Kuvat: Riitta Sourander. Keittiön suuri ruokapöytä löytyi Franska Testamentista, ja sitä ympäröivät Eamesin DSX-tuolit. Pöydän päässä oleva biedermeiertuoli on Thomasin kotoa. Hans-Agne Jakobssonin suunnittelema kattovalaisin on huutokauppalöytö. Ikkunaseinällä Caj Bremerin mustavalkoinen valokuva.
Kuvat: Riitta Sourander. Keittiön suuri ruokapöytä löytyi Franska Testamentista, ja sitä ympäröivät Eamesin DSX-tuolit. Pöydän päässä oleva biedermeiertuoli on Thomasin kotoa. Hans-Agne Jakobssonin suunnittelema kattovalaisin on huutokauppalöytö. Ikkunaseinällä Caj Bremerin mustavalkoinen valokuva.

Tukholmalaisen Carolinan mieli lepää kodissa, jossa on sopiva sekoitus vanhaa ja uutta sekä ripaus yllätyksiä.

Asukkaat: Lääketieteen tutkija Carolina ja ekonomi Thomas sekä parin poika Eric.
Koti: 142-neliöinen asunto vuonna 1895 rakennetussa kerrostalossa Tukholman Östermalmilla. Asunnossa on viisi huonetta ja keittiö.

Muuttovalmis, kaunis keskusta-asunto oli ostoslistalla, kun tukholmalaiset Carolina ja Thomas etsivät perheelleen uutta kotia. Helppouteen motivoivat vaativat työt, leikki-ikäinen lapsi ja kokemattomuus remontoinnissa. Elämässä oli tarpeeksi sisältöä ilman remonttiakin. Mutta kun vuoden etsimisen jälkeen sopivaa asuntoa ei ollut löytynyt ja vastaan tuli täydellisessä paikassa Östermalmilla sijaitseva hyväpohjainen asunto, parin mieli muuttui. Carolinan ystävä, sisustussuunnittelija Anna Bargum helsinkiläisestä Bang Interiorsista ideoi, miten asunnosta tulisi Carolinan perheelle täydellinen koti.

Carolina suunnitteli kirjaston hyllyt Thomasin perimälle vanhalle kirjakokoelmalle sopivaksi Keittiön kaapit teki puuseppä Carolinan piirustusten mukaan. Seinät maalattiin Farrow & Ballin Strong White -sävyllä ja kaapit Cornforth White -sävyllä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Carolina, miten remontoitte asunnosta kodin?

Asuntoa oli vuokrattu vuosia opiskelijoille, ja sen kunto oli järkyttävä. Onneksi osa kauniista ovi- ja kattokoristeista oli säilynyt. Asunnon pohja oli sokkeloinen, mutta Anna keksi, miten se toimisi paremmin. Makuuhuoneen ja kirjaston paikalla oli alun perin kolme huonetta ja kapea käytävä. Purimme kaksi seinää ja rakensimme tilavan makuuhuoneen ja pienen kirjasto-työhuoneen sekä pienen romuhuoneen eli tilavan säilytyskomeron. Ericin huone sisäpihan puolella oli aiemmin keittiö. Halusimme tilavamman keittiön ja siirsimme sen siksi keskelle asuntoa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jouduimme uusimaan kaikki ikkunat, sähköt ja lattiat, vain olohuoneen lattia kunnostettiin. Osa ovi- ja kattokoristeista irrotettiin ja lähetettiin Puolaan. Taitavat käsityöläiset tekivät näiden vanhojen koristeiden mallien mukaan uusia koristeita puuttuneiden tilalle.

Kulmassa sijaitsevaan olohuoneeseen tulvii valoa monelta suunnalta. Valkoiset läpikuultavat pellavaverhot ovat runsaat ja samalla kevyet. Eileen Grayn tarjoilupöytä on huutokauppalöytö. Sohvapöytä on hankittu Walles & Walles -liikkeestä. Matto on Layeredin ja kristallivalaisin Thomasin kotoa. Printti Schjerfbeckin työstä löytyi Garbo Interiorsista.

Miten suunnittelit kotisi sisustuksen?

Teemme molemmat paljon töitä ja halusin, että koti olisi nopeasti valmis elettäväksi ja nautittavaksi. Projektiin ryhtyessäni olen tehokas ja nopea. Suurin haaste kaltaiselleni maallikkosisustajalle oli suunnitella kodista yhtenäinen kokonaisuus. Niinpä tein jokaiselle huoneelle oman moodboardin lehtikuvista. Nämä huoneet levitin pöydälle, jotta näin miten tilat keskustelivat keskenään. Aina kun tuli ongelma vastaan, soitin Annalle, joka tietää paljon materiaaleista ja omaa loistavan värisilmän. Näin pallottelemalla sain tehtyä nopeita päätöksiä ja kotimme oli valmis kolmessa kuukaudessa.

Olohuoneen seinät maalattiin Farrow & Ballin sävyllä Cornforth White. Kaakeliuunin vieressä on Thomaksen lempipaikka. Vanha laiskanlinna sai uuden verhoilun. Seinällä on Tuomas von Boehmin teos.

Millainen on sisustustyylisi?

Minun ja Thomasin lapsuudenkodeissa on ollut paljon antiikkia, joten emme voineet ajatellakaan kotia ilman perheidemme vanhoja, rakkaita esineitä. Vähän vinot seinät ja lattiat sekä vanhat kuluneet esineet tuovat kotiin lämpöä, josta pidämme.

Pidän modernin ja vanhan sekoituksesta. Kun yhdistää antiikkia ja uutta designia, esineet luovat kohdatessaan jotain aivan uutta. Pidän myös tekstiileistä, ja ne tuovat lämpöä ja kontrasteja kotiini. Minulle oli alusta alkaen selvää, että kotiimme väritys syntyy rauhallisista harmaan ja vihreän sävyistä. Jos Thomas päättäisi, kotonamme olisi enemmän antiikkia. Toisaalta hän myös luottaa makuuni ja nauttii tekemistäni vanhan ja uuden yhdistelmistä.

Kirjaston seinät ja hyllyt maalattiin Farrow & Ballin vihertävänsinisellä Light Blue -sävyllä, joka sointuu lempeästi yhteen ovesta pilkottavan makuuhuoneen harmaan seinän kanssa.

Juttu on tiivistelmä Glorian Kodin numerossa 9/2018 ilmestyneestä jutusta Onnea Östermalmilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla