Petri Pesosen kodin vanhan varastohuoneen seinät avattiin ja saatiin paikka oleskeluhuoneelle.
Petri Pesosen kodin vanhan varastohuoneen seinät avattiin ja saatiin paikka oleskeluhuoneelle.

Finlaysonin omistaja Petri Pesonen oli vierailulla hevostilalla Siuntiossa, kun kuuli surkeassa kunnossa olevasta naapuritilasta, jota pankki oli pakkohuutokauppaamassa. Petri ja Kikka-vaimo tarttuivat tilaisuuteen rohkeasti.

Petri, miten päädyitte hevostilallisiksi?

Olemme olleet vaimoni Kikan kanssa yhdessä ikuisuuden ja elämässämme on aina ollut hevosia. Haaveilimme pienestä hevostilasta ja pidimmekin sellaista ensin Espoon Kauklahdessa. Aloimme kuitenkin himoita isompaa tilaa. Tulette paluupostilla takaisin, ystävämme kommentoivat muuttoamme. Usein tällaiset hankinnat aiheuttavat vähintään taloudellisen katastrofin tai avioeron.

Minulle sopii valitsemamme elämäntyyli. En nimittäin pidä säännöistä, ja taloyhtiön kokous saisi minut todennäköisesti sekoamaan. Täällä maalla lääniä on juuri sopivasti ympärillä, ja voimme itse valita sosiaaliset kanssakäymiset.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Petri ja Kikka Pesonen talleilla.
Petri ja Kikka Pesonen talleilla.

Miten olette kunnostaneet tilaa ja kotianne?

– Aluksi remontoimme päärakennuksen, tallin ja maneesin. Vuosien varrella olemme jatkaneet remontointia ympäri tilaa. Muutokset ovat funktionaalisia ratkaisuja, mutta myös esteettisiä. Vaimollani Kikalla on kolmiulotteista hahmotuskykyä, hän pitää sisustamisesta ja on hyvä siinä. Hän myös organisoi ja hoitaa tekijät paikalle. Kikka sanookin: elämä ei ole sisustamista varten, vaan sisustaminen on elämää varten.

Tupakeittiön katto oli juuri sopivan hauska sellaisenaan, leivinuuni on edelleen toiminnassa ja keittiö hankittiin Ikeasta.
Tupakeittiön katto oli juuri sopivan hauska sellaisenaan, leivinuuni on edelleen toiminnassa ja keittiö hankittiin Ikeasta.

Miten elämäntapanne on vaikuttanut sisustusratkaisuihinne?

– Talomme alkuperäinen osa on rakennettu 1700-luvulla, eli se määrittelee jo paljon sisustusta. Kotimme ei ole näyttökoti vaan käyttökoti. Sisustus on tullut elämänvarrelta mukaan.

Kissat, koirat ja ihmiset tulevat ja menevät talossa edestakaisin. Liikumme kengät jalassa, ja pyykkikone laulaa taukoamatta. Sohvien päälle on heitelty erilaisia peittoja suojaamaan kissanluukusta ulos ja sisään vaeltelevien koirien sotkuja. Kotimme on kaikessa elävyydessään epätäydellinen paikka. Rakastan hotelleja, mutta en halua asua sellaisessa.

Miten Finlayson on vaikuttanut ajatuksiisi sisustamisesta?

– Olen aina ollut suhteellisen kiinnostunut sisustamisesta. Nyt kun se on osa työtäni, sen merkitys on toki kasvanut. Suomalaisten suhtautuminen sisustamiseen on minusta aivan liian vakavaa ja kaavamaista. Kodin hankintojen pitää olla yleisesti hyväksyttyjä. Kodin persoonallisin kohta on ehkä taideteos, joka sekin on jossain arvopaperilehdessä määritelty järkeväksi hankinnaksi.

Jos asukas ei laita persoonallisuuttaan peliin, kodista tulee hiljainen ja tylsä. Kaipaan arjen iloa ja leikkiä koteihin – oli rahaa paljon tai ei. Koti on minulle elämäni tärkein paikka ja turvasatama, joka ei todellakaan ole mikään mausoleumi. Kotimme sisustus ei ole brändiuskollinen, vaan sen kerroksellisuus on positiivinen asia. Suloinen sekakäyttö sisustuksessa on minusta suositeltavaa. Mitä enemmän olen päässyt vaikuttamaan Finlaysonin tekstiileihin, sitä enemmän niitä on myös päätynyt kotiimme.

Juttu on tiivistelmä Glorian Kodin numerossa 7/2017 ilmestyneestä jutusta Ilon kautta.

Tämä on Glorian Kodin artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fissä. Lisää Glorian Kodin juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/gloriankoti.

Asukkaat: Finlaysonin omistaja Petri Pesonen ja Kikka Pesonen sekä lapset Peppiina ja Vihtori.
Koti: Kynnargårdin tilan 300-neliöinen päärakennus on rakennettu 1700-luvulla ja 1980-luvulla. Tilalla on 140 hehtaaria, 20 hevosta ja kanoja.

Maalta

Se on vähän eri asia asua maalla, jos on ennestään varallisuutta.

Mutta jos joudut sen leivän tienaavan maalla, niin kyllä hartiat kasvaa

Vierailija

Kyllä Finlaysonin omistaja voi ostaa vaikka mitä maatilaa, mutta annas olla jos rahat pitäisi tienata tilanpidolla ja sasda vielä kannattavaksi....

Sisältö jatkuu mainoksen alla