Kodin Kuvalehti
Kananmunan kennot voi revittynä laittaa biojätteisiin. Voit myös kerätä pienen määrän biojätettä suoraan munakennoon.
Kananmunan kennot voi revittynä laittaa biojätteisiin. Voit myös kerätä pienen määrän biojätettä suoraan munakennoon.

Älä turhaan heitä muropaketteja ja jauhopusseja kartonkikeräykseen. Voit hyödyntää ne biojätteen pakkaamiseen.  

– Kaikki kuivien tuotteiden kartonkipakkaukset, jotka eivät sisällä muovia, voi laittaa biojätteisiin. Erillisen biojätepussin sijaan muropaketteihin ja jauhopusseihin on kätevä kerätä biojätteet ja kiikuttaa sitten biojäteroskikseen, vinkkaa Marttaliiton asiantuntija Tiina Ikonen.

Biojätteisiin voi lajitella myös vessapaperin hylsyt ja revityt munakennot. Se on jopa toivottavaa, sillä jätteenkäsittelylaitokselle vietävä biojäte on usein liian nestemäistä. Ohut kartonki imee kosteutta ja maatuu hyvin. 

”Pahin kierrätysmoka”

Suomalaiset tietävät jo melko hyvin, miten biojätteet lajitellaan. Tiina Ikonen kertoo kuitenkin, että pahin kierrätysmoka on se, että ihmiset heittävät sekajätteisiin paljon maatuvaa biojätettä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Noin viidesosa suomalaisista ei lajittele biojätettä erikseen. Lajittelemattomuuden syynä on usein tottumattomuus tai jätekaapin tilan ahtaus. Joskus jopa hajuhaittojen pelko.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Biojäte ei kuitenkaan ala haista kovin nopeasti, jos se on ilmavassa tilassa. Sen sijaan jos biojäteastiassa on kovin tiivis kansi, kerää astia turhaa kosteutta. Jäte alkaa myös haista, koska suljetussa astiassa jäte hajoaa nopeammin.

– Tilaongelman voi ratkaista pienellä pöytätasolla pidettävällä biojäteastialla. Päällä voi pitää hengittävää kantta, kuten vaikka kananmunakennoa, Ikonen vinkkaa.

Biojäte menee sekajätteen joukossa hukkaan

Jätteenkäsittelylaitoksella biojätteestä tehdään mädättämällä biokaasua ja multaa. Siitä saadaan takaisin ravinnekiertoon myös fosforia ja typpeä, sekä humusta. 

Jos sekajätteeseen laitettu biojäte poltetaan jätevoimalassa ravinteet ja humus haaskataan. Märän biojätteen lämpöarvo poltossa ei myöskään ole erityisen hyvä.

Tämä on Kodin Kuvalehden artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fissä. Lisää Kodin Kuvalehden juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/kodinkuvalehti.

Järki käteen

Biojätteet kannattaa kerätä lautaselle ilman kantta, jolloin kosteus pääsee haihtumaan.

Ulos lähtiessä lautanen tyhjennetään tarvittavaan määrään sanomalehden sivuja (1-5) ja viedään pihalla olevaan biojäteastiaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla