Kodin Kuvalehti
Kynttilöiden polttamisesta syntyy pienhiukkasia sisäilmaan, joten kynttilämeri olohuoneessa ei ole hyvä idea. Tunnelmaa saa yhdelläkin tuikulla.
Kynttilöiden polttamisesta syntyy pienhiukkasia sisäilmaan, joten kynttilämeri olohuoneessa ei ole hyvä idea. Tunnelmaa saa yhdelläkin tuikulla.

Pimeinä syysiltoina tekee taas mieli sytyttää kotiin kynttilöitä. Mutta uskaltaako niitä polttaa, kun haitallisista pienhiukkasista on puhuttu niin paljon? Asiantuntija kertoo, kuinka haittoja voi vähentää.

– Kynttilät tuottavat palaessaan pienhiukkasia, nokea ja  PAH-yhdisteitä, Hengitysliiton sisäilma-asiantuntija Kirsi Säkkinen vahvistaa.

– Pienhiukkasille altistuminen voi aiheuttaa erilaisia ärsytysoireita kuten hengitystieoireita, silmäoireita, nuhaa, yskää ja astmaoireiden lisääntymistä. Hiukkasten tiedetään olevan haitallisia hengityselimistölle ja sydän- ja verenkiertoelimistölle. Herkimpiä oireille ovat hengityselinsairaat, pienet lapset, vanhukset ja sydänsairaat.

Tarkkoja suosituksia kynttilöiden turvallisesta polttamisesta asiantuntijoilla ei ole antaa. Asiaa tutkitaan koko ajan. Mikään vähäpätöinen juttu pienhiukkaset eivät kuitenkaan ihmisen terveydelle ole. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Runsas kynttilänpoltto sisätiloissa voi nimittäin kohottaa hiukkasten määrää kodisssa vähintään vilkkaan liikenteen pitoisuuksien tasolle. Tämä seikka käy ilmi Terveyden- ja hyvinvointilaitoksen tutkimuksesta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkimuksen mukaan kynttilöiden sytytys- ja sammutustavalla ei ollut tuloksiin juuri vaikutusta. Eniten pienhiukkasia erittyy kuitenkin ilmaan sammuttamishetkellä ja lepattaen palavasta liekistä.

Miten on, uskaltaako kynttilöitä nyt  polttaa sisällä ollenkaan?

– Kyllä uskaltaa, mutta kehotamme polttamaan kynttilöitä harkiten. Voisi miettiä saako tunnelman luotua yhdellä tai pienemmällä määrällä kynttilöitä. Vähintäänkin tulee varmistaa, että kynttilä palaa savuttamatta ja ilmavaihto tilassa toimii. Kynttilän voi myös laittaa lyhtyyn ulos tai parvekkeelle. Lisäksi paristokäyttöiset kynttilät ovat myös turvallinen vaihtoehto, vinkkaa Säkkinen.

Säkkinen muistuttaa myös huomaavaisuudesta kanssaihmisiä kohtaan. Pienhiukkasten lisäksi kynttilöihin lisätyt tuoksut voivat aiheuttaa ärsytysoireita.

– Tuoksukynttilät eivät välttämättä aiheuta itselle oireita, mutta ehkä muille tilojen käyttäjille. Hengitysliitto ei yleensä suosittele ylimääräistä hajusteiden käyttöä, sillä noin joka viidennellä suomalaisella on hengityssairaus. Tuoksuille herkistyneitä suomalaisia on 10 – 40 prosenttia.

Huomioi nämä asiat, kun poltat kynttilöitä sisätiloissa

  1. Polta kynttilää vedottomassa tilassa. Lepattavasta liekistä erittyy enemmän pienhiukkasia hengitysilmaan. 
  2. Sammuta kynttilä tukahduttamalla. Näin kynttilä savuaa vähemmän aikaa. 
  3. Suosi ympäristömerkillä varustettuja kynttilöitä. Kynttilän ja sydänlangan materiaalilla on merkitystä. Esimerkiksi joutsenmerkityt kynttilät täyttävät tiukat ympäristöä, terveyttä, laatua ja paloturvallisuutta koskevat vaatimukset. 
  4. Luo tunnelma pienemmällä kynttilämäärällä. Näin vähennät kynttilöistä erittyvää pienhiukkasten määrää kodissasi.

Tämä on Kodin Kuvalehden artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fissä. Lisää Kodin Kuvalehden juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/kodinkuvalehti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla