Kuvat
Heidi Heino
Sami Kankkunen on innoissaan uudesta asunnostaan. Maisema on kieltämättä oiva!
Sami Kankkunen on innoissaan uudesta asunnostaan. Maisema on kieltämättä oiva!

Pilvenpiirtäjän ikkunasta kelpaa katsella maisemia.

Miltä kuulostaisi koti Suomen korkeimmassa asuinrakennuksessa, keskellä kaupunkia, seinän kokoisella merinäköalalla? Aulapalvelulla, kuntosalilla, taloyhtiön saunalla – joka on kerroksessa 33 ja jonka terassilla on palju, kesäkeittiö ja uhkeat näkymät yli kaupungin ja merelle?

No mahtavaltahan se kuulostaa, ja kalliilta. Mutta kuinka kalliilta? Riippuu siitä, monennestako kerroksesta olet kotisi ostanut ja kuinka ison. Sami Kankkunen pääsee kohta muuttamaan uuteen kotiinsa Helsingin Kalasatamassa. Asunto on 38,5 neliömetrin kaksio 17. kerroksessa, ja se maksoi noin 310 000 euroa.

– Valitsin sen, mihin oli varaa. Mietin tämän asunnon ja yksiön välillä, joka olisi ollut 18. kerroksessa ja vähän halvempi. Päädyin kaksioon järkisyistä: tyttöystävänikin ehkä muuttaa tähän, joten pohja on parempi, Sami kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kun Sami Kankkunen vuosia sitten kuuli, että Helsingin Kalasatamaan nousee Suomen korkein rakennus, kiinnostus heräsi heti. Ja kun asunnot tulivat vuonna 2017 ennakkomyyntiin, Sami oli tikkana soittamassa myyntipalveluun heti aamuyhdeksältä.

Mutta miksi? Onko ajatus korkealla asumisesta niin vastustamaton?

– Ehdottomasti! Ehkä se ajatus on jäänyt mieleen jo pienenä, kun on katsonut jenkkileffoja, joissa ihmiset asuivat torneissa. Myyntityötä tekevänä arvostan myös sijaintia, yhteyksiä ja sitä, että kaikki palvelut ovat tässä lähellä. Ja onhan tuo maisema aivan mahtava – mä katselen aamuisin auringonnousua.

Monenlaista ekstraa

Redin Majakka on ensimmäinen kahdeksasta tornista, joita Kalasatamaan on suunnitteilla. Jo yhdessä tornissa riittää asukkaita: koteja on 282. Useimmat asukkaista asuvat Samin tapaan melko pienissä neliöissä, mutta saavat toisaalta nauttia tavallista hulppeammista yhteisistä tiloista. Talon rakennuttanut SRV kokeilee Majakassa uudenlaisia juttuja: esimerkiksi erillistä vierashuonetta, jonka saa varata kylään tulevalle kaverille, ja isoa juhlatilaa, johon voi tilata tarjoilut ja kukkakoristeet talon omasta varaussysteemistä. Samasta osoitteesta voi tilata myös vaikka joulusiivouksen, lemmikinvahdin tai handymanin laittamaan taulut seinään. Talon ala-aulassa on jenkkityyliin aulapalvelu.

–  Tarkoitus on helpottaa asukkaiden elämää ja säästää aikaa. Kokeilemme ensimmäisinä Suomessa tällaista konseptia; saa nähdä, miten se alkaa toimia, kertoo asumisen palveluiden kehityspäällikkö Lotta Toivonen SRV:ltä.

Majakka on valmistunut hitaammin kuin piti, mutta nyt alkaa olla valmista. Asukkaat ovat saaneet valita kolmesta eri sisustusvaihtoehdosta: Black & White tarkoittaa nimensä mukaisesti mustavalkoisia materiaaleja, Continental saven ja hiekan sävyjä, Scandinavian tammen ja valkoisen yhdistelmää. Kaikki ovat olleet kuulemma yhtä suosittuja. Eri elementtejä sai myös yhdistellä, ja moni on yhdistellytkin niin, että tuloksena on täysvalkoinen koti.

Sami valitsi vaihtoehdoista continentalin. Hän ei ole varsinaisesti sisustusintoilija, mutta ei se mitään:

– Tyttöystävä on innoissaan – hän tämän sisustaa.

Iltanäkymää ylimmän kerroksen ikkunasta.
Iltanäkymää ylimmän kerroksen ikkunasta.

Kelpaisiko penthouse?

Sami on aika tyypillinen pilvenpiirtäjän asukas: 35–50-vuotiaat miehet ovat olleet kiinnostuneimpia Majakasta. Mutta asuu täällä pian myös naisia, perheitä ja senioreja.

Kovin köyhää kansaa ei upouusissa kämpissä näy. Sami toteaa, että hänen asuntonsa yhtiövastike on kohtuullinen: vähän yli 200 euroa. Sen sijaan laina on iso, ja Sami lyhentää sitä tonnin kuussa.

– Mutta pärjäilen. Kun priorisoi asumista ja sijaintia, täytyy vain mennä muussa elämässä sen mukaan. 

Seuraava tornitalo valmistuu reilun vuoden päästä naapuriin, ja loppuja odotellaan pitempään. Mutta olisi täällä Majakassakin vielä vapaana muutama asunto, aivan ylimmissä kerroksissa. Näkymissä ei ole valittamista, ja hissi tulee ylös miellyttävän nopeasti. Ainut ongelma saattaa olla se hinta: rahaa pitäisi olla 61 neliön kämppään reilut 828 000 euroa, ja jos 130 neliön perheasunto kiinnostaa, se olisi sitten 1 912 689 euroa.

Eroon autosta

Upea asunto, loistava sijainti. Jos duunipaikka kaupungissa ei tarvitse edes omaa autoa ja iso kauppakeskus alakerrassa. Ekologista asumista!

Sisältö jatkuu mainoksen alla