Kuvat
Krista Keltanen
Talolta aukeaa joka suuntaan näkymät luontoon ja merelle.
Talolta aukeaa joka suuntaan näkymät luontoon ja merelle.

Suuret ikkunat ovat tärkeintä Mari Håkansin modernissa kesäkodissa Turun ulkosaaristossa, jossa merinäköala korvaa taulut.

Turun ulkosaaristoon rakennetussa vapaa-ajankodissa luonto on läsnä kaikkialla.

– Halusimme taloon suuret ikkunat, joiden kautta maisema tulisi osaksi sisätilaa. Uskomattoman kauniit kalliot, meri ja saaren puusto korvaavat taulut, talon emäntä Mari Håkans kertoo.

Arkkitehti Pekka Mäki Siggestä suunnitteli Marin perheelle kesäkodin, jonka ilme on moderni ja selkeä. Koti on melkein yhtä suurta tilaa, vain makuuhuoneet on rajattu seinillä. Kaikkien huoneiden ikkunoista avautuu merinäköala.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Perhe valitsi sohvat ja senkit kotimaisen Kaanin mallistosta. Tolixin jakkarat, sohvapöytä, kynttilänjalat, ja hiekansävyiset tyynyt ovat Marin omasta liikkeestä Aveliasta.

– Kesäkoti saaressa oli mieheni haave, hän oli aina unelmoinut paikasta kaukana ulkosaaristossa. Kun sopiva saaripaikka löytyi, rakentaminen alkoi. Koko projekti toteutettiin talven aikana, lokakuusta huhtikuuhun vuonna 2008. Pääsiäisenä pääsimme koko perhe uuteen taloon, Mari sanoo.

Päätalon lisäksi saarella on saunarakennus, joka maastoutuu kallion ja puiden suojaan. Viime kesänä rannalle rakennettiin uimalaituri.

Auringon ehdoilla

Mari sisusti kesäkodin varmoin ottein, miltei kaikki tarvittava löytyi Turun Ruissalossa sijaitsevasta omasta sisustusliikkeestä Aveliasta. Saariston rankat olosuhteet ovat asettaneet rajat sisustamiselle: väreistä valkoinen kestää parhaiten auringon kulutusta, ja siksi kaikki kalusteet verhoiltiin valkoisin irtopäällisin muutama vuosi sitten. Valkoista Mari on maustanut harmaalla, hiekalla ja mustalla.

– Lähtiessäni kerään kulhot ja lehtipinot tasoilta, ettei aurinko vaalenna pintoja läikikkäiksi, Mari kertoo.

Suuri ruokapöytä ja tuolit hankittiin Kaanin mallistosta vuonna 2008 talon rakentamisen aikaan. Mari verhoilutti tuolit valkoisella kankaalla muutamia vuosia sitten.

Mari valitsi saareen luonnollisia materiaaleja: pellavaa, taljoja, puuvillaa ja puuta. Saviastioita ja -ruukkuja on useita. Marin suosikkikasvi oliivipuu viihtyy suuressa ruukussa saaressakin.

Leikkokukkia hän ei tuo saareen koskaan. Niiden sijaan pöytiä koristavat yrttiruukut. Niissä vihertävät Marin istuttamat basilikat, oreganot ja mintut. Kukkaloistoa tuovat liilat, sirot ruohosipulin kukat, joita Mari asettelee pieniin pulloihin.

Arkkitehti Pekka Mäki suunnitteli keittiön, ja Paattimaakarit valmisti sen. Ruoanlaitossa tarvittavat yrtit kasvavat keittiön suurella tasolla mustissa ruukuissa.

Jussina joukolla

Perhe kulkee kesäkotiinsa veneellä. Turun lähellä sijaitsevan kodin laiturista matkaa saareen tunnissa. Siksi saaressa on syytä olla kaikki tarvittava, turhaa tavaraa ei aina jaksa kuljettaa mukana, Mari kertoo.

Saaren päätalossa on makuupaikat kahdeksalle, ja saunalla on yksi vierashuone lisää. Mari kutsuu miehensä kanssa mielellään ystäviä vieraakseen, ja erityisesti juhannukset ovat jääneet mieleen. Silloin rantasauna terasseineen on hyvässä käytössä.

– Juhannuksen traditioihin kuuluu, että kokoonnumme saareen ystäväperheemme kanssa jo aatonaattona. Nuorisolla on omat ystävänsä mukanaan, ja päälukumme kasvaa toiselle kymmenelle.

Marin mies suunnitteli saunan ympärille uuden terassin. Suojassa saunan rakennuksen katon alla on neljä keinutuolia, joissa voi vilvoitella saunan jälkeen.

Juhlapöytään raahataan ruokapöydät eri terasseilta, ja tuoleja kannetaan saunarakennuksesta saakka, jotta kaikille saadaan paikka juhlapöytään.

– Juhannusaattona käymme aina katsomassa juhannussalon nostoa lähisaaren kylällä ja nautimme juhlista syöden suomalaisia kesäruokia. Juhannuspäivänä väki joskus jopa tuplaantuu, kun saamme lisää vieraita, Mari kertoo.

Talon molemmissa päädyissä on terassit identtisine ruokailuryhmineen. Pariovet vievät vanhempien makuuhuoneesen.

Tämä on Glorian Kodin artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fissä. Lisää Glorian Kodin juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/gloriankoti.

Juttu on ensimmäisenä ilmestynyt kesäkuun 2017 Glorian Kodissa.

Asukkaat: Sisustusliike Avelian omistaja Mari Håkans, puoliso ja kaksi poikaa.

Koti: Arkkitehti Pekka Mäen suunnittelema, vuonna 2008 rakennettu selkeälinjainen talo ulkosaaristossa. Talossa on neljä makuuhuonetta, kaksi kylpyhuonetta ja suuri yhteinen tila, jossa sijaitsee keittiö, ruokatila ja olohuone.

Neliöitä on 150.

Sisältö jatkuu mainoksen alla