Mikä se semmoinen ei sänkyyn -kielto olikaan? Kuva: Shutterstock
Mikä se semmoinen ei sänkyyn -kielto olikaan? Kuva: Shutterstock

Paljon ulkoilua, rahan menoa, omasta ajasta luopumista... oletko valmis näihin ja moneen muuhun asiaan?

Haaveiletko sinäkin omasta koirasta? 

Hieno unelma! Onhan koira ihmisen rakkain ystävä ja siitä on paljon hyötyä; se pitää tutkitusti terveyttä yllä.

Monille koiran hankintaan liittyy paljon kysymyksiä ja jopa esteitä – kuten pitääkin, kun kyseessä on iso päätös. Toisaalta, jos jokaisessa elämänmuutoksessa alkaa etsiä vain negatiivisia puolia, muutos on helppo jättää tekemättä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vaikka parhaan kaverin tuomaa onnellisuutta ei voi koskaan laskea millään määreillä, ei rahalla eikä ajalla, kannattaa ennen sen hankintaa valmistautua muutamiin asioihin. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jokaisen olisi syytä kysyä itseltään alla olevat kysymykset:

 1. Olenko valmis ylimääräisiin kuluihin?
  Koiran ensimmäinen vuosi voi maksaa jopa yli 3000 euroa. Siihen summaan kuuluvat muun muassa koiran hinta, eläinlääkärikulut ja tarvikkeet. Vakuutukset ja harrastukset tuovat lisäkuluja, mutta niin voivat tuoda myös yllättävät eläinlääkärilaskut tai vaikkapa pennun tuhotyöt kotona. Koira tuo paljon hyvää elämään, mutta se voi tuoda myös kustannuksia, joihin on hyvä varautua.
   
 2. Pystynkö luopumaan omista menoistani?
  Varsinkin yksin asuva koiranomistaja törmää jo pentuvaiheessa siihen, että entisen elämänvaiheen menoja on pakko rajoittaa. Perheessä, jossa on enemmän hoitajia, ei välttämättä tarvitse luopua mistään. Ja kun koira kasvaa ja oppii olemaan yksin, on helpompi tehdä jotain vapaa-ajan juttuja ilman koiraakin.
   
 3. Jaksanko hoitaa sairasta koiraa?
  Koirilla on samoja sairauksia kuin ihmisillä. Niille voi jo pentuiässä puhjeta fyysisiä tai psyykkisiä sairauksia, kuten kilpirauhasongelmia ja syömishäiriöitä. Vakuutuksista huolimatta sairauksien hoitaminen voi käydä kalliiksi ja ennen kaikkea: sairauksien hoitaminen vaatii aikaa ja voimia.
   
 4. Olenko valmis ulkoilemaan vähintään tunnin päivässä?
  Koiran liikkumistarve on yksilöllistä, mutta se vaatii yleensä vähintään kaksi puolen tunnin lenkkiä päivässä. Olipa ulkona piiskaava räntäsade tai paahtava helle, koira kaipaa ulkoilua. Isommat ja aktiivisemmat koirat tarvitsevat liikuntaa ja muuta aktiviteettiä monta tuntia päivässä. Koira ei ole välttämättä laiskan ja kiireisen ihmisen unelmaseuralainen, mutta toisaalta koira voi tuoda päivään uutta rytmiä ja elämään uutta energiaa.
   
 5. Riittääkö minulla voimia pentuvaiheessa?
  Koiranpennun elämä on jatkuvaa uuden opiskelua, ja niin on koiranomistajankin elämä. Pennun kanssa yöunet voivat jäädä yhtä katkonaiseksi kuin ihmisvauvan kanssa. Pentu saattaa huutaa tai leikkiä yöllä. Sisäsiistiksi opettaminen voi vaatia kymmeniä päivittäisiä uloslähtöjä – myös yöllä.
 6. Haluanko kouluttaa koiraani?
  Vai pitäisikö kysymys olla: jaksanko kouluttaa koiraani? Kaikkia koiria ei tarvitse viedä koirakouluun eikä niiden tarvitse osata temppuja, mutta jokaisella koiralla ja omistajalla pitäisi olla hyvä kontakti ja kunnioitus toisiinsa. Joidenkin koirien kanssa luottamus syntyy nopeasti, kun taas toisten kanssa kontaktin saaminen kestää kauemmin. Hyvät tavat ja yhteiskuntakelpoisuus varmistetaan jatkuvalla treenillä, pienillä toistoilla ja suurella määrällä kehuja.   
   
 7. Onko minulla aikaa koiran muihin aktiviteetteihin?
  Kynnenleikkuu, harjaaminen, peseminen, leikkiminen… Koiran ylläpitoon kuluu paljon aikaa ja rahaa, mutta se antaa itsensä takaisin nopeasti. Sinun ja koirasi onnellisimpia hetkiä voivat olla vaikkapa turkin harjaamiset. Kaikkia rotuja ei tarvitse huoltaa niin usein, mutta jokaisen koiranomistajan on syytä sitoutua lemmikin hyvinvoinnin edistämiseen.
   
 8. Pystynkö elämään sottapytyn kanssa?
  Koirakodissa voi olla etenkin pentuvaiheessa melkoinen kaaos: ääntä, hajuja sekä sotkua riittää. Välillä pienet hampaat saattavat tarttua huonekaluihin ja koluta ovien reunoja. Pentu voi myös äristä, haukkua ja hyppiä. Siivousintoilijalle koiranpentu voi olla kauhistus, mutta se voi opettaa myös sitä, mikä elämässä on siivoustakin tärkeämpää eli yhdessäoloa.
   
 9. Suunnittelenko muuttoa?
  No, joo. Elämässä ei voi koskaan tietää, mitä tulee tapahtumaan. Koiratkin tottuvat muutoksiin – ennemmin tai myöhemmin. Mutta kannattaa myös varautua siihen, että muuttaminen voi vaatia ylimääräistä työtä koiranomistajalta. Lemmikit sallivia asuntoja ei ole joka paikassa saatavilla helposti. Koira voi myös reagoida uuteen ympäristöön levottomasti tai muulla tavalla, joka vaatii omistajalta kärsivällisyyttä ja kouluttamista.
 10. Matkustanko paljon?
  Tuleeko sinullakin heti mieleen, että mikä kysymys tämä on? Koira voi saada passin, se voi matkustaa tai sille voi hankkia kotiin hoitajan. Mutta ennen kaikkea olisi hyvä pohtia etukäteen, onko koiran hankkiminen järkevää, jos sen luota pitää olla paljon pois.
   
 11. Sitoudunko elämään koiran kanssa jopa seuraavat 15 vuotta?
  Pystynkö rakastamaan lemmikkiäni koko sen loppuelämän? Tämä on se kaikkein tärkein kysymys. Muut asiat ratkeavat yleensä helpommin.
Sisältö jatkuu mainoksen alla