Kuvat
Sanoma-arkisto
Ennen kuin asuntojen myynti-ilmoitukset siirtyivät nettiin, ainoa vaihtoehto oli mennä tutustumaan niihin paikan päälle. Kuvassa markka-ajan asuntoilmoituksia Helsingissä.
Ennen kuin asuntojen myynti-ilmoitukset siirtyivät nettiin, ainoa vaihtoehto oli mennä tutustumaan niihin paikan päälle. Kuvassa markka-ajan asuntoilmoituksia Helsingissä.

Netin kuviin perustuvat asuntoilmoitukset ovat saaneet monet ihmiset jäämään koukkuun asuntojen jatkuvaan selailuun ja niiden ihasteluun. Jos tunnistat itsesi yhdeksi heistä, vastaa kyselyymme!

Se on kuin jokin krooninen tauti, jonka oireet yltyvät aika ajoin ja välillä taas rauhoittuvat. Asuntokuume nimittäin.

Sanna, 54, tunnustautuu yhdeksi asuntojen jatkuvaksi selailijaksi. Hän innostuu usein katselemaan myytäviä ja vuokrattavia asuntoja niin omaksi inspiraatiokseen kuin muidenkin puolesta.

Sannan innostus alkoi siitä, kun asuntoilmoitukset siirtyivät aikoinaan sanomalehtien sivuilta ja näyteikkunoista kätevästi nettiin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Olin aikoinaan pitkään katsellut sopivia asuntoja, kun piti vaihtaa lasten kasvamisen vuoksi isompaan. Kun viimeinkin sopiva oli jo löytynyt ja muutto takana, en siltikään lopettanut asuntojen katselua. Se tapa jäi vähän kuin päälle, Sanna kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jopa näytöissä käydään kuin asuntomessuilla

Ilmiö lienee tuttu monelle muullekin: vaikkei uudelle kodille olisikaan mitään todellista tarvetta, sormet syyhyävät selailemaan asuntoilmoituksia.

Osa saattaa innostua jopa niin, että sunnuntailenkkinsä lomassa he piipahtavat lähialueen asuntonäytöissä, vaikkeivät he edes harkitsisi muuttavansa.

Sanna on myös harrastanut huvikseen asuntonäytöissä käymistä.

– Jos olen nähnyt ilmoituksen oikein ihanan näköisestä talosta asuinalueellani, saatan mennä jopa paikan päälle katsomaan, unelmoimaan ja keräämään esimerkiksi sisustusinspiraatiota, Sanna sanoo

Jokin muiden ihmisten kodeissa tuntuu kiinnostavan monia.

Sanna arvelee, että kyseessä voisi olla sama houkutus kuin vaikkapa jokakesäisissä asuntomessuissa. Valtaosa niiden kävijöistä ei ole kiinnostunut ostamaan messukohteita, vaan motiiveina ovat pikemminkin silkka uteliaisuus ja inspiraationnälkä.

Alan ammattilainenkin osaa usein tunnistaa, milloin asuntonäyttöön tullut on tosissaan kiinnostunut ja milloin vain uteliaisuuttaan käymässä. 

– Usein tosissaan uutta kotia etsivät kyselevät herkemmin esimerkiksi taloyhtiön papereita ja pohtivat jo, mihin heidän huonekalunsa sopisivat. Osa myös myöntää ihan suoraan, että tuli kurkkaamaan vain mielenkiinnosta, sanoo kiinteistövälittäjä Satu Hynninen Huoneistokeskuksesta.

– Kuitenkin kaikkiin näyttöön tulleisiin asiakkaisiin tulee suhtautua potentiaalisina ostajina. On myös niitä tapauksia, että joku, joka ei ole ollut uuden kodin tarpeessa, onkin ihastunut kohteeseen niin, että kaupat ovat lopulta syntyneet.

Hynninen on huomannut, että yhä harvemmin ihmiset enää laukkaavat asuntonäytöstä toiseen, sillä asuntoilmoituksissa panostetaan nykyisin monipuolisiin kuviin. Kiinnostaviin kohteisiin on siksi helppo tutustua selailemalla tarjontaa kotisohvalla.  

Myös korona-aika on vähentänyt asuntonäytöissä käymistä entisestään. Nyt yksityisnäyttöjä pyytävät asiakkaat ovat Hynnisen mukaan liikenteessä yleensä tositarkoituksella, ja avoimia näyttöjä on puolestaan järjestetty huomattavasti vähemmän.

Muidenkin puolesta

Jatkuva asuntokuume lienee yleistä etenkin sisustajaihmisille sekä vaihtelunhaluisille.

Sannakin tunnistaa itsessään piirteet. Toisinaan hän katsoo asuntoja vain haaveillakseen semmoisista sisustustyyleistä, jotka eivät nykyiseen kotiin sopisi.

– Elämässä tulee toisinaan hetkiä, kun kaipaan jotakin uudistusta. Silloin sitä alkaa pohtia, riittävätkö uudet sohvatyynyt vai pitäisikö koko kotia vaihtaa kertalaakista, Sanna naurahtaa.

Erityisesti lasten muutto pois kotoa herätti jo hetken tauolla olleen innostuksen.

– Autoin tyttäriäni metsästämään heille sopivia vuokra-asuntoja. Selailin aktiivisesti tarjontaa ja laitoin linkkejä ilmoituksiin. Ehkä se sitten toimi vain hyvänä syynä täyttää sitä tarvetta.

– Myös työkaveriporukassa olemme innostuneet katselemaan yhden puolesta asuntoja, kun tällä on ollut uusi koti etsinnässä, Sanna sanoo.

 

Selaatko itsekin jatkuvasti asuntoilmoituksia? Vastaa Me Naisten kyselyyn ja kerro meille, miksi.

Vastauksia voidaan hyödyntää Me Naisten jutussa. Olemme sitoutuneet suojaamaan vastaajien yksityisyyttä.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Sisältö jatkuu mainoksen alla