Marja-Leena Laitisen joulumaassa seikkailee myös perheen koira sekä kaksi kissaa. Kuvat: Marja-Leenan kotialbumi
Marja-Leena Laitisen joulumaassa seikkailee myös perheen koira sekä kaksi kissaa. Kuvat: Marja-Leenan kotialbumi

Marja-Leena on tehnyt itse noin 80 tonttua, mutta hänen kodistaan löytyy paljon enemmän jouluisia koristeita. Jos sinulla on enemmän tonttuja, vinkkaa siitä Me Naisille!

– Ensin minulla oli kotona vain pieni joulumaa, mutta nyt se on kokonainen terassi. Sellainen jouluinen satumaa, jossa on tonttuja joulupuurolla, kahvilla ja vaikka missä, kertoo Marja-Leena Laitinen.

Rautalammilla asuva Marja-Leena, 55, on sisustanut aina kotinsa jouluiseksi.

Viimeiset neljä vuotta hän on rakentanut kuitenkin joulusta elämyksellisen satumaan – terassilleen ja piharakennuksiensa sisälle. Ulkona on kaksi heinäseipäästä tehtyä kotaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Satumaani tuntuu vaan paisuvan ja paisuvan. Tänä vuonna laitoin sen marraskuun alussa ja olen laskenut, että nyt meillä on 120 tonttua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Nyt meillä on 120 tonttua.”

Marja-Leena ei taatusti ole Suomen ainoa jouluihminen, joka laittaa kotinsa juhlakuntoon jo marraskuussa. Me Naiset haastatteli äskettäin kiuruveteläisen Mikko Huuskon, 46, joka niin ikään aloittaa jouluvalmistelut marraskuussa. Lue Mikosta lisää täällä.

Me Naiset kertoi myös vantaalaisesta Kaisa Hukkasesta, joka miettii joulusisustuksensa jo edellisenä jouluna.

 

Marja-Leenan tonttuset puurolla.
Marja-Leenan tonttuset puurolla.

Marja-Leenan tonttuset kahvilla.
Marja-Leenan tonttuset kahvilla.

30 euron joonaksia ja erkkejä

Valtavasta tonttukokoelmastaan Marja-Leena on itse tehnyt noin 80 tonttua. Loput ovat tarttuneet mukaan erilaisilta reissuilta.

– Ompelen ja virkkaan tonttuja, jotka kaikki saavat oman nimensä. Yleensä ne muistuttavat jota kuta tuttua henkilöä, esimerkiksi lapsuudestani, ja saavat nimen sen mukaan. Täältä löytyy muun muassa Aapo-Jussi, Matti, Erkki, Anna-Liisa, Topi, Joonas…, Marja-Leena listaa tonttujaan.

Tonttujensa ympärille hän rakentaa aina myös muita jouluisia maisemia. Väreinä on paljon punaista ja hopeaa, mutta joulusisustuksen hän vaihtaa kokonaan toiseen aina Nuutin päivänä eli 13. tammikuuta.  

– Punainen väri on minulle tärkeä. Panostan tänä vuonna myös valaistukseen ja olen rakentanut tähtitaivaan satumaahani. Nuuttina otan sitten melkein kaikki koristeet pois ja kotimme siirtyy kokonaan vaaleaan sisustukseen.

Muutama suosikkitonttu saa jäädä kotiin näkyville joulun jälkeenkin piristämään Marja-Leenan ja hänen puolisonsa arkea, mutta muut tontut hän säilöö ullakolle. Tontut alkavat olla mielessä taas syksyn alussa, jolloin hän yleensä alkaa tehdä uusia punalakkeja.

”Joulun satumaan tekeminen on minun henkireikäni.”

Yhden tontun tekemiseen menee Marja-Leenan mukaan helposti kahdeksan–kymmenen tuntia. Hän aloittaa tontun tekemisen aina vartalosta ja viimeistelee hiippalakit pienillä yksityiskohdilla, kuten maalaa niille kasvot. 

– Osa tonttujen vaatteista on tehty kierrätyskankaista ja -tavaroista, joita löydän kirpputoreja kiertämällä. Joskus olen laskenut, että yhdelle tontulle tulee hintaa noin 30 euroa. Mutta eihän näiden arvoa kannata laskea. Olen ammatiltani yrittäjä ja joulun satumaan tekeminen on minun henkireikäni.

Millainen joulumaa on sinun kotonasi?

Osallistu mukavaan kilpailuumme. Kilpailuaikaa on 19. joulukuuta 2018 saakka.


Tonttukollaasi vanhan matkalaukun päällä.
Tonttukollaasi vanhan matkalaukun päällä.

Jouluisia välähdyksiä Marja-Leenan satumaasta sekä kodan sisältä.
Jouluisia välähdyksiä Marja-Leenan satumaasta sekä kodan sisältä.
Marilea

Hauska ja ihana tonttutarina! Hyvä mieli tuli kuvia katsellessa; siellä ne tonttuporukat seurustelevat, juhlivat joulua ja ovat oikein nätisti ja siivosti. Hyvää joulua Marja-Leenalle ja myös Me Naiset-kehden toimitukselle! 

Sisältö jatkuu mainoksen alla