Pientalot asettuvat kolmen ryppäisiin, ja ne ovat kiinni toisissaan terasseilla.
Pientalot asettuvat kolmen ryppäisiin, ja ne ovat kiinni toisissaan terasseilla.

Kun rakenteilla olleen pientalon pohja ei tuntunut Mari Tikkasesta toimivalta, hän suunnitteli sen uudelleen ja sai perheelleen toivomansa kodin.

Sama tuttu koulu ja samat hyvät kaverit. Ne olivat kriteereinä, kun Mari Tikkanen etsi itselleen ja lapsilleen Joelille ja Jessille kotia muutama vuosi sitten perheen kotikulmilta Espoosta. Kolmikon onneksi alueelle rakennettiin juuri tuolloin uusia erillistaloja.

Mari, mikä tässä kodissa kolahti?

Koska olin ajoissa liikkeellä, ehdin vaikuttaa kotimme pohjaratkaisuun ja pintoihin. Haaveissani oli tilava lastenhuone, avara olohuone ja avokeittiö. Tässä asunnossa kaikki naksahti kohdalleen, kun hieman muuntelin pohjaratkaisua.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kotinsa keskipisteeseen Mari Tikkanen valitsi Kitzenin beigen keittiön. Artekista hankittujen Domus-tuolien nahkaverhoilut toistavat kaappien sävyä ja tekevät tilasta harmonisen.

Millaisia oivalluksia sait suunnitellessasi pohjaa?

Hoksasin, että kylpyhuone ja sauna olivat suunniteltu asunnon kokoon nähden valtavan suuriksi. Lisäksi lastenhuoneen ja kylpyhuoneen väliin jäi käytävä. Otimme siivun saunasta ja kylpyhuoneesta, ja yhdistimme ne sekä käytävän viereiseen huoneeseen. Lastenhuoneen koko melkein tuplaantui. Lisää tilaa saimme vielä parvella.

Lastenhuone sai lisätilaa saunasta, kylpyhuoneesta ja käytävästä. Parvisänky jakaa huoneen yläkertaan ja alakertaan.

Miten toiveidesi mukaan uudistettu pohjaratkaisu on toiminut arjessa?

Olen ollut tyytyväinen, isompi lastenhuone on ollut hyvä ratkaisu. Seuraavaksi korvaamme vanhan parven puusepän tekemällä entistä tukevammalla ja suuremmalla parvella. Toinen ideoimani muutos oli keittiön viereisen wc-tilan käyttö. Jätin sieltä kaakelit ja kalusteet pois. Toki on mahdollista laittaa ne myöhemmin. Sain kivan oman tilan maalaamiselle ja ompelemiselle.

Sohvapöytä on hankittu aikanaan Kodin Ykkösestä. Matto on Annon. Lattia on Karelia-parketin viistetty, yksisauvainen Tammi Story 188 Natur brushed -parketti, ja sen sävy on Toffee matt.

Mikä on tärkeintä kodissasi?

Sisustin kotia meille kolmelle: itselleni ja kahdelle lapselleni. Oli tärkeää saada kaikille oma rauhallinen tila. Minulla on makuuhuoneeni ja pieni askarteluhuone. Lapset taas jakavat huoneen, mutta parvi antaa rauhaa. Poikani asuu yläkerrassa ja tytär alakerrassa. Mielestäni kodistamme tuli onnistunut ja hyvä paikka meille kaikille.

Olohuoneen HT-Collectionin Elle-sohvan Mari hankki jo aiempaan kotiinsa, ja tanskalaisen Conformin Shabby-nojatuolit hän osti ystävältään.

Miten luot viihtyisyyttä kotiisi?

Tunnelma syntyy tekojen kautta, ei kaupasta ostamalla. Itse tekemällä ja maalaamalla voi edullisesta löydöstä saada juuri täydellisen esineen tai kalusteen omaan kotiin.

Kotonani viihtyvyys syntyy väriskaalasta ja materiaaleista. Valitsin pehmeitä, beigen ja valkoisen sävyjä niin kiinteisiin kalusteisiin kuin pintoihinkin. Rakastan vaaleanruskeaa keittiötäni. Värimaailmaa valitessa kannattaa miettiä, miten sävyt käyttäytyvät kirkkaana kesäaamuna ja mitkä sävyt nousevat esiin valon vähetessä tai muuttaessa sävyään talvisemmaksi.

Laattamaailman laatat jatkavat kodin sävymaailmaa kylpyhuoneessa. Kylpyhuoneen kruunaa oma sauna.

Kodissasi on paljon viherkasveja. Mitkä ovat suosikkejasi?

Rakastan viherkasveja! Tanskalaiseen tapaan puhun viherkasvikokoelmastani. Suosin sisäilmaa parantavia lajikkeita. Suosikkejani ovat lyyraviikunat, palmut ja kumipuut. Sisävilliviini on uusin tuttavuus, jota nyt opettelen hoitamaan.

Juttu on ilmestynyt ensimmäisen kerran Glorian Kodin numerossa 9/2018. 

Tämä on Glorian Kodin artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fissä. Lisää Glorian Kodin juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/gloriankoti.

Fakta

Asukkaat: Mari Tikkanen, jonka yritys Roost tarjoaa Airbnb-majoituspalveluita sekä lapset Joel ja Jessi.

Koti: Vuonna 2016 rakennettu pientalo Painiityssä, Espoossa. Kodissa on 73 neliötä, kolme huonetta, sauna ja kylpyhuone.

Sisältö jatkuu mainoksen alla