavuuteen. 

– Molemmat kulttuurit ovat kehittyneet karuissa elinympäristöissä, joita ihminen ei voi kontrolloida. Meille yhteistä on se, kuinka luonnon keskellä voi elää mukavasti, pohtii Lontoon japanilaisen kulttuurikeskuksen kuraattori Kato Saeko BBC:n artikkelissa. 

Erityisen tärkeää japandissa on kädentaitojen arvostus. Tyyliin sopivat huonekalut ovat yksinkertaisia, mutta silti taidokasta designia. Kestävien materiaalien ja ajattomien huonekalujen suosiminen tekee japandista myös ainakin jossain määrin ympäristöystävällisen sisustustyylin. 

– Japanissa ja Skandinaviassa arvostetaan käsin tehtyjä, huolella valmistettuja asioita, jotka on tehty kestämään. Niitä kohdellaan hellällä kunnioituksella, tanskalainen suunnittelija Nina Tolstrup kertoo BBC:lle. 

Japandissa yhdistyy myös kaksi eri kielistä termiä. Toinen on tietenkin tanskalainen hygge, mukavuuden ja kodikkuuden tunne. Toinen on wabi-sabi, japanilaisen estetiikan käsite, joka tarkoittaa epätäydellisyydessä olevan kauneuden ihannoimista. 

Kun hygge ja wabi-sabi yhdistetään, saadaan stressitön, rauhallinen ympäristö. Japandi-tyylin avulla kotiin yritetäänkin etsiä tasapainoa ja rauhaa harmonisen sisustuksen avulla. 

Haluatko kotiisi ripauksen japandia? Näin sen teet: 

1. Pyri yksinkertaisuuteen, jätä tyhjää tilaa

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Henkilön Ianiko (@ianiko.living) jakama julkaisu

Minimalismi on japandin kulmakivi. Tyylin mukaan sisustettua kotia ei ahdeta täyteen, vaan huonekalujen ympärille jätetään tilaa. Pidä siis sisustus mahdollisimman pelkistettynä ja ilmavana. Suosi laatua määrän sijaan ja valitse huoneeseen vain muutama tarkkaan mietitty huonekalu. 

Japanilaiselle sisustukselle ominaista on huonekalujen mataluus. Ne antavat tilan tunnetta ja luovat rauhallista tunnelmaa. Japandi-tyyliin sopii esimerkiksi yläkaapiton keittiö tai matala vitriini korkean kirjahyllyn sijaan. 

2. Valitse neutraalien sävyjen rinnalle kontrastivärejä

Skandinaavinen sisustus on yleensä hyvin vaalea: luonnollista, vaaleaa puuta, harmaata, valkoista ja ehkä jokunen pastellisävy. Japanissa värit ovat syvempiä ja sisustuksessa käytetään rohkeasti mustaa sekä tummia harmaan, sinisen ja vihreän sävyjä, jopa punaista. 

Japandi-sisustuksen saat, kun yhdistät molempia. Tummanharmaa tai jopa musta seinä toimii kontrastina vaaleille puuhuonekaluille. Jos kodin yleissävy on vaalea, valitse huonekaluihin tummempia sävyjä. Tärkeää on, että monokromaattisen värimaailman rinnalle tuodaan muutamia tehostevärejä. Rauhoittavan tunnelman saat aikaan harmahtavalla sinisellä tai vihreällä. 

3. Suosi puuta ja muita luonnonmateriaaleja

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Henkilön B R O O K & P E O N Y (@brookandpeony) jakama julkaisu

Puu on tärkeä materiaali japandi-sisustuksessa. Valitse kotiisi ajattomia puukalusteita, joissa puu on käsitelty luonnonmukaisesti. 

Muutkin luonnonmateriaalit sopivat tyyliin. Valitse bambua, pellavaa, rottinkia, keramiikkaa, villaa ja paperia. Älä unohda huonekasveja – ne pehmentävät japandin minimalistista ilmettä ja tuovat huoneeseen väriä. 

4. Yhdistä huonekaluissa molempia tyylejä

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Henkilön Estilpacios🇨🇴 (@estilpacios) jakama julkaisu

Sekä skandinaaviset että japanilaiset huonekalut ovat selkeälinjaisia ja ennen kaikkea käytännöllisiä. Eroavaisuuksiakin löytyy. Skandinaaviset huonekalut ovat usein vaaleaa puuta ja vähän rustiikkisia. Japanilaiset huonekalut ovat astetta jalostetumpia: ne voivat olla kaarevan muotoisia, usein tummempaa tai maalattua puuta. 

Valitse kotiisi huonekaluja kummastakin tyylistä ja yhdistele rennosti eri puun sävyjä ja suoria sekä kaarevia linjoja.  

5. Älä täytä kotia sisustusesineillä

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Henkilön Ianiko (@ianiko.living) jakama julkaisu

Japandissa kotia ei täytetä tukkoon sisustusesineillä. Niitä saa olla, mutta ei liikaa. Skandinaaviseen tyyliin sopivat pehmeät matot, torkkupeitot ja sohvatyynyt, jotka tuovat kodikasta tunnelmaa. Japanissa koriste-esineet ovat usein käytännöllisiä: kulhoja, tarjottimia, vaaseja ja sermejä. 

Japandi yhdistää molemmat ajatusmaailmat. Yhdistävä tekijä ovat luonnonmateriaalit, kuten kivi ja puu. Ja muista ne viherkasvit, jotka tuovat sisustukseen eloa ja raikkautta. 

Lähteet: BBC, Design StoriesInteriorcrisp, Livforinteriors

Sisältö jatkuu mainoksen alla