Huvila on rakennettu kallion laelle, josta avautuu näkymä alas merelle. Kolme metriä pitkän ruokapöydän ympärille mahtuvat ystävät ja sukulaiset.
Huvila on rakennettu kallion laelle, josta avautuu näkymä alas merelle. Kolme metriä pitkän ruokapöydän ympärille mahtuvat ystävät ja sukulaiset.

Varastollinen huonekaluja, Niemen muuttoauto ja yksi päivä. Stina Sippus ja Matti Mertsola urakoivat huvilansa Nauvossa kerralla lomailukuntoon.

Tina Sippuksen ensivisiitistä Nauvon Högsariin on seitsemän vuotta. Silloin Matti Mertsola vei hänet ja arkkitehti Markus Sarpanevan saareen hankkimalleen tontille suunnittelupalaveriin.

– Olin epäilevä. Keskellä viidakkomaista havumetsää seisoi vanha pieni mökki, ja kuuset ja männyt peittivät täysin näkymän merelle. Mietin, millainen tontista tulee, kun puut hakataan merimaiseman tieltä, Stina kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Talossa on 190 neliötä ja useita ulko-ovia, jotka johtavat rakennusta kiertävälle suurelle terassille.

Tulevan vapaa-ajan kodin suunnittelu oli innostunutta ideoiden ristitulta: Matti on aina tiennyt mitä haluaa, samoin Stina. He miettivät yhdessä talon rakenteet, sijainnin sekä terassin, sisä- ja ulkokeittiön paikat. Stinalle oli erityisen tärkeää, että huonejärjestys mahdollistaa koko perheen yhdessäolon ja että sohvalle on paikka takan läheisyydestä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Takkatulesta voi nauttia myös keittiön puolelta. Casuarinasta hankittu kiinalainen sohvapöytä on klassinen valinta pariksi Flexformin sohvalle ja nojatuoleille.

Nyt vapaa-ajan koti seisoo tontin korkeimmalla kohdalla, ja näkymät terassilta ja ikkunoista avautuvat kauas Nauvon vaikuttaviin maisemiin. Ja Stina on Högsarin ja kesäkodin lumoissa.

– Joka kerta kun matkaan lautalla kotiin Helsinkiin, tuntuu kuin olisin jättänyt palan itsestäni Nauvoon, Stina sanoo.

Sisustussuunnittelija Stina Sippuksen löytää kesäpaikassa varmimmin kasvimaalta harventamasta tai poimimasta yrttejä.

Kerralla kuntoon

Stina on luotsannut kahta sisustusalan yritystään, Les Tissus Colbertia ja Fasadia, jo parikymmentä vuotta, ja vapaa-ajankodin sisustuksen suunnittelu sujui vakaalla ammattitaidolla.

– Tiesin jo paljon ennen kuin kesäkoti valmistui, miten sisustan sen. Keräsin vuoden sisustustarvikkeita varastoon, josta Niemen auto haki ne ja ajoi villalle.

– Huvila on meren rannalla, joten sininen oli selviö. Valitsin tekstiileihin deniminsinistä ja valkoista. Olen yhdistänyt sisustukseen vähän kiinalaista antiikkia ja raskasta, savenpunaista keramiikkaa, joka korostaa tekstiilien värejä, Stina kertoo.

Ruokailutilan helmiä ovat Hans J. Wegnerin ruokapöytä ja CH24-tuolit, jotka sopivat hyvin yhteen Matin perintökeinutuolin ja Fiskarsin antiikkimarkkinoilta ostetun talonpoikaissohvan kanssa.

Koko sisustus tuotiin kerralla vasta valmistuneelle ja pestylle huvilalle. Huonekalut ja sisustustarvikkeet purettiin pikavauhtia rekasta, pahvilaatikoista ja kuplamuovista. Stina ja Matti tarttuivat kaksin käsin huonekaluihin ja kantoivat ne paikoilleen.

– Iltapäivällä levitimme matot, ripustimme verhot, petasimme sängyt, ja jo samana iltana istuimme valmiiksi sisustetussa kesäpaikassa ja nautimme upouudesta villasta, Stina kertoo.

Valkoiseen Avestia-keittiöön valittiin himmeän teräksiset keittiökoneet. Keittiövälineitä säilövä seinänpituinen tanko on käytännöllinen ja näyttävä ratkaisu. Seinällä näyttää aikaa Vitran Ball Clock -kello.

Högsarissa on ehditty nauttia jo useasta kesästä, jotka eivät koskaan ole Stinasta tarpeeksi pitkiä. Onneksi huvilalle pääsee ympäri vuoden.

Aluksi kaikki ruoka kannettiin mukana kaupungista, nyt huvilan pakastimessa on itse kalastettuja haukia ja ahvenia, sekä sieniä, mustikoita ja vadelmia. Syksyisin Stina kuivaa ruohosipulia, basilikaa, salviaa ja tilliä.

–  Lähistöllä on myös luomukarjatila, josta ostamme lähiruokaa, ja Nauvon tori on elämys. Mistään ei saa sellaisia kananmunia, kuin sieltä, Stina kertoo.

Saunan lauteineen rakensi paikallinen puuseppä. Jokainen hirsi ja laude on käsin veistetty ja työstetty.

Seuraavaksi kesäkodissa on tarkoitus toteuttaa ruokaan liittyvä haave.

– Nauvossa on ihania käsityöläisiä ja loistavia rakentajia. Toivon, että ensi kesänä saamme toteutettua kauan kyteneen unelman omasta mehiläistarhasta, Matti sanoo.

Tämä on Glorian Kodin artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fissä. Lisää Glorian Kodin juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/gloriankoti.

Juttu on ensimmäisenä ilmestynyt heinäkuun 2017 Glorian Kodissa.

Asukkaat: Sisustussuunnittelija Stina Sippus ja Matti Mertsola sekä heidän aikuiset lapsensa.

Koti: Vapaa-ajankodissa Nauvon Högsarissa on viisi huonetta ja keittiö, neliöitä 190. Huvila rakennettiin vuonna 2011.

Sisältö jatkuu mainoksen alla